Aplicațiile de car sharing sunt vulnerabile la atacuri cibernetice

Aplicațiile de car sharing sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Publicat: 26/07/2018, 15:01
Actualizat: 25/03/2019, 20:47

Odată obținut accesul prin intermediul aplicației, un infractor poate face aproape orice: să fure vehiculul sau datele sale, să îi provoace daune sau să îl folosească în alte scopuri rău intenționate, arată un comunicat al companiei de securitate cibernetică.

Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât o cercetare recentă Kaspersky Lab despre atitudinile consumatorilor față de securitatea aplicațiilor a arătat că europenii nu văd o amenințare în aplicațiile de car sharing, comparativ cu alte aplicații, cum sunt cele de social media, de mesagerie și bancare, sub 10% dintre respondenți considerând că nu sunt de încredere, mai spune compania.

Dacă reușește să exploateze aceste vulnerabilități, un atacator poate să obțină, discret, controlul asupra mașinii și să o folosească după bunul plac – de la călătorii gratuite, la spionarea utilizatorilor și furtul autovehiculului și al datelor sale. De asemenea, poate să fure informațiile personale ale utilizatorilor și să le vândă pe piața neagră pentru a face bani. Astfel, infractorii ar putea să întreprindă acțiuni periculoase sau ilegale pe șosele, la adăpostul identității altor persoane.

Cercetătorii Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor de aplicații de car sharing să respecte câteva măsuri pentru a-și proteja mașinile și datele private de posibile atacuri cibernetice: Nu faceți root dispozitivului Android, pentru că este o ușă deschisă pentru aplicațiile periculoase; Păstrați sistemul de operare al dispozitivului actualizat, pentru a reduce numărul de vulnerabilități de software și riscul de atac; Instalați o soluție de securitate eficientă.