A pornit la drum ca o simplă muncitoare într-o fabrică. Acum a devenit cea mai bogată femeie din China. Cum a reușit

A pornit la drum ca o simplă muncitoare într-o fabrică. Acum a devenit cea mai bogată femeie din China. Cum a reușit
Publicat: 17/10/2016, 11:38
Actualizat: 23/08/2017, 07:17
Mult timp aflată în umbră, Qunfei a devenit cunoscută publicului larg după listarea la bursă a companiei sale, în martie 2015. Aceasta a înregistrat atunci o creștere spectaculoasă a acțiunilor, de peste 300%, la debutul pe piața de capital. Mai mult decât averea sa impresionantă, evoluția carierei sale are o poveste demnă de filmele hollywoodiene.
Zhou Qunfei a fost ultimul dintre cei trei copii ai unei familii sărace din provincia chineză Hunan. Mama sa a murit când ea avea doar cinci ani, iar tatăl său, un fost soldat, era parțial orb și cu o mână accidentată. Așadar, condițiile au determinat-o să muncească cot la cot cu tatăl său și cei doi frați în agricultură și creșterea animalelor, în principal pentru subzistență. În tot acest timp, Zhou a fost singura dintre frați care a urmat liceul, reușind să fie și un elev model, după spusele profesorilor săi. La 16 ani tânăra s-a mutat în Shenzen, cu familia unchiului său, într-o zonă cu economie dezvoltată, unde avea posibilitatea să muncească în timpul studiilor. A urmat cursurile Universității din Shenzen, iar în același timp și-a căutat de muncă prin împrejurimile acesteia. A devenit astfel specialistă în contabilitate, operațiuni pe calculator și și-a luat și licența pentru conducerea vehiculelor utilitare. Singurul său regret este acela că nu a învățat engleza.
Deși a visat întotdeauna să devină designer de modă, Zhou Qunfei a fost nevoită la un moment dat să lucreze într-o mică fabrică de ceasuri, unde era plătită cu 180 de yuani pe lună. Nemulțumită de condițiile de muncă, după trei luni a decis să-și dea demisia, expunând motivele, însă cu o atitudine recunoscătoare, fapt care l-a determinat pe șeful său să o avanseze.
Totuși, la doar 22 de ani, în 1993, Zhou Qunfei a decis să își deschidă propria companie cu bani economisiți, aproximativ 3.000 de dolari, împreună cu fratele, sora sa și doi veri. La începutul afacerii lor, au lucrat dintr-un apartament. Mica sa firmă promitea clienților ecrane de ceas de înaltă calitate – pe baza învățăturilor câștigate de antreprenoare în fabrică. A dat lovitura în 2001, când compania sa a câștigat un contract pentru realizarea ecranelor de telefoane mobile pentru gigantul electronic TCL Corporation.
În 2003, când încă mai producea și ecrane pentru ceasuri, compania lui Zhou a primit o solicitare din partea Motorola pentru a realiza ecranul noului lor telefon, într-o perioadă de tranziție de la ecranele de plastic la cele de sticlă. În acest context, antreprenoarea a pus bazele companiei Lens Technology – numită strategic, pentru clienții care ar căuta pe internet „lens”. Din acel an compania a început să primească diverse solicitri de la producători de telefoane precum HTC, Nokia și Samsung Electronics.
După producerea ecranului pentru noul și popularul iPhone, în 2007, compania a devenit unul dintre marii jucători pe această piață. În prezent, Lens Technology produce ecranele touch screen pentru Apple, Samsung sau Huawei. Aproximativ 75% din veniturile sale venind de la Apple și Samsung. În aprilie 2015, compania avea circa 60.000 de angajați, 32 de fabrici și avea în plan să realizeze peste un miliard de ecrane de sticlă. În martie același an, aniversând 22 de ani de la înființarea primului său start-up, Lens Technology a fost înscrisă la bursa din China.
Prețul de vânzare a crescut cu până la 44% în prima zi și, ulterior, cu 10% pe zi, timp de 13 zile, din 19 martie până în 2 aprilie. În timpul lansării ofertei publice inițiale din 2015, averea lui Zhou – care deține 87,8% din acțiuni – a crescut cu 452%, detronând-o pe Chen Lihua, cea mai bogată femeie din China. De asemenea, Zhou Qunfei se află pe lista celor mai bogate femei din lume care și-au făcut singure averea și una dintre cele mai bogate femei din industria tehnologică.
Zhou Qunfei a fost căsătorită cu fostul său șef, cel al fabricii unde a lucrat în adolescență, cu care are o fiică ce studiază în străinătate. În 2008 s-a recăsătorit cu Zheng Junlong, un fost coleg din aceeași fabrică, ce în prezent se află în boardul Lens și deține 1,4% din acțiunile companiei. Cei doi au împreună un fiu de șapte ani și locuiesc în reședința de 27 de milioane de dolari din Hong Kong. Deși spune că munca este hobby-ul său principal, Zhou este pasionată de alpinism și ping-pong. Povestea vieții sale a devenit o sursă de inspirație pentru milioane de muncitori din China, cărora în fiecare interviu acordat Zhou le dezvăluie că marele său secret a fost dorința continuă de a învăța.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