Primarul din Sângeorz-Băi, care s-a filmat umilindu-şi fiica, condamnat definitiv într-un alt dosar penal. Ce urmează acum pentru edil

Redactor:
Dragos Tanase
Primarul din Sângeorz-Băi, care s-a filmat umilindu-şi fiica, condamnat definitiv într-un alt dosar penal. Ce urmează acum pentru edil
Primarul orașului Sângeorz-Băi, din județul Bistrița-Năsăud, Traian Ogâgău

Primarul orașului Sângeorz-Băi (județul Bistrița-Năsăud), Traian Ogâgău,reales la alegerile locale din 27 septembrie, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru că a refuzat să sufle în etilotest, precum și prelevarea de mostre biologice. Conform legii statutului aleșilor locali, primarii condamnați definitiv își pierd mandatul, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei.

Sentința vine după ce, recent, în spațiul public au apărut filmări în care acesta își abuza și umilea fiica de 14 ani, în urma cărora s-a deschis un nou dosar penal.

Dosarul de acum, în care a fost deja condamnat Traian Ogâgău, a fost deschis în 2016, atunci când primarul a fost oprit de un echipaj de poliție, iar agenții i-au cerut să sufle în etilotest. Atunci, edilul a refuzat să sufle în etilotest, dar și să i se preleveze mostre biologice, scrie publicația Bistrițeanul.

El a susținut atunci că întreaga scenă este „o făcătură”, mai scrie site-ul menționat. Cineva ar fi anunțat poliția că primarul s-a urcat băut la volan, iar un echipaj l-a oprit.

Edilul a fost trimis în judecată în 2018, iar în vara acestui an, Judecătoria Năsăud s-a pronunțat în cazul său: un an de închisoare cu suspendare, urmarea unui curs de legislație rutieră și 80 de zile de muncă în folosul comunității!

Curtea de Apel Cluj a respins, astăzi, apelul lui Traian Ogâgău și a menținut sentința dată de Judecătoria Năsăud.

„Soluția pe scurt: În baza art. 421 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul O. T. împotriva sentinţei penale nr. 95/09.07.2020 a Judecătoriei Năsăud. În temeiul art. 275 alin. 2 Codul de procedură penală obligă apelantul inculpat la plata sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de soluţionarea apelului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.10.2020”, se arată în minuta Curții de Apel Cluj, citată de Digi 24.

Primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatul

Parlamentul a modificat legea privind statutul aleșilor locali, în 2016, când a decis că primarii condamnați definitiv la pedepse cu suspendare nu își mai pierd mandatul, așa cum prevede Legea 393/2004, la art 15:

„Calitatea de primar și, respectiv, de președinte al consiliului județean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: (…)

e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitiva, la o pedeapsa privativă de libertate”

Președintele Klaus Iohannis a atacat modificarea la Curtea Constituțională, care a declarat legea neconstituțională, astfel că mandatul de primar încetează de drept în urma condamnării definitive, indiferent de modalitatea de executare.

„Curtea a reţinut că, prin instituţia încetării de drept a mandatului aleşilor locali în cazul unei condamnări penale la o pedeapsă privativă de libertate, valoarea socială protejată este integritatea persoanei care deţine mandatul şi exercită demnitatea publică pentru care a fost aleasă. Constatarea ilicitului penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă înlătură prezumţia de nevinovăţie a persoanei acuzate şi plasează prin ea însăşi alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei. De aceea, condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea.

Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească nu este decât un mijloc de individualizare a executării pedepsei, care, deşi are un impact direct, negativ asupra activităţii alesului local dacă pedeapsa trebuie executată în regim de detenţie, întrucât este doar o consecinţă a condamnării, ea vizează indirect
valoarea protejată, respectiv integritatea alesului local. Excluderea de sub incidenţa legii, deci de la sancţiunea încetării de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendată, echivalează cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile art.16 alin.(1), (2) şi (3) din Constituţie. (…)

Prin însăşi finalitatea urmărită, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali încalcă prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5) referitoare la statul de drept, supremaţia Constituţiei şi respectarea obligatorie a legilor, precum şi prevederile art.16 care consacră principiul egalităţii în drepturi a cetăţenilor”, a arătat CCR în decizia din 6 iulie 2016.

Traian Ogâgău, primarul care și-a umilit fiica susținând că o educă

Primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a intrat în atenția opiniei publice după ce în mediul online au apărut două înregistrare video în care acesta își umilea fiica de 14 ani.

În imaginile blurate se vede cum primarul din Sângeorz Băi și-a pedepsit fiica să stea dezbrăcată, în genunchi, cu mâinile deasupra capului și să repete că nu mai este obraznică. Înregistrarea a fost publicată de Gazeta de Bistrița.

„Nu mai sunt obraznică și nu mai supăr pe mama și pe tata”, „O să fac exerciții și o să învăț”, „Ce-am făcut astăzi a fost ieșit din comun”, „Sunt cea mai obraznică fată din hotelul ăsta”, o obligă Traian Ogâgău pe fata lui să repete după el.

Edilul s-a apărat, atunci, spunând că nimeni nu are dreptul să-i spună cum să-și educe copiii. Cu toate acestea, Poliția s-a autosesizat și a fost deschis un dosar penal.

„În urma verificărilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud de către polițiști, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb.

Dar chiar și asa, în ciuda scandalului stârnit, care a atras inclusiv intervenția premierului Ludovic Orban și excluderea lui Traian Ogâgău din Partidul Național Liberal (PNL), acesta a câștigat un nou mandat de primar.

„Am învins, dragii mei sângeorzeni”, a scris Ogâgău pe Facebook, în noaptea alegerilor.

El a postat, tot pe Facebook, și un videoclip în care apare alături de susținători, cu muzică și focuri de artificii.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide