8 reguli ca să nu îți mai fie frică de dentist

8 reguli ca să nu îți mai fie frică de dentist
Publicat: 12/09/2016, 19:00
Actualizat: 02/10/2018, 04:14

„În jur de 12% din pacienții adulți suferă de fobie dentară, o formă extremă a fricii de dentist. În această situație, aș recomanda efectuarea manoperelor chirurgicale sub anestezie generală. Restul pacienților, care manifestă o temere normală, o pot depăși respectând câteva sfaturi:

1. Apelează la un medic dentist cu experiență, în care să ai încredere. Vei fi mult mai relaxat știind că ești pe mâini bune.

2. Dacă vrei să eviți complicațiile de mai târziu, soluționează problemele dentare existente cât mai aproape de apariția lor. Mergi la controlul periodic o dată la șase luni pentru a descoperi cariile incipiente și pentru a îndepărta tartrul. Cariile superficiale se tratează fără anestezie, fără durere.

3. Dacă sunt necesare tratamente de mare amploare, află de la medic ce înseamnă exact planul de tratament. Vei înțelege exact ce urmează să se întâmple. Odată ce primești informația completă, te familiarizezi cu totul, iar teama dispare.

4. Programează-te în prima parte a zilei, când ești odihnit.

5. Alege să faci anestezie locală și preanestezie pentru a fi complet relaxat.

6. Ascultă muzica preferată în căștile personale pe durata intervenției.

7. Apelează la tehnici de relaxare, la exerciții de respirație controlată. Te vor ajuta să învingi stresul și anxietatea.

8. În situații extreme, poți apela la premedicație anxiolitică, inhalosedare sau chiar la anestezie generală, dacă intervenția se anunță complicată și îndelungată. Sunt sigură însă că nu este necesar să se ajungă atât de departe”, menționează medicul stomatolog Oana Florea.