Decizie de ultimă oră în cazul protestului STB. Tribunalul stabilește că greva este ilegală și dispune reluarea activității

Decizie de ultimă oră în cazul protestului STB. Tribunalul stabilește că greva este ilegală și dispune reluarea activității
Caracter ilusrativ/Sursa: Sutterstock
Publicat: 21/01/2022, 13:58
Actualizat: 21/01/2022, 14:04

Tribunalul București a dispus, vineri, încetarea protestului și reluarea activității șoferilor de ls Societatea de Transport București (STB), care au intrat în grevă, pentru a doua zi consecutiv.

„Dispune încetarea grevei ca ilegală și reluarea imediată a activității”, a decis un complet al Tribunalului Capitalei.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

Tribunalul Capitalei a judecat, vineri, de la ora 12.00, o solicitare depusă de conducerea STB prin care s-a cerut constatarea nelegalității grevei.

Cu o zi înainte, joi, magistrații de la Tribunalul București au dispus suspendarea grevei angajaților Societății de Transport București și reluarea imediată a activității.

Deși hotărârea instanței a fost executorie, angajații protestatari nu au reluat activitatea, transportul cu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele STB rămânând în continuare blocat.

Acțiunea în instanță a fost introdusă de conducerea STB, care a reclamat că greva este ilegală, nefiind parcurși pașii procedurali.

Dosar penal pentru greva STB care a paralizat transportul public

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 au deschis un dosar penal in rem cu privire la greva șoferilor Societății de Transport București (STB), au spus oficialii instituției, pentru GÂNDUL.

Poliția Capitalei a precizat că pentru aceleași fapte, la Parchet a fost înregistrată o plângere penală de la STB și sesizarea din oficiu a Brigăzii de Poliție pentru Transportul Public.

„Având în vedere protestul organizat de către angajați ai Societății de Transport București, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliție pentru Transportul Public s-a sesizat din oficiu, ieri, 20 ianuarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevazute de lege (Legea dialogului social – nr. 62 din 2011). Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Aceleași aspecte fac obiectul unei plângeri penale transmise de către Societatea de Transport București către unitatea de parchet menționată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3”, a anunțat, vineri, Poliția Capitalei.

Oficialii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 au declarat, pentru Gândul, că în dosarul penal înregistrat ”se fac cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de declarare a grevei cu încălcarea Legii dialogului social”.

Unul dintre articolele cu privire la care procurorii au suspiciuni că a fost încălcat este 191, aliniatul (1) din Legea 62/2011, respectiv Legea dialogului social.

Conform textului de lege, „participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă sau să refuze să participe”.

Directorul STB, Adrian Criț, declara că au fost câțiva șoferi STB care au vrut să iasă pe traseu, joi dimineață, în ciuda grevei generale care a fost anunțată încă de la primele ore ale zilei. El a dat ca exemplu un șofer de pe linia de troleibuz 85, care a ieșit pe traseu, dar a fost nevoit să se se întoarcă la depoul Vatra Luminoasă, după ce ar fi fost sunat de sindicaliști. Ulterior, într-un comunicat, STB anunță că au existat mai mulți ”angajați fideli care au decis să respecte legea și să-și îndeplinească sarcinile de lucru”.

Dacă procurorii vor stabili, în urma cercetării faptelor reclamate și pe baza probelor pe care le vor strânge în anchetă, că unii dintre șoferi au vrut să iasă cu autobuze, troleibuze sau tramvaie pe traseu după declanșarea grevei, dar au fost împiedicați, cei vinovați vor fi puși sub acuzare.

Dosarul penal a fost deschis în urma unui proces-verbal de sesizare depus de Brigada de Poliție pentru Transportul Public. Tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 a fost depusă o plângere penală, cu privire la aceleași fapte, de către conducerea STB.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult