Elena Udrea contestă, printr-o cale excepțională de atac, sentința de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”. Avocat: „Orice e posibil”

Elena Udrea contestă, printr-o cale excepțională de atac, sentința de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”. Avocat: „Orice e posibil”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/05/2022, 11:45
Actualizat: 16/05/2022, 11:50

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) judecă, luni, recursul în casație formulat de Elena Udrea, în cazul sentinței de condamnare la 6 ani de închisoare, pe care a primit-o în dosarul „Gala Bute”. Avocatul ei spune că „orice e posibil”.

Aceasta este ultima cale excepțională de atac pe care o poate folosi Elena Udrea în cazul acestei condamnări. Anterior, ea a depus o contestație în anulare, dar cererea ei a fost respinsă de magistrați.

În dosarul care se judecă azi la ICCJ sunt trei posibile variante: judecătorii resping recursul fostului ministru, magistrații admit cererea și dispun achitarea Elenei Udrea sau, în al treilea scenariu, dosarul se va rejudeca.

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus, pentru Libertatea, că „teoretic, orice este posibil. Nu este obligatorie prezenţa ei în sala de judecată. De altfel, din 2019, de când se judecă recursul în casaţie, Elena Udrea nu a venit niciodată la proces”.

Pe 18 mai, Elena Udrea ar urma să afle dacă va fi sau nu extrădată din Bulgaria

Elena Udrea ar putea afla, miercuri, dacă va fi extrădată sau nu din Bulgaria. Judecătorii Curții de Apel din Sofia ar putea stabili dacă acceptă sau nu recursul fostului ministru român al Turismului. Asta după ce, în primă instanță, magistrații au hotărât ca Udrea să fie extrădată pentru a-și executa pedeapsă dată de Înalta Curte de Casație de 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Udrea a contestat prima decizie a magistraților bulgari și așteaptă sentința definitivă. La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul „Gala Bute”. A fost prinsă de poliția bulgară în apropiere de granița cu Grecia. Justiția bulgară a decis ca Udrea să fie arestată preventiv.

Udrea spune că este arestată ilegal în Bulgaria

Elena Udrea spune că este arestată ilegal în Bulgaria, fiind încălcate atât Constituția României, cât și a Decizia Curții de Justiție a UE. În același context, ea afirmă că fiica ei „trece prin drama de a fi lăsată fără mama pentru a doua oară”.

Adrian Alexandrov a vizitat-o pe Elena Udrea în penitenciarul din Bulgaria și a transmis, pe Facebook, mesajul fostului ministru al Turismului.

„Va mulțumesc tuturor celor care ați înțeles că sunt arestată ilegal, cu încălcarea Constituției României și a Deciziei CJUE, deopotrivă! Vă mulțumesc tuturor celor care mă susțineți direct sau indirect, prin opiniile pe care le exprimați în mod public. Este nu doar cauza mea, ci și cauza apărării Constituției.

Implicarea voastră îmi da putere să trec peste acest greu moment și îmi da speranța că nedreptatea și nelegalitatea la care sunt supusă, vor lua sfârșit în curând.

Le mulțumesc tuturor celor care se roagă pentru mine și fetiță mea, un copil care trece prin drama de a fi lăsată fără mama pentru a doua oară! Pe când avea doar 12 zile, m-au luat de lângă ea timp de 3 luni… când avea cea mai mare nevoie de mine, și care acum înțelege că mama ei nu mai este acasă, deși i-am promis că vom fi de Paște împreună!

Va întorc gândurile bune și mă rog la rândul meu, că nicio mamă să nu treacă prin momentele grele prin care trec în acest moment!”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult