FOTO-VIDEO | Victor Pițurcă a plecat de la DNA, după alte două ore de explicații în fața procurorilor / Avocat: „Nu a avut nicio treabă cu măștile”

Publicat: 31/01/2023, 16:34
Actualizat: 31/01/2023, 16:55

Fostul selecționer Victor Pițurcă a plecat, marți, în jurul orei 15:15, de la Arestul Central al Poliției Capitalei. El a spus că nu poate face declarații despre dosar și a precizat că fiul lui a fost reținut pentru 24 de ore.

„Nu pot să vorbesc”, a spus Victor Pițurcă, marți, la ieșirea de la DNA. El a adăugat că pe numele fiului său a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL
Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL

Avocat: „Din punctul meu de vedere, nu se susțin probele procurorilor, pentru că nu există”

Avocatul Iancu Toader, apărătorul fostului fotbalist, a spus că Victor Pițurcă nu a comis niciuna dintre faptele de care este suspectat de DNA.

„A menționat foarte clar că, dată fiind calitatea pe care o are, va acționa procedural, în măsura în care îi este recunoscut dreptul la apărare. Nu a făcut nimic domnul Pițurcă”, a spus avocatul fostului selecționer.

Apărătorul fostului antrenor al Naționalei a fost întrebat dacă Victor Pițurcă a făcut presiuni ca fiul lui să câștige contractul pentru furnizarea de măști în perioada pandemiei.

„Exclus. Nu este adevărat”, a spus avocatul lui.

„Din punctul meu de vedere, nu se susțin probele procurorilor, pentru că nu există”, a adăugat apărătorul ales ales lui Pițurcă.

Avocatul a fost întrebat dacă va contesta măsura controlului judiciar impusă lui Victor Pițurcă.

„Voi analiza în cursul zilei de astăzi”, a răspuns el.

În continuare, sursa citată a subliniat că fostul fotbalist „nu are nicio treabă cu măștile” care au ajuns la MApN în perioada pandemiei.

„Domnul Pițurcă nu a făcut niciun act de comerț, nicio afacere, nu a vândut, nu a avut nicio treabă cu aceste măști. Am văzut în presă sume vehiculate. Nu există așa ceva. (…) Victor Pițurcă nu a săvârșit niciun astfel de act material”, a conchis avocatul lui Pițurcă.

Avocat Iancu Toader / Sursa foto: GÂNDUL
Avocat Iancu Toader / Sursa foto: GÂNDUL

Fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă, a fost reținut luni pentru 24 de ore

Fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, în dosarul măștilor neconforme vândute spitalelor MApN în perioada pandemiei, au spus surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Alexandru Pițurcă a venit, marți dimineața, la DNA și a fost audiat mai multe ore de organele de urmărire penală.

În urma audierii, procurorii au dispus reținerea lui pentru 24 de ore și ar putea cere arestarea sa preventivă.

În același dosar, Victor Pițurcă și șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, au fost reținuți de DNA, luni. În cursul zilei de marți, procurorii anticorupție au decis punerea lor sub control judiciar.

Victor Pițurcă și șeful ROMARM, reținuți luni de DNA

În cursul zilei de luni, Victor Pițurcă a fost reținut în dosarul privind achiziția de măști de protecție derulată în perioada pandemiei de coronavirus și este urmărit penal. În același dosar a mai fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

Fostul selecționer este suspectat de cumpărare de influență.

Dosarul, anchetat inițial de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.

Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție. De aceea, cazul a fost disjuns către DNA.

Ce spun procurorii DNA

Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – au transmis, luni, printr-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie, a lui Gabriel Țuțu și a lui Victor Pițurcă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de:

  • abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • trafic de influență în formă continuată,
  • fals intelectual;

Pe de altă parte, fostul antrenor al Naționalei este suspectat comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Prejudiciu de 8,6 milioane de lei pentru ROMARM

În ordonanța procurorilor se arată că, „pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer