ARETHA FRANKLIN, regina muzicii soul, A MURIT la vârsta de 76 de ani

ARETHA FRANKLIN, regina muzicii soul, A MURIT la vârsta de 76 de ani
Publicat: 16/08/2018, 18:50
Actualizat: 26/03/2019, 16:11

Informația a fost făcută publică de purtătorul de cuvânt al Arethei Franklin.

Potrivit unui comunicat al familiei „reginei muzicii soul”, aceasta a murit joi, la ora locală 9.50, fiind înconjurată de familie, în locuința sa din orașul american Detroit.

Cauza oficială a fost „un cancer pancreatic de tip neuroendocrin în stadiu avansat”.

Familia mulțumește, prin intermediul aceluiași comunicat, tuturor celor care au fost alături de artistă în ultimele zile, prin mesaje și rugăciuni, și a cerut să i se respecte viața privată.

Detalii despre înmormântare vor fi anunțate în zilele care urmează.

Potrivit publicației locale Detroit News, care citează surse apropiate familiei, cântăreața primea îngrijire paliativă de circa o săptămână.

În martie, cântăreața americană Aretha Franklin și-a anulat două concerte majore, după ce medicii i-au recomandat să se odihnească timp de cel puțin două luni.

Cel mai recent recital pe care l-a susținut Franklin a avut loc în noiembrie 2017, la Gala anuală a Fundației anti-SIDA înființată de Elton John.

Informațiile despre starea de sănătate proastă a Arethei Franklin circulau de mai mulți ani. De altfel, Franklin s-a luptat mulți ani cu dependența de alcool și a fumat foarte mult.

În 2010, artista a fost diagnosticată cu cancer.

Aretha Franklin și-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său. Născută pe 25 martie 1942, și-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică și clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel și pop.

Aretha Franklin a devenit celebră pentru mai multe hituri, precum „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967), „Chain of Fools” (1967), „Day Dreaming” (1972), „Jump to It” (1982), „Freeway of Love” (1985), „A Rose Is Still A Rose” (1998) și „Respect” (lansat inițial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967). Timp de peste 50 de ani, aproape fără întrerupere, ea a cântat, a înregistrat albume sau a plecat în turnee.

Aretha Franklin a câștigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 și 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziariști „premiul Aretha”.

A fost prima femeie inclusă în Rock And Roll Hall of Fame, panteonul american al muzicii rock, în 1987. Iar, în 2010, s-a situat pe primul loc în topul 100 al celor mai mari cântăreți din istorie realizat de prestigioasa publicație Rolling Stone.

În 1979, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. Iar asteroidul 249516 Aretha a fost numit în onoarea artistei, în 2014

În 2005, a primit din partea Președinției americane Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție acordată în SUA unui civil.

În ianuarie 2009, a cântat la ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, primul președinte afro-american din istoria SUA, după ce susținuse un recital și la învestirea precedentului șef de stat, Bill Clinton, în 1993.

Stilul Arethei Franklin a influențat numeroase cântărețe, de la diva pop Mariah Carey la regretata Whitney Houston – a cărei mamă a făcut backup pentru Franklin – Alicia Keys, Beyonce, Mary J. Blige și Amy Winehouse.

Aretha Franklin este cântăreața cu cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale, precum Billboard, cu 112 piese, dar și unul dintre muzicienii cu cele mai multe albume vândute, peste 75 de milioane de unități.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase