EPPO confiscă bunuri de 2,4 milioane de euro în România, într-un dosar ce vizează fraudarea TVA / Suspecții lucrează din Dubai, Miami și Napoli

EPPO confiscă bunuri de 2,4 milioane de euro în România, într-un dosar ce vizează fraudarea TVA / Suspecții lucrează din Dubai, Miami și Napoli
Sursa foto - Caracter ilustrativ
Publicat: 25/03/2024, 13:14
Actualizat: 25/03/2024, 13:15

Parchetul European (EPPO) a pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro, în România, într-un dosar ce vizează fraude transfrontaliere complexe în domeniul TVA, care implică carburanți importați pe piața italiană.

Aceasta se adaugă confiscărilor anterioare executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activitățile frauduloase investigate, estimate la 92 de milioane de euro. Din acest motiv, în momentul în care procurorii europeni delegați de la Bologna au găsit bunurile unuia dintre suspecți în România, au solicitat colegilor din București să le pună sub sechestru, conform unui comunicat al Parchetului European.

În temeiul ordinului judecătoresc, emis de judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Parma la cererea Parchetului General, oamenii legii au sechestrat 18 imobile situate în București, aparținând suspectului. În plus, au fost blocate 14 conturi bancare, precum și participații în companii românești care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar și în sectorul comerțului cu combustibili, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro.

Suspecții lucrează din Dubai, Miami și Napoli

Ancheta se referă la un grup infracțional condus de trei indivizi, toți italieni, care lucrează din Dubai, Miami și Napoli. Aceștia sunt bănuiți că au introdus produse petroliere pe teritoriul italian de la rafinăriile din Croația și Slovenia pentru revânzarea lor ulterioară la un cost redus, folosind un șir de companii-fantomă și o companie tampon.

Potrivit anchetei, combustibilul a fost vândut unor companii din România și Marea Britanie și apoi facturat unor companii-fantomă italiene, toate administrate de membri ai organizației criminale. Dovezile indică faptul că produsele combustibile au fost de fapt vândute unei companii cu sediul în Parma, despre care se crede că ar fi comis fraudă intracomunitară a comerciantului dispărut (MTIC) – o schemă complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele sale membre, având în vedere că acestea sunt scutite de TVA.

Acest lucru a permis companiei să revândă produsele petrochimice sub prețurile pieței, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă situate în provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Verona – obținând astfel un avantaj ilegal față de operatorii economici care respectă legea.

Firmele controlate de suspecți nu au mai plătit TVA din 2016 până acum

Se estimează că schema a cauzat administrației fiscale un prejudiciu de peste 92 de milioane de euro, aferent impozitului neplătit din 2016. Bunurile aflate în România aparțin reprezentantului legal al societății cercetate din Parma.

„Ordinul de înghețare a fost executat în România în conformitate cu prevederile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permite efectuarea de investigații transfrontaliere mai rapide. În conformitate cu aceste prevederi, procurorii europeni delegați ai EPPO pot cere colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigare, într-un mod mai rapid și mai cuprinzător decât în cazul metodelor tradiționale de cooperare judiciară”, menționează EPPO.

În Italia, capturile anterioare au fost efectuate de Poliția Financiară Italiană (Comando Provinciale della Guardia di Finanza – Parma), sub conducerea EPPO. În România, ordinul de înghețare a fost executat de polițiști din cadrul Structurii de Sprijin EPPO.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele competente italiene.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene și este condus de Laura Codruța Kovesi. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...