Arta românească, accesibilă la nivel internațional: Noi colecții ale unor instituții de artă românești au intrat pe platforma Google Arts & Culture

Arta românească, accesibilă la nivel internațional: Noi colecții ale unor instituții de artă românești au intrat pe platforma Google Arts & Culture
Publicat: 11/06/2019, 13:58

Google a organizat, marți, un eveniment dedicat artei și tradițiilor românești, cu ocazia adăugării unor noi colecții ale unor instituții de profil autohtone pe platforma Google Arts & Culture.

„Vizitatorii virtuali din toată lumea vor putea explora Castelul Peleș, observa în detaliu capodoperele picturii românești din Muzeul Național Cotroceni sau descoperi meșteșugul brodatului manual al iilor”, spun inițiatorii proiectului.

Demersul este dedicat atât românilor care vor să învețe mai mult despre cultura lor, cât și străinilor care vor să cunoască România, a spus în deschiderea evenimentului, Dan Oros, Head of Marketing Google Romania. Oros și-a amintit că a crescut într-un oraș mic din Bihor dorindu-și să vadă lucruri din colțuri ale țării în care îi era imposibil să ajungă.

„Avem un patrimoniu inestimabil, avem curatori de o valoare extraordinară care știu să pună în valoare opere de artă și exponatele ce capătă viață atunci când se găsesc în astfel de muzee. Este o prezentare frumoasă a României, este ceea ce avem nevoie. Trecem granițele țării. Foarte mulți iubitori de artă din alte colțuri ale lumii nu vor putea să ajungă să vadă România. Este modul în care ne vindem, pe lângă brandul de țară, ne vindem și istoria, ne vindem și arta și cultura, iar toate aceste lucruri sunt extraordinare. Noi, ca și țară, de asta avem nevoie”, a spus ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz.

„Practic, Google deschide o poartă internațională pentru cei care vor să facă turism cultural în România și nu numai turism cultural”, a declarat ministrul.

Pierre Caessa, Program Manager Google Cultural Institute din Paris, a venit la București pentru a prezenta proiectul și a spus că, venind în Capitală, și-a dat seama că nu știa nimic despre România în afara lucrurilor pe care le citise în cărți în timpul școlii.

Grupul său face parteneriate cu instituții culturale din lume. Potrivit oficialului Google au peste 2.000 de parteneri în mai bine de 70 de țări.

Folosind o cameră specială sunt fotografiate lucrări de artă, iar spațiile istorice sunt înfățișate pe baza unei tehnologii speciale care poate să ofere imagini digitale, în plus anumite documente pot fi scanate. „Domeniul digital poate să sprijine modurile prin care muzeele pot ajunge la public”, a spus Caessa.

În ceea ce privește accesarea imaginilor și a informațiilor, compania se bazează pe o aplicație dedicată care oferă imagini la rezoluție înaltă și informații despre opere de artă și muzee din toate colțurile lumii.

Cei de la Google spun că au colaborat cu instituții din România în ultimii șapte ani. Colaborarea a început în 2012, cu TVR, în anii următori fiind implicate și instituții ca Muzeul Național al Țăranului Român din București, Muzeul Național Brukenthal, Astra, din Sibiu și altele.

Cu ocazia evenimentului de marți a fost anunțată adăugarea unor exponate prezentate de Muzeul Național Cotroceni din Capitală, Complexul Muzeal Moldova din Iași, Muzeul Național Peleș din Sinaia și de Asociația Semne Cusute.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață