Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, a fost eliberat din închisoare

Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, a fost eliberat din închisoare
Mohammad Munaf foto Ionuț Mureșan
Publicat: 06/07/2022, 15:20
Actualizat: 06/07/2022, 15:27

Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, a fost eliberat din închisoare. El primise o pedeapsă de 10 ani de închisoare, din care a executat șapte.

Mohammad Munaf, găsit vinovat și condamnat pentru terorism, nu a avut sancțiuni disciplinare cât timp a stat în închisoare.

În plus, el a efectuat zile de muncă ce i-au fost luate în considerare la cererea de eliberare condiționată.

Teoretic, irakianul ar fi trebuit să iasă din închisoare, la termen, în 2025. El a stat în pușcărie încă de la rezolvarea crizei ostaticilor români din 2005, mai întâi la americani, apoi la irakieni. Ulterior, din 2015, el a fost încarcerat în România.

În 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mohammad Munaf, în lipsă, la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf şi plata a câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale.

De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Ce rol a jucat Munaf în răpirea jurnaliștilor români în 2005

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie – irakiană şi americană – a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile. La eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.

Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.

În august 2015, Munaf a fost adus în România şi plasat în detenţie.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult