VIDEO. Gorghiu, despre cazul Mario Iorgulescu: A fost emis un nou mandat european de arestare. Sunt proceduri care ies din sfera de competenţă a MJ

Publicat: 23/10/2023, 15:40
Actualizat: 23/10/2023, 15:58

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, afirmă că pe numele lui Mario Iorgulescu a fost emis un nou mandat european de arestare de către Tribunalul Bucureşti. Instanţele din Italia urmează să analizeze solicitarea statului român pentru aducerea lui în România.

„Cu privire la cazul Mario Iorgulescu, (…) statul român s-a mişcat în direcţia corectă. Există acum o hotărâre definitivă de condamnare pentru infracţiunea de omor, o infracţiune deosebit de gravă. În acest moment, în acest caz, e vorba de proceduri judiciare care ies din sfera de competenţă a Ministerului Justiţiei, însă pot să fac informarea publică: a fost deja emis un mandat de european de arestare de către instanţa de executare, Tribunalul Bucureşti”, a explicat Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

Statul român a solicitat în trecut aducerea în ţară a lui Mario Iorgulescu, însă Curtea de Apel din Milano nu a fost de acord, pe motiv că acesta nu ar avea discernământ, a precizat șefa Justiției din România.

„Curtea de Apel din Milano a dispus ca cele două mandate europene de arestare să nu fie executate”

„Corect este însă să vă fac o informare şi cu privire la ceea ce s-a întâmplat în trecut. Au existat două mandate europene, unul cu privire la executarea unei pedepse de trei ani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal şi al doilea o arestare preventivă în dosarul în care era acuzat desăvârşirea infracţiunilor de omor şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau alte substanţe.

Cu privire la acestea, în mai 2022, Curtea de Apel din Milano a dispus ca cele două mandate europene de arestare să nu fie executate, având în vedere starea mintală a persoanei, stare care nu îi permite o participare conştientă la proceduri. (…)

Solicitarea statului român cu privire la aducerea fugarului în România a fost blocată de instanţa italiană la nivelul anului 2022, anul trecut, pe motiv că persoana nu are discernământ şi nu poate participa la proceduri”, a precizat Gorghiu, citată de Știri pe Surse.

Ea a evidenţiat că, în prezent, este vorba despre o altă etapă.

„Vorbim despre un nou mandat european de arestare, care va urma cursul. Sunt convinsă că instanţele italiene vor analiza această solicitare şi vă putem ţine la curent pe măsură ce vom obţine termene şi pe măsură ce magistratul de legătură din Italia ne va putea furniza noi informaţii. Momentan, abia a fost emis mandatul de arestare”, a transmis ministrul Justiţiei.

Mario Iorgulescu, dat în urmărire generală

Mario Iorgulescu a fost dat în urmărire generală de Poliția Română după ce a fost condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru omor și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În acest moment, fiul președintelui LPF Gino Iorgulescu se află în Italia.

Acesta este motivul pentru care a fost dat în urmărire generală, iar profilul său de pe site-ul oficial al Poliției Române a fost actualizat.

La scurt timp după producerea accidentului din septembrie 2019, Mario Iorgulescu s-a refugiat în Italia și nu a mai călcat în România. Acolo, el a obținut acte medicale care susțin că are probleme psihice, astfel că nu are de gând să revină în țară.

Ce spun judecătorii despre diagnosticele primite în Italia de Mario Iorgulescu

Judecătorii Curții de Apel București au explicat, în motivarea deciziei de a-l trimite în spatele gratiilor timp de 13 ani și 8 luni, că argumentele aduse de fiul LPF prin intermediul diagnosticelor primite în Italia nu sunt valide.

„Niciunul dintre înscrisurile medicale depuse la dosar nu relevă împrejurarea că inculpatul s-ar afla într-o imposibilitate fizică de a se deplasa în România sau că o astfel de deplasare i-ar pune în pericol sănătatea sau viaţa.

Chiar apărarea a susţinut că, la începutul lunii mai, inculpatul a părăsit în mod voluntar unitatea medicală în care era cazat, fără acordul medicilor, fiind, aşadar, evident că starea fizică în care se află îi permite să se deplaseze dintr-un loc în altul, fără a avea probleme locomotorii sau de altă natură care să-l împiedice să fie transportat în România, în vederea efectuării expertizei medico-legale. (…)

Fără a face vreo apreciere cu privire la existenţa sau gravitatea acestei patologii, Curtea a apreciat că sub nicio formă o afecţiune de această natură nu-l împiedică pe inculpat să se deplaseze din Italia în România.

Aportul de expertiză medico-legală efectuat în Italia, în cadrul procedurii de punere în executare a mandatului european de arestare, a fost întocmit, în mod superficial, având concluzii ce par a fi fundamentate pe o documentație medicală incompletă”, se arată în motivarea Curții de Apel Bucureşti.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...