Libanezul Rami Ghaziri, cunoscut ca „Regele puilor”, scapă de acuzațiile de fraude de 1 milion de euro cu fonduri europene. Faptele s-au prescris 

Libanezul Rami Ghaziri, cunoscut ca „Regele puilor”, scapă de acuzațiile de fraude de 1 milion de euro cu fonduri europene. Faptele s-au prescris 
Ramii Ghaziri / Sursa foto: Romania TV
Publicat: 31/05/2023, 14:01

Libanezul Rami Ghaziri, cunoscut ca „Regele puilor”, scapă de acuzațiile de fraude de 1 milion de euro cu fonduri europene, după ce faptele s-au prescris. Au trecut 9 ani de la momentul în care a fost trimis în judecată.

Patronul Avicola Crevedia, Rami Ghaziri, om de afaceri libanez cu cetăţenie franceză, a fost trimis în fața judecătorilor, de DNA. în 2014.

Acuzațiile erau multiple: participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul a zăcut nu mai puțin de nouă ani pe rolul instanțelor, iar miercuri judecătorii au anunțat că faptele lui Ghaziri s-au prescris.

„În baza art. 396 alin. 1 şi 6 cod procedură penală rap.la art. 16 alin. 1 lit. f cod procedură penală cu referire la art.155 alin. 1 cod penal interpretat prin Deciziile Curţii Constituţionale nr.297/2018 şi 358/2022 încetează procesul penal în privinţa inculpatului Ghaziri Ramii”, conform deciziei de miercuri a Tribunalului Dâmbovița.

Ghaziri trebuie să achite 1,1 milioane de euro

Chiar dacă a scăpat de pedeapsă, libanezul trebuie să plătească către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, aproape 1,1 milioane de euro, reprezentând suma fraudată.

„Admite acţiunea civilă formulată de către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cu sediul în Bucureşti, str. Ştirbei Vodă, nr. 43, sector 1, şi obligă inculpaţii în solidar, către aceasta la plata sumei de 5.412.045 lei”, conform deciziei instanței.

Pentru recuperarea prejudiciului a fost menţinut sechestrul pus de procurori pe 32 de imobile şi un autoturism de lux marca Ferrari FF, aparţinând firmei din Crevedia.

Acuzațiile procurorilor DNA

Omul de afaceri este acuzat că, în anul 2008, în vederea accesării unor fonduri europene aferente derulării unui proiect privind construcţia unei fabrici de nutreţuri, a furnizat comisiei de evaluare financiară a ofertelor, constituită la nivelul societăţii SC Agroli Group SRL, atât documente inexacte, emise în numele unei firme controlate tot de el, cât şi documente false emise în numele unor firme olandeze şi germane.

De asemenea, preţurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate.

Ulterior, dosarul ce cuprindea „oferta cea mai avantajoasă” a fost depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de către un angajat al SC Agroli Group SRL care nu a cunoscut faptul că acestea reprezentau oferte simulate şi/sau false.

Scopul acestor acţiuni a fost acela de a obţine, pentru beneficiarul SC Agroli Group SRL, fonduri rambursabile în sumă de 10.824.090 lei, din care s-a încasat suma de 5.412.045 lei.

Rami Ghaziri a apărut în calitate de denunţător în dosarul de corupţie al fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir, fugit din România pentru a scăpa de o condamnare de 3 ani şi 10 luni închisoare, scrie Agerpres.

Conform DNA, libanezul i-a dat lui Dragomir suma de 462.000 euro, pentru ca ofiţerul SRI să intervină în favoarea omului de afaceri la funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Gărzii Financiare.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Schimbare majoră pentru pensionarii din România. Ce pregătesc guvernanții în privința vârstei de pensionare
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
FOTO Elon Musk îl ironizează pe Volodimir Zelenski printr-un meme. Kievul reacționează: „Era băgat în...
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Cât vom plăti impozit pe un apartament de 2 camere în 2024. Este cea mai...
Medicamente ce te transformă în PIETON dacă ești prins la volan
EXCLUSIV: Mărturia dureroasă a tatălui Laurei, DJ Lalla, la o zi după înmormântare: "Fata mea...
Mărire de până la 30%! Care sunt cele trei scenarii pentru creșterea pensiilor de la...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Bănuind că în casa ei se petrec lucruri bizare, Victoria a instalat o cameră de...
Au crezut că AU SALVAT un câine neajutorat de pe stradă, dar au aflat la...
Ora de iarnă 2023. Nu uitați să dați ceasurile înapoi! Când se schimbă ora
Crima de la Mangalia. Cum a ajuns ucigașă Loredana Atănăsoaie
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Bulă la service: Am venit pentru o verificare la roată. Nevastă-mea spune că...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse