ARHIVELE SECRETE ale VATICANULUI au fost făcute PUBLICE. Care sunt cele mai CONTROVERSATE ÎNSCRISURI ale BISERICII

Publicat: 23/01/2013, 01:13
Actualizat: 30/07/2014, 00:02

O sută de documente secrete care au fost păstrate în tunelele labirint ale Vaticanului sunt făcute publice pentru prima dată la Roma. Păstrate în mod normal în seifurile bine-închise și departe de ochii curioșilor, documentele vor putea fi văzute până în septembrie la Muzeul Capitolin din Roma. Această decizie a fost luată pentru a sărbători cea de-a 400 aniversare a existenție Arhivelor Secrete.

Arhivele au stârnit dintotdeauna curiozitatea publicului. Până și scriitorul Dan Brown a acordat acestor documente un rol important în romanul său „Îngeri și demoni”.

Cele mai vechi documete datează din secolul al VIII-lea și cuprind înscrisuri despre personalități istorice remarcabile, printre care Henric al VIII-lea, Galileo, Martin Luther și cavalerii din Ordinul Templierilor.

The Christian Science Monitor a făcut publice unele dintre cele mai controversare documente:

● Scrisoarea Reginei Maria a Scoției. Maria Stuart, o importantă susținătoare a cauzei catolice în Marea Britanie, a scris o scrisoare în limba franceză Papei Sixt al V-lea, pe când suverana se afla la Castelul Fotheringay din Northamptonshire, în noiembrie 1586. Ea mărturisea credința în Biserica Romano-Catolică și lua în derâdere lucrurile neadevărate spuse împotriva ei de dușmanii Bisericii din Anglia.

Scrisoarea a fost scrisă cu câteva săptămâni înainte ca Regina Maria a Scoției să fie executată pentru presupusa implicare într-un complot care viza asasinarea Reginei Elisabeta I a Angliei. Aceasta susținea că tribunalul care a condamnat-o la moarte era ilegal și eretic.

● Scrisoarea unei împărătese chineze convertită la creștinism. Această scriere reprezintă unul dintre puține documente din Asia care fac parte din Arhivele Secrete ale Vaticanului. Scrisoare a fost scrisă pe mătase și adresată Papei Inocențiu al X-lea. Înscrierea purta semnul unui dragon negru și era rulată într-un tub de bambus. Scrisoarea Împărătesei Elena, cunoscută sub numele de Dowager Wang, a fost trimisă după ce s-a convertit la creștinism de către preoții iezuiți. Ea a ales să adopte numele de Elena și i-a pus fiului său adoptiv, Yongli, numele de Constantin.

● Înscrieri de la procesele Cavalerilor Templieri. Înscrisurile pe pergamente îngălbenite de vreme cu cerneală neagră dezvăluie detalii de la procesele din secolul XIV în care membrii Ordinului Templierilor erau acuzați de erezie. Acest ordin călugăresc militar creștin a fost persecutat de Regele Filip al IV-lea al Franței, supranumit „cel Frumos”, din cauza puterii și influenței tot mai mari a membrilor săi și a bogăției acestora. Papa Clement al V-lea a început investigațiile și, torturați de inchizitori, mulți cavaleri au mărturisit că se fac vinovați de blasfemii și erezie.

● O scrisoare de la un trib de amerindieni. Acest document este deosebit, deoarece a fost scris pe o scoață de copac în anul 1887 de tribul Ojibwe din Grassy Lake, Ontario. Scrisoarea era adresată Papei Leon XIII. Documetul era adresat „Marelui Maestru al Rugăciunii, cel care ține locul lui Iisus”. Aceasta a fost scrisă în luna mai, dar a fost datată de „când este multă iarbă și e luna florilor”. Indienii doreau să îi mulțumească Papei pentru că trimisese un episcop în zonă.

● Cererea de anulare a căsătoriei lui Henric al VIII-lea este și ea printre documentele secrete ale Vaticanului. Acest document este considerat spectaculos deoarece conține 80 de sigilii roșii. Britanicii cereau Papei Clement al VII să anuleze căsătoria lui Henric al VIII-lea cu Caterina de Aragon. Refuzul papei de la Roma a dus la nașterea Bisericii Anglicane, care a și acordat anularea. Manuscrisul a fost descoperit în anul 1926.

● Documentele de la procesul lui Galileo Galilei. Acesta a fost acuzat de erezie în secolul XVII pentru că susținea că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Unul dintre documente poartă semnătura astronomului care a fost acuzat de Inchiziția Catolică de erezie și a scăpat de arderea pe rug pentru că a recunoscut, împotriva convingerilor sale, că a greșit.

Biserica Romano Catolică a recunoscut abia în 1992 că a greșit condamnând viziunea lui Galileo Galilei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale