• Publicat:
Magazin

Anca Sigartău renunță la funcția de director al Teatrului „Bacovia”, printr-un anunț pe Facebook

Anca Sigartău renunță la funcția de director al Teatrului „Bacovia”, printr-un anunț pe Facebook
Anca Sigartău renunță la funcția de director al Teatrului "Bacovia", printr-un anunț pe Facebook

Anca Sigartău a câștigat, în luna aprilie, concursul pentru ocuparea funcției de manager general al Teatrului Municipal „Bacovia”. După doar patru luni de activitate, Anca Sigartău a scris un lung mesaj pe rețeaua de socializare Facebook, în care, printre altele, vorbește despre decizia de a-și anunța demisia din această funcție.

„Aceste cuvinte nu se doresc a fi o justificare, ci o alarmă, un semnal pe care îl trag din păcate în ceasul al doisprezecelea. Un semnal pe care îl trag acum când, după toate explicațiile date, cu cifre și acte, văd în continuare că imaginea mea, munca mea și a colegilor mei este terfelită și batjocorită. Cu insinuări, căutându-se scandal acolo unde nu exista, cu minciuni și invective. Cu noroi…”, a scris actrița pe Facebook.

Aceasta menționează că, la Bacău, a venit „cu dragă inimă”, dorind să facă ceva și a găsit un „teatru inert, încremenit în trecut, fără deschidere spre viitor, cu un repertoriu prăfuit, fără recunoaștere națională sau internațională”. „Am găsit un colectiv divizat, în care unii se plângeau de distribuții preferențiale, în care unii acuzau «bătaia de joc» artistică și umană. Am găsit un teatru în care mi s-a spus că trebuie să fac cum spun unii și totul va fi bine”, mai scrie Anca Sigartău.

Totodată, actrița precizează că nu s-a dus la Bacău pentru „fabulosul salariu de 2.400 de lei”, pentru „condițiile de cazare de 5 stele” și pentru „a juca și a primi recunoaștere artistică”. „Nu am nevoie și toată lumea știe asta. Am venit în baza unui concurs, pe un proiect câștigător, care a fost făcut public. Vă rog să comparați dumneavoastra băcăuanii ce am propus eu și ce au propus contracandidații mei și să spuneți dacă am meritat sau nu să câștig”, a mai scris Anca Sigărtău.

„Am fost acuzată că din comisie au făcut parte colegii mei de scenă Maia Morgenstern, George Ivașcu sau Adrian Titieni. Am fost acuzată că din comisie a făcut parte viceprimarul Radu Ababei pe care îl cunosc și cu care sunt prietenă. Nu mă voi dezice de ei, oricât de mârșave ar fi atacurile. Oamenii menționați mai sus sunt profesioniști adevărați, au venit în comisie pentru calitatea și experiența lor în funcțiile deținute: managerul femeie al unui teatru de stat cu un buget similar Bacăului, managerul unui teatru de proiect Metropolis și rectorul UNATC București. În plus de asta Radu Ababei este reprezentantul primăriei, cum era și normal să fie”, a scris Anca Sigărtău, pe contul său de Facebook.

Totodată, actrița a menționat că nu acceptă „minciuna și insinuările”.

„Trebuie să știți următoarele lucruri despre bugetul și situația teatrului, așa cum le-am găsit în mai, când am venit: – bani pentru producții proprii zero (…), – ultima montare („Valentine’s day in familie”), și o spun cât se poate de răpicat, de o mediocritate crasă, o rușine nedemnă nici de cămin cultural a fost făcuta în octombrie. Am rugat, nu am cerut, de pe pozitia managerului care putea impune, dar repet am rugat toată echipa (artistic, tehnic, administrativ) să funcționăm ca o «multinațională», fără concedii luate în masa, ci prin rotație, cu un efort de echipă, cu începerea stagiunii în septembrie, nu în a doua jumătate a lunii octombrie, cum era obișnuită. Am vorbit despre proiecte de viitor, despre necesitățile teatrului, despre dezvoltare artistică, logistică, de personal. Totul a fost acceptat și aprobat, totul a fost în regulă. Niciun comentariu, nicio obiecție, nimic. În momentul în care am propus primele 3 spectacole, în momentul în care a fost pusă distribuția la avizier, liderul de sindicat, fără mandat din partea sindicatului, dar susținând acest lucru, a venit să solicite concedii pentru toată lumea, să mă amenințe cu legea și să mă certe pentru epuizarea fizică și psihică a colectivului. Colectiv care nu intrase în nicio producție nouă de mai bine de 7 luni!!!!!!!! Așadar am respectat solicitarea lor și am dat concediu tuturor. Trebuie să fie foarte clar, în perioada festivalului THEATERSTOCK toată lumea a fost în concediu pentru ca au solicitat acest lucru prin liderul de sindicat Firuta Apetrei, nu pentru ca i-am trimis eu. (…) Nu mă cramponez de funcția de director, pot trăi foarte bine fără ea. Dar nu am venit la Bacău să-mi bat joc de spectatori, să mă fac că fac teatru, să mă cred mare valoare naționala și să girez mediocritate. Am venit să fac performanță și voi face dacă voi fi lăsată”, a mai spus Anca Sigartău.

