Alimentele care trebuie evitate în timpul tratamentelor cu medicamente

Alimentele care trebuie evitate în timpul tratamentelor cu medicamente
Publicat: 28/11/2012, 13:57
Actualizat: 29/07/2014, 23:17

Eficiența unui medicament depinde, printre mulți alți factori, cum ar fi momentul administrării ori respectarea dozei, și de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. Pentru a nu administra un tratament greșit este important ca persoanele care urmează o terapie medicamentoasă să informeze medicul cu privire la obiceiurile alimentare pe care le au.

„Medicamentele au un rol terapeutic și, pentru a fi cât mai eficiente și a avea cât mai puține efecte adverse, este important ca ele să fie administrate sub atenta supraveghere a unui medic. Pot exista combinații periculoase între diferite categorii de medicamente, dar și între medicamente și alimente, caz în care consecințele pot fi mult mai grave pentru cei mici decât pentru adulți”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Mai jos puteți regăsi care sunt cele mai combinațiile periculoase dintre alimente și medicamente:

● Administrarea medicamentelor înainte sau în timpul mesei. „Unele dintre greșelile frecvente pe care le fac părinții, mai ales aceia care dau medicamente copiilor fără sfatul medicului, constă în administrarea incorectă a acestora. Unele medicamente trebuie luate după masă, altele în timpul mesei. Este necesar ca părinții să știe și să respecte aceste indicații pentru ca medicamentul să fie eficient și sigur pentru cel mic”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Urgență Sf. Maria Iași.

Cadrul medical a a spus că medicamentele antiinflamatoare se administrează în timpul mesei, pentru a reduce frecvența apariției durerilor de stomac. „Pe de altă parte, unele tratamente antitermice, precum paracetamolul, se administrează cu 30 de minute înainte de masă pentru că altfel, alimentele din stomac pot împiedica trecerea medicamentului în sânge. Părinții nu cunosc toate aceste detalii și, de aceea, este bine ca ei să apeleze la sfatul specialistului, să se documenteze corect înaintea începerii unui tratament”, a mai spus medicul.

O altă precauție este cea legată de modul de administrare a medicamentelor necesare pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrită. Acesta trebuie administrat pe stomacul gol, dimineața, pentru a avea timp să scadă aciditatea înainte de a introduce în stomac alimentele. În caz contrar, medicamentul nu-și face efectul.

● Laptele și sucul de grapefruit sunt contraindicate în cazul multor medicamente, precizează specialiștii. „Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conțin antibiotice. Persoanele care se află sub tratament nu ar trebui să bea lapte înainte de administrarea medicamentului și nici jumătate de oră după. Există riscul ca eficiența medicamentului să scadă foarte mult și astfel afecțiunea să avanseze”, a precizează dr. Moraru.

De partea cealaltă, sucul de grapefruit încetinește procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat și accentuează apariția efectelor adverse. Sistemul de citocromi care metabolizează medicamentele este ocupat de substanțele din sucul de grapefruit și va trece în circulație cu mare toxicitate. Acest efect se produce dacă medicamentele sunt administrate pe gură, așa încât, oricine preferă gustul acestor fructe și primește antibiotice, anticolesterolice, antitusive și anticonvulsivante, trebuie să-l întrerupă”, a adăugat dr. Evelina Moraru.

● Antibioticele și legumele bogate în fibre reprezintă o combinație periculoasă, afirmă experții. „Dintre toate categoriile de medicamente, antibioticele sunt cele mai periculoase. Administrarea acestora fără avizul medicului și mai ales atunci când nu sunt necesare crește rezistența microbilor la aceste antibiotice”, a adăugat dr. Elelina Moraru. În al doilea rând, distrugând flora microbiană benefică, pot produce diaree, dureri, funcționare incorectă a tubului digestiv. În acest caz, pregătirea unei mese cu legume bogate în fibre precum mazăre, broccoli, varză va înrăutăți starea” de sănătatea.

● Pastilele se administrează cu apă, în niciun caz cu sucuri, fie ele și naturale. În cazul în care gustul pastilei este unul amar, se poate recurge la îndulcirea apei cu puțin zahăr. Medicii recomandă evitarea administrarea medicamentelor cu sucuri, deoarece această combinație poate duce la apariția efectelor adverse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii