10 alimente comune care ar putea dispărea în viitorul apropiat

10 alimente comune care ar putea dispărea în viitorul apropiat
Publicat: 05/03/2018, 08:34

Încălzirea globală ridică amenințări uriașe la adresa planetei noastre și schimbă continuu condițiile specifice necesare unei agriculturi eficiente. Fenomenele meteo extreme au făcut deja ravagii în mai multe regiuni ale lumii, de la incendiile de vegetație din America de Nord, până la distrugerea Marii Bariere de Corali. Drept urmare, și multe alimente ar putea dispărea în viitor din cauza acestor modificări.

Avocado: Avocadomania este din ce în ce mai puternică, atât în SUA, cât și în Europa, iar majoritatea stocurilor de avocado vin din Mexic. Acest aliment are nevoie de foarte multă apă pentru a se dezvolta și, din nefericire, principalele zone de producție sunt din ce în ce mai secetoase.

Ciocolata: Așa cum avertizează cercetătorii, arborele de cacao poate crește și poate ajunge la maturitate doar dacă este îndeplinit un set foarte ferm de condiți. Nu doar că acest copac poate crește la maximum20° latitudine nordică și sudică față de Ecuator, dar dacă umiditatea nu este suficientă sau dacă solul nu este suficient de bogat, arborele pur și simplu se usucă și moare.

Pentru că foarte multe plantații de cacao se află în regiuni în care temperaturile medii au devenit din ce în ce mai volatile, un studiu realizat de Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală arată că vom începe să simțim acut lipsa producției de cacao până în 2030.

Soia: O echipă formată din cercetători internaționali a desfășurat, la Institutul din Potsdam, o simulare computerizată care i-a ajutat să determine cum răspund diferite culturi la temperaturile în creștere, iar descoperirile au fost cel puțin îngrijorătoare. Aceștia au aflat că, dacă omenirea nu va reduce semnificativ emisiile de carbon, culturile de soia ar putea scădea cu 40% doar până în 2100.

Grâul, porumbul și culturile de orez: Și aceste culturi, esențiale pentru oamenii din întreaga lume, sunt în pericol, din cauza temperaturilor oscilante și a vremii extrem de imprevizibile. În același timp, creșterea pentru aceste alimente este preconizată să sporească până în 2050 cu 33%.

Strugurii: Din cele 1.100 de varietăți de struguri pentru vin care există, aproximativ 12, adică 1%, sunt cele din care se fac vinurile preferate ale oamenilor. Potrivit unui studiu realizat de curând de Nature Climate Change, amatorii de vin probabil că ar trebui să se bucure acum de ce e mai bun, pentru că în următorii 50 de ani producția de vin este anticipată să scadă cu aproximativ 85%, pe măsură ce unele regiuni consacrate s-ar putea să devină mult prea aride pentru a produce vinuri premium.

Căpșunele: Tot din cauza condițiilor climatice instabile pe care le întâmpină regiunile în care se cultivă acest aliment, și căpșunele ar putea dispărea din coșul nostru curent de cumpărături și ar putea deveni o delicatesă.

Fructele cu sâmburi: În 2016, multe regiuni ale globului în care se plantează, de tradiție, pomi fructiferi, au experimentat luni extrem de calde în mijlocul iernii, urmate de valuri de frig. Vremea anormală a făcut ca mulți pomi fructiferi să înflorească prematur, iar apoi florile să fie distruse și, odată cu ele, și viitoarea producție. Piersicile, nectarinele, caisele, prunele și cirele au fost câteva dintre fructele decimate de astfel de fenomene, iar fermierii prevăd că în viitor posibilitatea ca scenariul să se repete este foarte mare.

Alte alimente extrem de consumate care ar putea dispărea în viitor din cauza condițiilor meteo nefavorabile sunt cafeaua, siropul de arțar, bananele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
Gestul sfâșietor făcut de fiul Ancăi Molnar, după moartea ei! Micuțul Patrick i-a șocat pe...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Ancăi Molnar. Make-up artista a fost condusă pe ultimul drum...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
Ordin UE pentru FEMEILE din România. Devine complet interzis. Intră în vigoare azi, 13 iunie
Autostrada care va lega pentru Bucureștiul de Giurgiu. Variantele de traseu
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
×