De asemenea, actrița a precizat că a mers la Bacău să facă treabă, nu să se asocieze și să se complacă în mediocritate. „Am muncit pentru a ajunge unde sunt din punct de vedere artistic și O SPUN CÂT SE POATE DE CLAR: ori vreți să muncim împreună și înțelegeți asta, ori ușa teatrului vă e deschisă. Nu vă convin ritmul, condițiile, politica repertorială, ușa teatrului este larg deschisă. Nu vă ține nimeni cu forța aici”, a compleatat Anca Sigartău.

Totodată, actrița spune că a întâlnit în teatru o echipă de oameni de „toată isprava”, dornici de muncă, dar și persoane care o contestă vehement.

„(….) Voci care mă atacă folosind limbaj suburban, bârfă și comportament de mahala. Firuța, Goranda nu mă cobor la nivelul vostru dar știu cu siguranța un lucru: voi nu vă veți ridica la nivelul meu- o spun fără falsă modestie. Sunt un actor mai bun, sunt un manager care învață și va deveni mai bun, nu accept să îmi dea lecții artistice mediocritatea care se crede valoare națională. Deocamdată, numele Sigartău înseamnă ceva în lumea artistică și va insemna indiferent de atacurile voastre”, a mai scris, pe Facebook, actrița.

Anca Sigărtău spune că, în 4 luni, din care 2 de concediu, a avut următoarele activități: „Zilele porților deschise”, primele două proiecte noi – „Îmblânzirea scorpiei”, parte din programul „Shakespeare 365”, și „Moara cu Noroc”, parte din programul „Bacovia educativ – teatru de repertoriu școlar” -, două spectacole noi in repertoriu, alte patru spectacole în pregătire din programul educativ, 3 spectacole din programul „Shakespeare 365”, două spectacole din programul „Bacovia Comedy”, trei spectacole din programul „Independent” , două spectacole din programul „Ca toți să fie una”, trei spectacole la secția de animație, un spectacol musical, festivalul Theaterstock.

„Ce oameni politici am supărat, ce calcule am stricat de am fost transformată în inamicul public numarul 1? Am depus un raport financiar, sunt pregătită în orice moment să îmi arăt buna credință. De ce am ajuns să fiu bătaia de joc a unor oameni lipsiți total de orice valențe?”, se întreabă Anca Sigartău.

„Dragi bacăuani, asta este atmosfera în care trăim, în care ne desfășurăm activitatea. Astea sunt atacurile la care a trebuit să fac față de la venirea mea în Bacău. Venire pe care astăzi o regret. Lupte politice, interese de partid, polițe plătite, interese comerciale, presiuni din toate părțile și de toate felurile. Poate că s-a dorit un director obedient care să fie vehicul electoral. Nu s-a obținut asta. De aceea, dragi băcăuani cred din inimă ca nu ar trebui să lăsați teatrul pe mâna unor indivizi care își văd doar interesul propriu. Aveți grijă pe cine alegeți în consiliu anul viitor, de ei depind destinele comunitații. Alegeți oameni de valoare, alegeți buni gospodări și oameni de cultură, alegeți oameni educați și civilizați. Eu am decis să-mi depun demisia”, a scris Anca Sigartău.

Aceasta mai spune că, dacă Primăria decide să accepte demisia ei, atunci înseamnă că nu este un „om dorit”. Dacă nu i se acceptă demisia, își dorește din toată inima ca lucrurile să se îndrepte.

De asemenea, Anca Sigartău anunță, pe Facebook, viitoarele ei planuri.

Anca Sigartău, născută pe 29 iulie 1967, în București, este actriță de teatru și film. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, la clasa profesorului Dem Rădulescu, promoția 1991, potrivit site-ului Teatrului Evreiesc de Stat din București.

În perioada 2007-2008, a fost prezentatoarea emisiunii „Excentricii”, la TVR Cultural. De câțiva ani se ocupă de regizarea dublajelor în limba română pentru desenele animate realizate de Disney și dă voce unor personaje în aceste producții.

Anca Sigartău a primit premiul pentru cea mai bună actriță la Gala Tinerilor Actori – Costinești, în 1989, precum și premiul pentru cel mai bun rol de comedie, pentru Puck, din”Visul unei nopți de vară”, în 1992.

Printre filmele în care a jucat se numără „O zi la București” (1986), „Pădurea de fagi” (1987), „Zâmbet de Soare” (1987), „Și totul era nimic…” (2006), „Nunta mută” (2008), „Marilena” (2008). În ceea ce privește rolurile în spectacolele de teatru, Anca Sigartău a jucat, printre altele, în „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991), „Deșteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, regia Liviu Ciulei (1991), „Trei Surori”, de Anton Cehov, regia Alexandru Darie (1995), „Îmblânzirea scorpiei”, de William Shakespeare, regia Mihai Măniuțiu (2000), „Richard al III-lea se interzice”, de Matei Vișniec.

Inchide