MESAJ. Predoiu, de Ziua Justiției: Este o zi consacrată celor care slujesc, prin profesie și vocație, adevărul și dreptatea / Anul 2021 va fi, inevitabil, un an de început al unor mari prefaceri în Justiție

MESAJ. Predoiu, de Ziua Justiției: Este o zi consacrată celor care slujesc, prin profesie și vocație, adevărul și dreptatea / Anul 2021 va fi, inevitabil, un an de început al unor mari prefaceri în Justiție
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției / Foto: Cătălin Predoiu - Facebook
Publicat: 05/07/2020, 13:52

Anul 2021 va fi un an de început al unor mari prefaceri în Justiţie, care se vor întinde pe parcursul câtorva ani. Inevitabilele evoluţii se vor impune ca o consecinţă a marilor schimbări care vor opera la nivel societal, economic, tehnologic, psihologic, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Cu ocazia Zilei Justiţiei, ministerul a declarat că noile tehnologii au pregătit şi impun inexorabil aceste schimbări, iar criza Covid-19 le-a accelerat pe multe dintre ele.

Istoria se accelerează pe zi ce trece şi mersul rapid al lucrurilor va impune trecerea de la structuri administrative, economice sau de afaceri birocratice, rigide, „tribalizate”, funcţionând greoi, la unele flexibile, dinamice, rapide, „fluide” şi transparente în privinţa circulaţiei informaţiei şi luării deciziei.

Aceste transformări vor produce inevitabil schimbări în managementul sistemelor judiciare, ale instanţelor şi parchetelor.

Pentru aceste schimbări, cu toţii trebuie să fim pregătiţi să înlocuim paradigmele gândite acum 10-15 ani, cu cele care vor opera în următorii 10-15 ani.

Sistemele judiciare din toată lumea vor fi prinse în aceste schimbări şi vor fi chemate să facă faţă unor noi provocări, iar pentru aceasta vor trebui să îşi adapteze instrumentele, fie că vorbim de structurile de organizare şi regulamente interne, fie că vorbim de procedurile după care se desfăşoară actul de justiţie.

Justiţia noastră nu se poate sustrage unui astfel de fenomen, pentru că este obiectiv implacabil.

Provocările pentru noi sunt duble, pentru că există rămâneri în urmă în probleme esenţiale, caracteristice etapei post aderare pe care o încheiem, de la dotări logistice improprii actului de justiţie, până la legislaţie şi mentalităţi. „Învârtirea” în acelaşi cerc al problemelor şi al acţiunilor sterile, al mizelor mici, caracteristice ultimilor ani, nu e o opţiune care să reziste presiunii sociale, care va cere un act de justiţie în acord cu noile ritmuri şi standarde de eficienţă care se vor impune în societatea globală din care facem parte.

Cum problemele sunt acute, provocările vor fi revoluţionare şi aşteptările sociale pe măsură, soluţiile nu pot fi decât curajoase pe toate planurile: dotările logistice, tehnologizare – digitalizare – inteligenţă artificială, statutul judecătorilor şi procurorilor, al grefierilor, organizarea judiciară, conducerea sistemului, pregătirea profesională, administrarea bugetelor, procedurile actului de justiţie şamd.

Sunt şantiere care vor fi obiectiv impuse atât de starea de lucruri prezentă, cât şi de prefacerile societale care se întrevăd la orizont. A refuza responsabilitatea păşirii conştiente şi organizate în viitorul post-modern al Justiţiei nu e o opţiune realistă.

Până atunci, să mulţumim tuturor celor care încearcă, în fiecare zi, să aducă un strop de dreptate în vieţile concetăţenilor noştri, justiţiabililor, de care magistraţii noştri nu trebuie să uite nicio clipă.

Tuturor, judecători, procurori, grefieri, arhivari, personal de specialitate din instanţe şi parchete, poliţişti de penitenciare, personal din serviciul de probaţiune, personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, angajaţi ai Ministerului Justiţiei şi instituţiilor subordonate, avocaţilor, notarilor, executorilor judecătoreşti, tuturor celor care, direct sau indirect, contribuie cu expertiza şi activitatea lor la bunul mers al Justiţiei, le transmit cele mai bune gânduri, sănătate şi împliniri profesionale!”, a spus ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”