6 reguli de la nutriționist. Când ne fac bine alimentele și când ne îmbolnăvesc

Publicat: 29/02/2016, 17:02
Actualizat: 01/10/2018, 23:15

1. Fructele

Fructele sunt bune pentru sănătate. „Depinde însă de cantitatea în care le consumăm. Multe dintre ele au un conținut mare de fructoză, așa că ajung să ne îngrașe. De aceea, trebuie să fim atenți la cantitate și la diversificare. Dacă ar fi să aleg câteva fructe benefice, acestea ar fi: fructele de pădure (catina, afine, mure), ananasul, pepenele, caisele. Toate conțin antioxidanți și foarte multe vitamine. O altă problemă a consumului de fructe este momentul în care le consumăm. Pentru că, dacă le vom consuma după masă, vom îngreuna digestia și ele vor intra în putrefacție. E important să le consumăm între mese, pe post de gustare. Cel mai bun moment este dimineața. Pentru a slăbi, putem mânca: mere, pere, căpșuni, pepene, kiwi, chiar și banană. Atenție însă și la cantitate”, spune expertul în nutriție Anca Alungulesei, pentru gândul.

2. Produsele lactate

Produsele lactate sunt ideale într-un regim de viață sănătos, dar nu pentru orcine. „Laptele de origine animală se digeră greu, deoarece este nevoie de enzime digestive pentru proteine și grăsimi, care tind să învelească stomacul și să neutralizeze acizii gastrici. Multe persoane au probleme în digerarea laptelui, deoarece le lipsește enzima numită „lactază,” cea care digeră „lactoza” din lapte. Această enzimă devine tot mai deficitară pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, există variante raw vegane de lactate. Sunt ușor de preparat acasă, sunt și delicioase: lapte de migdale, caju, nucă de cocos, brânzeturi, maioneză, smântână etc”, spune, pentru gândul, expertul în nutriție.

3. Cerealele

Cerealele au avantaje, dar și dezavantaje. „Cerealele(grâu, secara, orz, ovăz) conțin gluten, așa că le provoacă persoanelor care nu tolerează această substanță tulburări digestive . De asemenea, majoritatea cerealelor pe care le consumăm nu sunt integrale. Asta înseamnă că sunt golite de fibre. Mai mult decât atât, sunt greu digerabile. Cu alte cuvinte, cu cât consumăm mai puține cereale care nu sunt integrale, cu atât este mai bine pentru sistemul nostru digestiv”, declară Alungulesei, pentru gândul.

4. Alimentele verzi

Alimentele verzi ne feresc de boli. „Cruciferele, legumele cu frunze verzi sunt pline de antioxidanți și alți nutrienți care susțin enzimele hepatice necesare pentru procesarea și eliminarea toxinelor. Consumul de frunze și legume verzi aduce doze mari de clorofilă, ele sunt incredibil de alcaline și ajută organismul să rămână tânăr, protejându-l astfel împotriva bolilor. Ele conțin, de asemenea, mulți nutrienți digerabili, vitamine și minerale, proteine, fitochimicale, bacterii sănătoase și ajută la arderea grăsimilor. Acestea sunt: iarba de grâu, de orz, iarba grasă, rucola, spanac, broccoli, fruze kale, pătrunjel, varza, cicoarea, frunze de morcov, andive, salată verde, frunze de sfeclă etc”.

5. Salata boeuf

Salata boeuf îngrașă dacă e făcută din clasica maioneză și carne, adică multe ouă și mult ulei. „Dacă optăm pentru varianta de maioneză vegetală, nu ar trebui să ne facem griji cu îngrășarea”, spune Anca Alungulesei.

6. Cum scăpăm de kilograme

Dacă vrem să slăbim, e bine să bem cât mai multe sucuri verzi. ” La câteva luni, recomand un repaus alimentar. În timpul acela, putem să nu mai consumăm hrană solidă și să optăm pentru mesele lichide: o cură de detoxifiere cu sucuri naturale sau un post cu sucuri. Astfel, îi oferim sistemului digestiv un bine meritat repaus, îi dăm câteva zile de odihnă, timp în care asimilează și se hrănește cu toți nutrienții din smoothie-uri. În rest, cât mai multe alimente crude, sub formă de salate, supe și cel puțin 2-3 sucuri. Dacă acest lucru devine obicei, atunci cu siguranță nu ne vom mai pune problema kilogramelor”, afirmă expertul în nutriție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații