23 august, ziua care ne-a schimbat destinul. Declarația Regelui Mihai despre arestarea lui Ion Antonescu.

23 august, ziua care ne-a schimbat destinul. Declarația Regelui Mihai despre arestarea lui Ion Antonescu.
Publicat: 23/08/2018, 17:59

23 august, o zi cu o încărcătură istorică, ce și-a pus amprenta asupra României, din mai multe puncte de vedere. Unii poate își amintesc, din ce au trăit sau din ce li s-a povestit despre paradele ostentative care împânzeau țara în urmă cu 30 de ani cu ocazia Zilei Naționale. 23 august a fost Ziua Națională a țării noastre timp de 40 de ani, în timpul perioadei comuniste.

23 august 1939, a fost ziua în care, prin pactul Ribbentrop-Molotov, Germania și URSS au semnat sentința Basarabiei și Bucovinei, în mod secret. România a fost obligată să cedeze aceste regiuni Uniunii Sovietice în 1940. Istoricii au descoperit că Germania a fost de acord să ne „vândă” teritoriul, pentru ca, un an mai târziu să ne promită retrocedarea lui, în schimbul alianței în război.

23 august 1944, în pragul finalului celui de-Al Doilea Război Mondial, România a întors armele împotriva Germaniei și s-a alăturat Națiunilor Unite.

Prim-ministrul României Ion Antonescu a decis intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondialde parteaputerilor Axei, în 1941. Până în 1944 Antonescu lua deciziile pentru România în război, dat fiind faptul că Regele Mihai era mult prea „fraged” pentru astfel de cofruntări „sângeroase”. În 1944, Regele avea 23 de ani și și-a asumat responsabilitatea renunțării la o alianță, din punctul lui de vedere, dezavantajoasă. Antonescu i s-a opus vehement. 23 august 1944 a fost ziua arestării Mareșalului Antonescu.

Ca participant direct la momentul ieșirii din alianța cu Germania nazistă, Regele Mihai a explicat în ce fel s-a ajuns la arestarea lui Ion Antonescu într-un interviu realizat în 1990 de TVR.

„Războiul luase o întorsătură extrem de proastă și noi toți ceilalți, așteptam un ajutor din partea Aliaților ca să putem să facem ceva; ei spuneau să ieșim din război. Noi spuneam foarte bine, dar singuri cu nemții peste tot nu se poate. Aliații n-au răspuns deloc. Așa că ajungem la momentul când rușii au spart frontul în nordul Basarabiei și Moldova; nemții au luat atunci o divizie de blindate și au dus-o în Polonia. Mai aveam puțin timp și atunci am hotărât, cu acest grup politic, care era la baza acestor întrevederi, să terminăm cu alianța cu Germania și am decis ziua de 26 august. Între timp, am aflat că Antonescu se pregătește să plece pe front și în aceste condiții scăpam această ocazie, așa că a trebuit să-l convoc cu trei zile mai devreme, pe 23 august. Când a venit la Palat (Mareșalul-n.n.), am avut o discuție de o oră și jumătate, i-am pus în față situația dezastruoasă în care eram, rugându-l insistent să facă ceva ca să ieșim din război cât mai devreme. A refuzat net. Generalul Sănătescu, care era cu mine, a insistat și el; n-a vrut să audă. Cerea niște condiții care erau imposibile, din păcate, de avut. Voia să avem Basarabia garantată, toate… Țara era complet ocupată, deci lucruri care în momentul acela erau imposibil de obținut. N-a rămas altceva de făcut decât să-l îndepărtez ca să putem să facem ce puteam noi face. Și așa s-a întâmplat: actul de la 23 august”.

Execuția mareșalului Ion Antonescua avut loc pe1 iunie1946, la ora 18:03, laJilava.Ion Antonescuceruse să fie executat de armată, dar a fost refuzat. În momentul tragerii, Antonescu a salutat, după care a căzut. Șeful gardienilor l-a împușcat în cap cu revolverul, dar doctorul nu a confirmat decesul, așa că a mai fost nevoie de încă un glonț în piept. În ciuda acestor măsuri, Antonescu și generalulVasiliumai prezentau semne de viață. Seful gardienilor a luat opușcăși a tras trei patru focuri în corpul lui Antonescu. Doctorul a constatat decesul mareșalului în jurul orei 8:15.

„Un popor care nu-și cunoaște istoria, e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, a spus istoricul Nicolae Iorga. Ziua de 23 august are semnificații istorice profunde, pe care le resimțim și în prezent.

Foto: Captură

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari