Antena 3, amendată de CNA cu 20.000 pentru o emisiune în care a fost invitat Dan Diaconescu

Antena 3, amendată de CNA cu 20.000 pentru o emisiune în care a fost invitat Dan Diaconescu

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, o plângere făcută de Active Watch cu privire la mai multe ediții ale unor emisiuni difuzate de Antena 3 și România TV.

Consiliul a constatat încălcări ale legislației audiovizualului în emisiunea „Sinteza zilei” difuzată la Antena 3 pe 7 octombrie, care a fost moderată de Mihai Gâdea și în care a fost invitat Dan Diaconescu, candidatul PPDD la alegerile prezidențiale.

De asemenea, CNA a constatat încălcarea legislației audiovizualului și în emisiunea „România alege președintele” difuzată pe 7 octombrie, la România TV, care a fost moderată de Andreea Crețulescu și în care a fost invitat Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent la președinție.

În emisiunea „Sinteza zilei”, moderatorul Mihai Gâdea l-a întrebat pe Dan Diaconescu „cum îl apreciază pe Iohannis”, iar Diaconescu a răspuns: „Ca pe un baby broker, ca pe un vânzător de copii. Soția domnului Iohannis, viitoarea primă doamnă, Doamne ferește, care vorbește insistent cu multe doamne din zona Sibiu și le convinge pe acestea, conform documentelor, să își dea copiii spre adopție, fiindcă și ea și-l dă… Au început unul și altul să îmi spună: dar vezi că a vândut copii, nu știu ce a făcut cu casele, nu știu ce a făcut cu meditațiile, cu banii…”.

Pe de altă parte, în emisiunea „România alege președintele”, vorbind despre dosarul Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat: „Spuneți-mi și mie (adresându-se moderatoarei și unui alt invitat în studio, n.r.) ce rol avea domnul Cocoș? Părerea mea este următoare și mi se pare că presa pare să fie absolut (…) opacă la această chestiune. Da, domnul Cocoș era intermediar, OK, și pentru cine era intermediar? Îi dădea cumva lui bunica?”.

Moderatoarea Andreea Crețulescu a răspuns „Poate doamnei Udrea sau domnului Băsescu”, iar Călin Popescu Tăriceanu a spus la rândul său: „Normal că doamnei Udrea! Că era lângă el, erau două persoane-cheie care aveau interesul să beneficieze. Doamna Udrea, ca să-și mai cumpere o geantă, două, cinci, șapte…nu știu ce să-și mai cumpere…Și domnul Băsescu, patronul politic, spiritual (…) al doamnei Udrea, care avea nevoie de bani pentru campania electorală”.

La propunerea membrului CNA Christian Mititelu, Consiliul a decis să amendeze cu 20.000 de lei Antena 3 și să someze public România TV.

Christian Mititelu a vorbit în aceste cazuri despre „ponegrirea” unor candidați. „Felul în care se face este incalificabil din punct de vedere jurnalistic și uman”, a spus Mititelu. „Din păcate, aceste posturi sunt printre cele care încalcă cel mai grav prevederile legii și principiul presei (…) Ce face presa? Are grijă ca abuzurile celor care sunt la putere să fie îngrădite sau sancționate (…) Ei (Antena 3 și România TV, n.r.) sunt acum în situația în care îi sprijină pe cei care sunt la guvernare. Încalcă un principiu elementar al presei”, a spus Mititelu. Inițial, el a propus sancțiuni mai mari, respectiv o amendă de 40.000 de lei pentru Antena 3 și o amendă de 10.000 de lei pentru România TV, însă aceastea nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a fi aplicate.

Cele două amenzi au fost aplicate pentru încălcarea articolului 32, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranța sau de buna-credință a persoanelor”, și a articolului 34, alineatul 1 din Cod – „Orice persoană are dreptul la propria imagine”.

De asemenea, sancțiunile au fost aplicate și pentru încălcarea articolului 40, alineatele 1 și 2 din Cod – „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare sau să indice, cel puțin, probele care le susțin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzațiile”.

Sancțiunile au fost aplicate cu șase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu și Lorand Turos), în timp ce Monica Gubernat și Radu Călin Cristea au votat „împotrivă”. Gubernat și Cristea au solicitat și monitorizarea altor televiziuni care emit la nivel național, exact în baza articolelor care au fost încălcate de Antena 3 și România TV și care au fost sesizate de Active Watch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers