Altă întrebare! Motivul pentru care SPIKE LEE a vrut să PLECE de la gala Oscarurilor, deși câștigase o statuetă. Ce părere are despre GREEN BOOK

Altă întrebare! Motivul pentru care SPIKE LEE a vrut să PLECE de la gala Oscarurilor, deși câștigase o statuetă. Ce părere are despre GREEN BOOK
Publicat: 25/02/2019, 14:03
Actualizat: 25/03/2019, 19:16

Imediat ce a fost anunțat câștigătorul categoriei pentru cel mai bun film, regizorul Spike Lee s-a ridicat și a încercat să iasă din sala Dolby Theater, au arătat cei de la Associated Press.

Lee părea „înfuriat vizibil” de triumful producția „Green Book”, a gesticulat și a pornit spre ieșire cu propriul trofeu în mână. A fost oprit de organizatori care l-au condus înapoi la locul său. Pelicula său”BlacKkKlansman/ Agent Provokkkator” a fost nominalizat pentru cel mai bun film.

În fața presei, cineastul a explicat „Am ghinion. Adică de fiecare dată când cineva conduce pe altcineva, eu pierd”, amintind că filmul său „Do the Right Thing” a pierdut premiul în 1990 în fața producției „Driving Miss Daisy”. În schimb, atunci când i s-a cerut să explice reacția pe care a avut-o în momentul anunțului Spike Lee a pronunțat clar cuvintele „Următoarea întrebare!”.

În 1990, filmul „Driving Miss Daisy”, despre prietenia emoționant dintre un șofer de culoare (Morgan Freeman) și clienta lui evreică (Jessica Tandy), a câștigat 4 premii Oscar (inclusiv cel mai bun film). La o distanță de 29 de ani, iată că „Green Book”, un film despre un șofer alb (Viggo Mortensen), care lucrează pentru un pianist negru (Mahershala Ali), obține 3 Oscaruri, printre care și cel pentru cel mai bun film.

Regizorul încheiat declarațiile de la Oscar asigurându-i pe cei prezenți că „indiferent că am câștigat premiul sau nu, această peliculă va rezista în timp, pentru că este de partea bună a istoriei”.

Anterior, într-un interviu în care a fost întrebat despre „Green Book/ Green Book: O prietenie pe viață”, Lee s-a limitat să glumească: „Am vorbit cu soția și nu o să spunem nimic despre alte filme. Mai ales despre acela”. Întrebat dacă ar rămâne la fel de tăcut atunci când „Green Book” ar câștiga Oscarul pentru Cel mai bun film, regizorul a râs: „Ei, n-am spus asta! Hai să nu ducem lucrurile prea departe!”.

Spike Lee a câștigat duminică primul său premiu Oscar ne-onorific, pentru Cel mai bun scenariu adaptat.

Spike Lee este unul dintre cei mai respectați și controversați regizori de culoare, cu precădere datorită filmelor sale care abordează fără perdea tensiunile rasiale și sociale din SUA (ex: Do the Right Thing, Summer of Sam).

De numele său sunt legate filme de referință precum BlacKkKlansman, Do the Right Thing, Malcolm X, Summer of Sam și Insider Man.

Una din controversele legate de Spike Lee ține de o conferință desfășurată la Festivalul de Film de la Cannes, în 2008, când regizorul, care lucra la filmul său, Miracle at St. Anna, despre mai mulți soldați negri care au luptat în Italia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, l-a criticat pe actorul și regizorul Clint Eastwood pentru că nu a inclus niciun soldat de culoare în producția sa de război, Flags of Our Fathers.

Eastwood s-a justificat însă prin adevărul istoric, spunând că, deși mai mulți soldați de culoare au luptat la Iwo Jima, armata americană era segregată în acei ani și niciun soldat negru nu a participat la ridicarea celebrului steag, moment istoric descris în Flags of Our Fathers.

Eastwood l-a sfătuit furios pe Lee să „tacă din gură”, iar regizorul de culoare l-a numit un „bătrân iritat”. Ulterior, Spike Lee s-a împăcat cu Clint Eastwood prin intermediul unui vechi prieten, nimeni altul decât celebrul regizor Steven Spielberg. Din nefericire, frustrările lui Lee legate de propriul său film, Miracle at St. Anna, care nu a înregistrat succesul sperat, s-au revărsat deseori în mass-media. Spike Lee a considerat că insuccesul s-a datorat faptului că unii nu doresc să cunoască povestea adevărată a soldaților negri din cel de-al Doilea Război Mondial.

foto: youtube.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului