10 alimente comune care ar putea dispărea în viitorul apropiat

10 alimente comune care ar putea dispărea în viitorul apropiat
Publicat: 05/03/2018, 08:34

Încălzirea globală ridică amenințări uriașe la adresa planetei noastre și schimbă continuu condițiile specifice necesare unei agriculturi eficiente. Fenomenele meteo extreme au făcut deja ravagii în mai multe regiuni ale lumii, de la incendiile de vegetație din America de Nord, până la distrugerea Marii Bariere de Corali. Drept urmare, și multe alimente ar putea dispărea în viitor din cauza acestor modificări.

Avocado: Avocadomania este din ce în ce mai puternică, atât în SUA, cât și în Europa, iar majoritatea stocurilor de avocado vin din Mexic. Acest aliment are nevoie de foarte multă apă pentru a se dezvolta și, din nefericire, principalele zone de producție sunt din ce în ce mai secetoase.

Ciocolata: Așa cum avertizează cercetătorii, arborele de cacao poate crește și poate ajunge la maturitate doar dacă este îndeplinit un set foarte ferm de condiți. Nu doar că acest copac poate crește la maximum20° latitudine nordică și sudică față de Ecuator, dar dacă umiditatea nu este suficientă sau dacă solul nu este suficient de bogat, arborele pur și simplu se usucă și moare.

Pentru că foarte multe plantații de cacao se află în regiuni în care temperaturile medii au devenit din ce în ce mai volatile, un studiu realizat de Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală arată că vom începe să simțim acut lipsa producției de cacao până în 2030.

Soia: O echipă formată din cercetători internaționali a desfășurat, la Institutul din Potsdam, o simulare computerizată care i-a ajutat să determine cum răspund diferite culturi la temperaturile în creștere, iar descoperirile au fost cel puțin îngrijorătoare. Aceștia au aflat că, dacă omenirea nu va reduce semnificativ emisiile de carbon, culturile de soia ar putea scădea cu 40% doar până în 2100.

Grâul, porumbul și culturile de orez: Și aceste culturi, esențiale pentru oamenii din întreaga lume, sunt în pericol, din cauza temperaturilor oscilante și a vremii extrem de imprevizibile. În același timp, creșterea pentru aceste alimente este preconizată să sporească până în 2050 cu 33%.

Strugurii: Din cele 1.100 de varietăți de struguri pentru vin care există, aproximativ 12, adică 1%, sunt cele din care se fac vinurile preferate ale oamenilor. Potrivit unui studiu realizat de curând de Nature Climate Change, amatorii de vin probabil că ar trebui să se bucure acum de ce e mai bun, pentru că în următorii 50 de ani producția de vin este anticipată să scadă cu aproximativ 85%, pe măsură ce unele regiuni consacrate s-ar putea să devină mult prea aride pentru a produce vinuri premium.

Căpșunele: Tot din cauza condițiilor climatice instabile pe care le întâmpină regiunile în care se cultivă acest aliment, și căpșunele ar putea dispărea din coșul nostru curent de cumpărături și ar putea deveni o delicatesă.

Fructele cu sâmburi: În 2016, multe regiuni ale globului în care se plantează, de tradiție, pomi fructiferi, au experimentat luni extrem de calde în mijlocul iernii, urmate de valuri de frig. Vremea anormală a făcut ca mulți pomi fructiferi să înflorească prematur, iar apoi florile să fie distruse și, odată cu ele, și viitoarea producție. Piersicile, nectarinele, caisele, prunele și cirele au fost câteva dintre fructele decimate de astfel de fenomene, iar fermierii prevăd că în viitor posibilitatea ca scenariul să se repete este foarte mare.

Alte alimente extrem de consumate care ar putea dispărea în viitor din cauza condițiilor meteo nefavorabile sunt cafeaua, siropul de arțar, bananele.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...