Apple ar putea înlocui procesoarele Intel de pe PC-urile Mac cu cipuri pentru iPhone și iPad

Apple ar putea înlocui procesoarele Intel de pe PC-urile Mac cu cipuri pentru iPhone și iPad
Apple ar putea renunța în următorii ani la procesoarele Intel de pe PC-urile Mac, folosite din 2005, în favoarea unei versiuni a cipurilor utilizate pe iPhone și iPad, potrivit unor surse apropiate situației, transmite Bloomberg.
Publicat: 06/11/2012, 20:56
Actualizat: 28/09/2018, 20:32

Inginerii Apple sunt tot mai încrezători că cipurile folosite pe aparatele mobile vor deveni suficient de puternice pentru a funcționa pe desktopuri și laptopuri, au spus trei persoane apropiate cercetărilor.

Cu toate că Apple va continua probabil să folosească procesoare Intel în următorii câțiva ani, unii ingineri spun că trecerea la cipuri de concepție proprie destinate aparatelor mobile este inevitabilă, pe măsură ce funcțiile acestora se apropie tot mai mult de cele ale PC-urilor, au explicat două surse.

O astfel de schimbare ar fi o lovitură pentru Intel, cel mai mare producător de procesoare la nivel mondial, care a fost deja afectat de stagnarea pieței pentru computerele cu sistem de operare Windows și de incapacitatea de a-și construi o poziție pe segmentul aparatelor mobile.

O inițiativă a Apple ar determina și alte companii să îi urmeze exemplul.

„Apple stabilește tendințele și odată ce va produce propriile cipuri și alții ar putea urma un drum similar. Dacă mobilitatea va fi mai importantă decât funcționalitatea, atunci vom avea un mediu cu totul diferit decât cel de astăzi”, a apreciat Sergis Muchell, analist la compania de cercetare a pieței Gartner.

Pe măsură ce aparatele mobile funcționează tot mai mult ca PC-uri, inginerii Apple lucrează la proiectarea unor produse care să folosească același model de cipuri.

Directorul general al Apple, Tim Cook, vrea să ofere utilizatorilor, din 2017, aceleași funcțiuni pe laptopuri, telefoane, tablete și televizoare, care vor fi mai ușor de construit dacă aparatele vor avea o arhitectură comună de cipuri, potrivit uneia din surse.

Apple a trecut la cipurile Intel în urmă cu șapte ani, pentru că sunt mai rapide și generează mai puțină căldură decât produsele construite de Motorola și IBM.

În ultimii câțiva ani, producătorul PC-urilor Mac a cumpărat companii producătoare de cipuri, a angajat ingineri și a creat modele de procesoane bazate pe tehnologia ARM, pntru iPhone și iPad.

ARM, din Cambridge, Marea Britanie, licențiază modele de cipuri și tehnologia aferentă către companii precum Qualcomm, Texas Instruments sau Apple.

În urma informațiilor, acțiunile ARM au închis în creștere cu 2,1%, după un avans de până la 5,8% în timpul tranzacțiilor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase