Prinși în flagrant când primeau 70.000 de euro. Filiala din Bucureşti a Parchetului European investighează o fraudă cu fonduri europene legată de un proiect IT de 1 MILION de euro

Prinși în flagrant când primeau 70.000 de euro. Filiala din Bucureşti a Parchetului European investighează o fraudă cu fonduri europene legată de un proiect IT de 1 MILION de euro
Sursa FOTO: https://c.pxhere.com
Publicat: 14/03/2023, 14:49
Actualizat: 14/03/2023, 14:50

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) investighează o fraudă cu fonduri europene care ar fi fost comisă în legătură cu un contract pentru un proiect de 1 milion de euro privind achiziţionarea de echipamente IT şi software, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 al UE. Trei suspecţii au fost prinşi în flagrant chiar în momentul în care primeau un comision de 70.000 de euro.

Joia trecută, pe 9 martie 2023, în urma unei anchete a Parchetului European (EPPO) din București, trei suspecți au fost prinși în flagrant când primeau în numerar în jur de 70 000 de euro (350.000 lei) ca parte din profitul lor. La aceeași dată, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare în cinci județe din România, pentru a strânge mai multe probe despre cei trei suspecți și firmele respective.

„Există presupunerea că suspecții au obținut în mod fraudulos un contract pentru un proiect de un milion de euro privind achiziția de echipamente și software IT, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 al UE, care a fost finanțat parțial din Fondurile Structurale și de Investiții Europene.

Beneficiarul proiectului este acuzat că a folosit documente false – emise de companii controlate de reprezentanții săi – pentru a obține finanțarea și implementarea proiectului pe baza unor costuri supraestimate de echipamente. Astfel, au obținut sume de bani care au asigurat atât cofinanțarea proiectului, cât și profituri personale”, conform unui comunicat al EPPO.

Vineri (10 martie 2023), cei doi inculpaţi principali au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a dispus plasarea lor sub control judiciar pentru 30 de zile.

Procurorii EPPO au contestat această decizie la Curtea de Apel Bucureşti, cu o cerere de arestare preventivă a inculpaţilor.

Ancheta a fost făcută cu sprijinul poliţiştilor din cadrul: Structurii de Sprijin a EPPO în România, Departamentului de Operaţiuni Speciale din România, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul Criminalistic Bucureşti; Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bacău; Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj; Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase