VIDEO | Vârstnici de la cămine de bătrâni private, șantajați și lipsiți de libertate pentru a li se fura banii. „Călăii” sunt chiar persoanele care ar fi trebuit să aibă grijă de ei 

Publicat: 16/07/2022, 13:12
Actualizat: 16/07/2022, 13:24

10 vârstnici de la cămine de bătrâni private din Capitală au fost șantajați și lipsiți de libertate pentru a li se fura banii. „Călăii” sunt chiar persoanele care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, respectiv angajații acelor cămine de îngrijire. Trei femei și un bărbat au fost arestați.

Surse judiciare au spus pentru GÂNDUL că a fost arestat chiar administratorul S.C. CORSICA SRL, care  deține căminele de bătrâni Sf. Parascheva și Sf. Mina situate pe Calea Giulești sector 6, dar și alte trei angajate ale firmei.

Sursele precizate au mai spus că, din septembrie 2021 până în iulie 2022, bătrânii internați în aceste centre au fost obligați, cu acte de violență, să meargă în sedii ale unor bănci și să transfere bani din conturile personale în cele ale firmei care deține căminele de vârstnici. În unele cazuri, angajații au folosit și facturi false.

Folosindu-se de forța fizică, angajații au luat un telefon mobil și mai multe bunuri personale de la un bătrân din centru.

Cum au fost descoperiți

Totul a început pe 27 martie, când Secția 20 Poliție a fost sesizată de către directorul unei sucursale bancare cu privire la faptul că la sediul agenției s-a prezentat o persoană vârstnică, însoțită de alte 2 persoane, al căror comportament i-a creat suspiciuni, solicitând efectuarea unei retrageri de 65.000 de lei.

„Deplasându-se cu operativitate la fața locului, polițiștii au prins în flagrant două persoane, un bărbat și o femeie, care ar fi determinat persoana vătămată să accepte transferul sumei de 65.000 de lei din conturile personale, în conturile societății la care bănuiții erau angajați”, a transmis, sâmbătă, Poliția Capitalei.

Femeia și bărbatul au fost duși la sediul subunității de poliție pentru audieri.

„Ulterior, din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă, că în perioada septembrie 2021- iulie 2022, 6 femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 25 și 46 de ani, în calitate de angajați la două cămine private de bătrâni, din Sectorul 6, profitând de starea de vulnerabilitate a persoanelor aflate în aceste centre, ar fi agresat 10 vârstnici, apoi i-ar fi lipsit de libertate în mod ilegal și i-ar fi santajat în vederea obținerii unor bunuri patrimoniale”, a precizat sursa citată.

Patru persoane au fost arestate

Astfel, în urmă cu două zile, pe 14 iulie, au fost făcute 7 percheziții, iar șapte persoane au fost duse la audieri. Pe parcursul perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe probe și mijloace de probă.

În baza probatoriului administrat, trei femei, cu vârste cuprinse între 25 și 46 de ani, au fost reținute. De asemenea, și bărbatul de 40 de ani a fost reținut.

Ulterior, au fost prezentați instanței de judecată, dispunându-se față de aceștia măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Secția 20 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii a 17 infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, 15 infracțiuni de purtare abuzivă, 5 infracțiuni de șantaj, o tentativă la infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, o infracțiune de tâlhărie, fals intelectual și uz de fals.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult