Antena 3, amendată de CNA pentru jigniri aduse lui Traian Băsescu și pentru limbajul lui Mircea Badea

Antena 3, amendată de CNA pentru jigniri aduse lui Traian Băsescu și pentru limbajul lui Mircea Badea
Publicat: 27/05/2014, 20:25
Actualizat: 27/03/2019, 01:52

Sancțiunea a fost aplicată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, cu opt voturi „pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu și Cristina Trepcea), în timp ce „împotrivă” au votat Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Amenda a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”, a articolului 67 din Cod – „În exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigențelor de asigurare a imparțialității” – și a articolului 70 din Cod – „În cadrul programelor de știri și dezbateri care abordează probleme de interes public privind minoritățile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta și un punct de vedere al acestora”.

CNA a analizat, în ședința de marți, 16 rapoarte de monitorizare ale unor emisiuni difuzate la Antena 3 în lunile februarie, martie și aprilie. De asemenea, CNA a primit cinci reclamații de la Administrația Prezidențială, în care, în general, se spune că au fost aduse „acuzații neadevărate” la adresa președintelui Traian Băsescu. Totodată, Consiliul a primit și alte reclamații de la telespectatori referitoare la „cuvintele jignitoare” aduse lui Traian Băsescu.

Membrul CNA Monica Gubernat a spus că a identificat trei probleme în emisiunile difuzate la Antena 3 și monitorizate de Consiliu, între care și „jignirile aduse președintelui”. Ea a făcut referire la emisiunea „La ordinea zilei” din 15 aprilie, în care Radu Tudor, unul dintre invitații programului, a spus despre Traian Băsescu că este „boschetar politic”. De asemenea, Radu Tudor a spus că s-a săturat de „dejecțiile”, de „mizeriile” și de „instabilitatea” lui Traian Băsescu, ale cărui declarații sunt difuzate de Antena 3. „E ca și cum ai da o vedetă porno în prime time fără niciun fel de avertisment și fără niciun fel de blurare (…) Vina noastră e că-i facem noi burta mare. Că, dacă nu l-am difuza noi, ar vorbi la el în pungă acolo. De aurolac”, a mai spus Radu Tudor.

Monica Gubernat a mai spus că o altă problemă pe care a identificat-o la Antena 3 este în legătură cu emisiunea „Sinteza zilei” din 31 martie, în care s-a spus că Administrația Prezidențială nu l-a invitat pe Regele Mihai I la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO, organizate la Palatul Cotroceni. Însă Administrația Prezindențială a transmis CNA o reclamație, potrivit căreia Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui Băsescu, le-a comunicat reporterilor Antena 3 că președintele României a trimis o invitație scrisă Regelui Mihai pentru a participa la respectivele ceremonii, iar Casa Regală a confirmat primirea acesteia, însă aceste precizări nu au fost făcute la Antena 3.

De asemenea, Monica Gubernat a spus că intervenția lui Mircea Badea în emisiunea „Sinteza zilei” din 23 februarie a încălcat legislația audiovizualului. Vorbind despre cei care ignoră problemele de sănătate ale semenilor lor, Mircea Badea a spus: „(…) dacă aș crede într-o astfel de divinitate, m-aș ruga zilnic, non stop m-aș ruga. Aș fi acest isihast al răzbunării și m-aș ruga non stop ca ăștia care ignoră deci cu multă ticăloșie și putreziciune interioară problemele de sănătate ale semenilor lor, întorcându-le împotriva lor afecțiunea de care și așa suferă, deci m-aș ruga să capete cancer (…)”.

De asemenea, membrul CNA Lorand Turos a spus că și emisiunea „Secvențial”, difuzată la Antena 3 în 16 martie, încalcă legislația audiovizualului. În respectiva emisiune, s-a discutat despre „taberele paramilitare secuiești”, iar în timpul emisiunii a fost difuzat un clip electoral al partidului naționalist radical Jobbik, precum și imagini cu antrenamentele unor tineri care ar fi avut loc în localitatea Borzont, județul Harghita.

Prezentă la ședința CNA de marți, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 3, a spus că, în emisiunile de la Antena 3, moderatorii și prezentatorii și-au exprimat opiniile cu privire la fapte din spațiul public.

„Sunt o serie de reclamații de la Administrația Prezidențială, care invocă fapte neadevărate și calomnioase, fără să fie date însă exemple. Moderatorii și prezentatorii își exprimă opinii cu privire la fapte existente în spațiul public. Fiecare prezentator și moderator și-a exprimat opinia, toate aceste opinii au avut o bază factuală foarte puternică, niciuna dintre afirmații nu a fost nejustificată în contextul dat”, a spus Mirela Bomboe.

În ceea ce privește expresia „boschetar politic”, Mirela Bomboe a spus, răspunzând unei întrebări adresate de membrul CNA Valentin Jucan, că ea exprimă „un comportament”. „Nu a fost un apelativ adresat unei persoane, se vorbea despre un comportament”, a spus Mirela Bomboe.

„Vi se pare normal ca, indiferent de context, o persoană să spună că se roagă ca cineva să crape de cancer?”, a întrebat-o Valentin Jucan pe Mirela Bomboe.

Aceasta a spus însă că Mircea Badea a pornit de la „o ipoteză”. „Mircea Badea nu adresează aceste lucruri niciunei persoane, pleacă de la o ipoteză. Nu sunt afirmații jignitoare adresate unei persoane și limbaj injurios”, a spus Mirela Bomboe.

Referitor la emisiunea „Secvențial”, Mirela Bomboe a spus că moderatorul Adrian Ursu a precizat că acele imagini referitoare la taberele paramilitare secuiești „nu sunt un fapt cert”. „Se menționează în emisiune că există dezbateri pe marginea lor, că ar fi vorba de activități culturale și nu de antrenamente militare”, a spus Mirela Bomboe.

După analizarea rapoartelor de monitorizare și în urma discuțiilor, membrii CNA au decis însă să aplice amenda de 20.000 de lei propusă de Monica Gubernat.

O altă propunere – amendă de 10.000 de lei (făcută de membrul CNA Răsvan Popescu) – nu a mai fost supusă la vot, întrucât propunerea Monicăi Gubernat a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată imediat, după primul tur de votare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
×