Cum motivează avocații motociclistului accidentat de Monica Macovei la 2 Mai cererea de despăgubiri de 500 de mii de euro. Care este oferta apărării

Cum motivează avocații motociclistului accidentat de Monica Macovei la 2 Mai cererea de despăgubiri de 500 de mii de euro. Care este oferta apărării
Publicat: 17/05/2024, 18:06
Actualizat: 17/05/2024, 18:49

Constantin Ilie, motociclistul accidentat în toamna anului 2022 de Monica Macovei la 2 Mai, îi cere fostului ministru și europarlamentar despăgubiri de 500 de mii de euro. Suma este de cinci ori mai mare decât oferta avocaților lui Macovei. Procesul civil, referitor la despăgubiri, a fost disjuns de cel penal în care fostul demnitar a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. Ilie invocă handicapul permanent provocat de accident.

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a fost condamnată în aprilie 2024 la 6 luni de închisoare cu suspendare. Fostul demnitar a fost implicat într-un accident rutier în 8 octombrie 2022, între Mangalia și 2 Mai în urma căruia un motociclist, Constantin Ilie, a rămas cu un handicap fizic permanent.

De asemenea, Monica Macovei va trebui să frecventeze programe de reintegrare socială şi să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 Bucureşti sau în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 2 Bucureşti.

Motociclistul circula cu o viteză de 86 km/h, iar viteza iniţială de deplasare a autoturismului condus de Monica Macovei a fost de 115 km/h, valoarea vitezei de impact fiind de 73 km/h.

Motivarea acuzării

Avocații lui Constantin Ilie cer un supliment de expertiză a accidentului, prin care daunele fizice și psihice produse de Monica Macovei, să fie reevaluate de legiști.

Suplimentul de expertiză trebuie să arate leziunile traumatice suferite de motociclist, să stabilească numărul de zile de îngrijiri medicale de care acesta a avut nevoie, infirmitatea rezultată în urma leziunilor traumatice şi dacă s-a creat un prejudiciu estetic grav şi permanent.

Noile date sunt așteptate la termenul din 21 mai 2024.

Constantin Ilie cere daune materiale de 14.379 de lei și daune morale de 500.000 de euro. Potrivit încheierii din data de 13 februarie 2024, consultată de Libertatea, motociclistul Constantin Ilie vrea să arate că accidentul produs de Monica Macovei i-a pus viața în pericol și i-a provocat o infirmitate permanentă.

Oferta apărării

Avocatul Moncăi Macovei a arătat, la termenul respectiv, că există o ofertă din partea părţii responsabile civilmente pentru acoperirea prejudiciului de ordin moral, ofertă „extrem de generoasă, de 543.150 de lei, care depăşeşte cu mult valoarea acordată de către instanţele de judecată în cauze similare”. Apărătorul ales al părţii responsabile civilmente a arătat, la rândul lui, că această ofertă a fost calculată în baza unui raport de evaluare de către medicina asigurărilor, în baza punctajului traumatologic stabilit, suma oferită fiind de 100.000 de euro.

Asigurătorul ar fi ajuns la această sumă înmulțind „valoarea punctului de traumă reglementată de lege în cuantum de 5.100 de lei” cu numărul de puncte traumatologice stabilite de medicul legist.

Oferta lui Macovei, refuzată de Ilie

Avocatul părții civile a precizat că victima cere însă o sumă de cinci ori mai mare decât „oferta” înaintată de asigurator, în raport de numărul de îngrijiri medicale, de afecţiunile dobândite şi de infirmitatea cu care a rămas Constantin Ilie:

„Apărătorul ales al părţii civile învederează instanţei că, în ceea ce priveşte solicitarea cu numărul de puncte traumatologice, în cauză, trebuie să avem o evaluare medico-legală de ansamblu a urmărilor acestui accident, medicul legist numit de instanţă nu poate să facă un punctaj, acest punctaj traumatologic l-a făcut expertul numit de partea responsabilă civilmente, nu este însuşit de partea civilă (Ilie Constantin – n.r.) şi de aceea insistă în efectuarea unui supliment la raportul de constatare medico-legală.

Prin neglijenţa de care inculpata a dat dovadă în conducerea autoturismului (…) i-a pus viaţa în primejdie şi a necesitat un număr de 230 de zile de îngrijiri medicale, accidentul produs de inculpată s-a soldat cu infirmitate pentru persoana vătămată, a stat în comă la spital trei luni şi, la acest moment, se află deja într-un al doilea an în care i se va elibera certificatul de handicap”, subliniază avocații lui Ilie.

Citiți și: Monica Macovei, CONDAMNATĂ la 6 luni de închisoare, despăgubiri pentru victimă și muncă în folosul comunității după accidentul de la Mangalia

Motociclistul lovit cu mașina de Monica Macovei cere daune de jumătate de milion de euro: „Mi s-a eliberat certificat în grad de handicap grav”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Aerostar şi Lockheed Martin deschid primul centru de mentenanţă HIMARS din Europa, la Bacău
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Aceste mașini au INTERZIS! Se introduc noi restricții de circulație
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
De ce nu este bine să aduni scoicile de pe plajă
×