Amenzi mari primite de cinci televiziuni pentru transmisiunile de la înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu

Amenzi mari primite de cinci televiziuni pentru transmisiunile de la înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu
Publicat: 26/05/2015, 17:39

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a reușit, în ședința de marți, să ia o decizie în privința modului în care unele dintre principalele televiziuni din România au prezentat în emisiunile lor înmormântarea Marioarei Zăvoranu, mama Oanei Zăvoranu. A fost pentru a treia ședință în care membrii Consiliului au discutat despre acest subiect.

Marioara Zăvoranu a murit pe 17 aprilie, la un spital din București, iar informații despre înmormântarea acesteia, care a avut loc pe 19 aprilie, au fost difuzate la mai multe televiziuni. În urma difuzărilor informațiilor despre acest subiect, CNA a primit 26 de reclamații, inclusiv unele de la Oana Zăvoranu, care a reclamat România TV, în urma unor afirmații la adresa sa făcute de Corneliu Vadim Tudor, dar și unele de la Kanal D, care a reclamat Antena Stars, din cauză că ar fi preluat fără citarea sursei informații despre cazul Oana Zăvoranu-Marioara Zăvoranu.

Pe de altă parte, CNA a constatat că Antena Stars a difuzat în exclusivitate înmormântarea Marioarei Zăvoranu.

Astfel, CNA a decis, marți, să amendeze Kanal D cu 20.000 de lei, Antena Stars – cu 15.000 de lei, Antena 1, România TV și B1 TV – cu câte 10.000 de lei, la propunerea membrului CNA Dorina Rusu.

Decizia de sancționare a acestor televiziuni a fost luată cu unanimitatea membrilor CNA prezenți la ședința de marți, respectiv Florin Gabrea, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Radu Călin Cristea.

Dorina Rusu a spus că în weekendul în care a murit Marioara Zăvoranu la mai multe televiziuni a fost „un spectacol grotesc”.

„Ar fi în total câteva zeci de ore de dezbateri legate de moartea și înmormântarea Marioarei Zăvoranu și cel puțin o sută de știri. Care este interesul public pe care televiziunile au dorit să-l satisfacă? De câte ori am deschis televizorul în acel weekend am văzut numai Marioara Zăvoranu și Oana Zăvoranu. Ne-au infectat atât în weekendul acela, dar și apoi”, a spus Dorina Rusu.

Ea a precizat, făcând referire la afirmații făcute în fața CNA de reprezentanții acestor televiziuni, că aceștia „vorbesc despre interesul puiblicului, despre libertatea de exprimare”. „Eu nu reușesc să înțeleg ce legătură are toată povestea asta cu libertatea de exprimare”, a spus Dorina Rusu.

Totodată, Dorina Rusu a citit câteva fraze din volumul „Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gândirea”, de Giovanni Sartori. Ea a făcut referire și la faptul că a constatat că de când este în CNA „cele mai savurante luări de poziție”, atât din partea membrilor Consiliului, cât și a unor reprezentanți ai televiziunilor au avut loc în legătură cu acest caz.

„S-a vorbit despre creștinism, despre Platon, despre Aristotel. (…) S-a spus că aceste emisiuni care ne-au invadat reprezintă dorința publicului și că televiziunile au satisfăcut dorința publicului. (…) Dar dacă publicul nu ar fi știut nimic despre Marioara Zăvoranu, evident că nu ar fi manifestat niciun interes pentru ea. Care este interesul public pentru care noi am fost infectați cu toate chestiunile astea atâta timp?”, a mai întrebat retoric Dorina Rusu.

Ea a mai spus că există „diferite grade de vinovăție”. „De departe cele mai grave lucruri s-au petrecut la Kanal D, la «Wowbiz», după părerea mea, mai ales în emisiunea în care a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, care a avut un limbaj violent, iar moderatorul (Mădălin Ionescu, n.r.) a zis din când în când câte ceva, dar destul de rar. Tot la Kanal D este o problemă și cu scenele repetate în care Marioara Zăvorau a fost arătată vomitând, au fost arătate traumele și traumatismele unei persoane. Chiar așa la nesfârșit să vedem scenele alea în care femeia își dădea duhul?”, s-a întrebat din nou Dorina Rusu.

Ea a făcut referire și la o ediția „Wowbiz” în care Oana Zăvoranu și-a dat jos lenjeria intimă.

Pe de altă parte, potrivit Dorinei Rusu, și la Antena Stars au fost încălcări ale legislației audiovizuale. „La Antena Stars a fost iarăși o problemă. Au dat și foarte mult (despre cazul Zăvoranu, n.r.), dar asta ține de politica lor editorială, pe noi ne interesează ce anume au dat”, a spus Rusu.

CNA a analizat cazul înmormântării Marioarei Zăvoranu după ce Departamentul de Monitorizare al Consiliului a realizat în acest caz o monitorizare de linie.

Consiliul a constatat că TVR și Digi 24 nu au abordat deloc subiectul înmormântării Marioarei Zăvoranu. Pe de altă parte, CNA a considerat că Pro TV, Prima TV și Realitatea TV au abordat acest subiect, însă nu au încălcat legislația audiovizualului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin este...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×