10 lucruri care te vor convinge să îți iei un animal de companie

Redactor:
Maria Bîrnaure
10 lucruri care te vor convinge să îți iei un animal de companie
Pe lângă faptul că sunt adorabile și îți umplu timpul cu prezența lor, animalele de companie se dovedesc a fi adevărați terapeuți când vine vorba despre beneficiile pe care acestea le aduc stăpânilor. Studiile făcute de-a lungul timpului în care au fost studiate efectele pe care deținerea unui câine sau a unei pisici le are asupra unei persoane arată că există cel puțin 10 lucruri care explică de ce merită să te gândești să-ți iei un animăluț de companie.

1. Te ajută să ții depresia la distanță

S-a dovedit că oamenii care au un animal de companie stau mult mai bine atât în ceea ce privește sănătatea fizică, cât și în ceea ce privește sănătatea mentală. Un câine sau o pisică se spune că reprezintă un antidepresiv natural, având în vedere că o repriză de joacă cu prietenii noștri blănoși crește secreția de serotonină, prolactină și oxitocină, cunoscute ca hormoni ai fericirii. 

2. Câinii țin infarctul la distanță

Stăpânii de animale, în special cei care au un cățel, prezintă un risc scăzut de apariție a bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu din 2013 al Asociației Americane a Inimii. Îngrijirea unui animal de companie reclamă mult exercițiu fizic, ceea ce ajută la reducerea factorilor de risc și, totodată, prietenii blănoși au un efect pozitiv asupra modului în care organismul nostru reacționează la stres. 

3. … Și pisicile au același efect

Un studiu desfășurat tot în Statele Unite pe parcursul a 20 de ani, în care au fost implicați 4.500 de oameni arată că stăpânii de pisici prezintă un risc de mortalitate cauzată de bolile de inimă cu 37% mai scăzut decât ceilalți oameni. Cercetătorii explică acest lucru prin faptul că pisicile ne ajută să percepem altfel stresul și anxietatea și să dezvoltăm un comportament mult mai calm și relaxat. 

4. Animalele ne ajută să ne calmăm

Foarte mulți oameni în vârstă care suferă de demneță sau Alzheimer manifestă stări de agitație și anxietate mai ales seara. Un experiment făcut într-un centru de îngrijire a bătrânilor a arătat că prezența unui câine în camera pacienților i-a făcut pe aceștia să fie mai puțin agresivi și agitați, calmându-i și făcându-i să nu se mai simtă singuri. Asistentele au declarat chiar că pe chipurile lor se putea citi un sentiment de bucurie. 

5. Chiar și un pește poate fi un prieten bun

Cercetătorii care studiază influența animalelor în tratarea Alzheimerului susțin că orice animal poate face bine pacienților. Ei au arătat că un acvariu cu pești i-a ajutat pe pacienți să se relaxeze și le-a crescut chiar și pofta de mâncare atunci când au fost așezați în fața lui înainte de ora mesei. 

6. Apără copiii de astm

Un studiu al cercetătorilor suedezi în care au fost implicați peste 1 milion de copii a arătat că deținerea unui animal de companie reduce riscul de apariție a astmului cu până la 15%. Același studiu arăta și că micuții crescuți la ferme prezintă un risc cu 50% mai mic de dezvoltare a acestei afecțiuni decât ceilalți copii. 

7. Animalele de companie te ajută să te menții în formă

Stăpânii de căței sunt cei care beneficiază cel mai mult din punctul de vedere al formei fizice de pe urma deținerii unui animal de companie, pentru că trebuie să iasă zilnic câte 30-50 de minute la plimbare cu patrupedul. Astfel, ei ating mult mai ușor minimumul de mișcare zilnică recomandată. 

8. Întreaga familie se menține în formă

Un studiu derulat în 2015 în rândul britanicilor stăpâni de căței arată că, din punct de vedere fizic, patrupezii au un efect pozitiv asupra tuturor membrilor familiei, pentru că aceștia merg pe rând să-l plimbe pe prietenul lor blănos. 

9. Animalele de companie au și un rol social

Deținerea unui câine te determină să ieși mai des din casă, ceea ce conduce la posibilitatea dezvoltării unor relații sociale mult mai vaste cu vecinii tăi. Deci, putem spune că animalele de companie au și un rol în ceea ce privește socializarea și satisfacerea nevoilor de comunicare și, totodată, combat cu succes singurătatea. 

10. Reprezintă un suport emoțional

Un animal de companie te poate ajuta să treci mai ușor peste o despărțire sau peste timpul petrecut departe de persoana iubită. Un studiu al americanilor a arătat efectul pozitiv pe care deținerea unui animal de companie îl are asupra copiilor soldaților care pleacă în misiuni de durată. Aceștia se descurcă mult mai bine în ceea ce privește gestionarea stresului și a dorului pricinuit de plecarea părintelui și de timpul îndelungat petrecut fără acesta. 
 

Inchide