A fost unul dintre cele mai îndrăznețe programe ale Uniunii Sovietice, dar acum a ajuns în ruine – GALERIE FOTO

Un fotograf rus a reușit să surprindă o serie de fotografii excepționale într-unul dintre hangarele abandonate ale Cosmodromului Baikonur din Kazahstan, primul și cel mai vechi cosmodrom din lume.

Imaginile surprinse de Ralph Mirebs arată starea avansată de degradare în care se află rachetele prototip care au fost abandonate odată cu marele proiect spațial al rușilor demarat în 1974 la care s-a renunțat în 1993, după colapsul Uniunii Sovietice.

Singura rachetă Buran fără pilot funcțională, Orbiter 1K1, a realizat doar un zbor în orbită înainte de a rămâne definitiv la sol. Din păcate, aceasta a fost distrusă odată cu prăbușirea unui hangar în 2002, potrivit Bored Panda.

Fotografiile lui Mirebs arată degradarea aparaturii folosite în programul spațial uitat. Înainte în acest hangar era menținută în mod artificial o presiune atmosferică înaltă pentru a ține praful la distanță, dar sistemele care făceau posibil acest lucru nu mai sunt funcționale de mult.

Rachetele sunt acoperite acum de praf și de excremente de păsări, iar geamurile sunt crăpate. O parte din echipament a fost scos din interiorul lor, probabil pentru recupera metalele rare care erau folosite în fabricarea unor componente.

Inchide