Artiștii DĂRÂMĂ ZIDUL: „Numai în țările din lumea a șaptea, unde sunt încă dictatori, pun garduri din acestea”

Publicat: 29/08/2013, 20:17
Actualizat: 19/05/2015, 18:31

Campania gândul DĂRÂMĂ ZIDUL prin care susținem demolarea gardului de beton de 3 kilometri din jurul Palatului Parlamentului și redarea celor 35 de hectare de spațiu verde cetățenilor orașului strânge din ce în ce mai mulți aderenți. Mai mulți arhitecți s-au alăturat campaniei gândul și chiar au venit cu propuneri pentru reamenajarea spațiului din curtea Parlamentului. Nici parlamentarii nu s-au lăsat mai prejos, unii dintre aceștia au susținut cu tărie că „gardul acela este comunist” și au venit la rândul lor cu propuneri pentru reamenajarea spațiului verde. După ei, a venit rândul artiștilor de a se ralia campaniei gândul.

Alătură-te și tu campaniei gândul cu aplicația Facebook DĂRÂMĂ ZIDUL

Gândul îi roagăpe cei care susțin această campanie să promoveze petiția de pe Facebook și să solicite ei înșiși parlamentarilor lor crearea Parcului Parlamentului.

După opiniile arhitecților și parlamentarilor, am stat de vorbă cu câțiva artiști din România. Nu numai că sunt de acord cu dărâmarea gardului, ba unii dintre aceștia chiar vin cu propuneri inedite.

Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului Divertis, spune că ar fi bine ca și „Casa Poporului să capete o față veselă”.

„Eu susțin colorarea Palatului Parlamentului în culori vesele: verde, albastru sau roșu. Aș îmbrăca-o în ceva foarte plăcut vederii. Să nu mai fie ca un mausoleu. Este o clădire foarte acră, foarte apăsătoare, foarte dură. Cred că din cauza asta nici Parlamentului nu-i merge prea bine, este un loc care atrage energii negative. Cred că de aceea oamenii de acolo nu au cele mai bune idei din lume”, a spus umoristul.

Revenind însă la reamenajarea esplanadei, Toni Grecu a precizat pentru gândul că nu dărâmarea gardului este problema principală.

„Zona este urâtă și neprietenoasă. Dacă e să dau exemplul altor clădiri similare din Europa, nu aș zice că peste tot gardurile sunt dărâmate. Nu cred că gardul e problema, ci dealul respectiv care este totalmente neîngrijit, este lăsat la voia întâmplării”, a comentat el. „Locul este lăsat de izbeliște: nu sunt copăcei, nu sunt flori, nimic. Cred că din punctul de vedere al securității clădirii, așa cum a fost gândită de ctitori, a fost lăsat atât de gol, ca să nu se poată ascundă printre copaci teroriști, tancuri sau bombe. Dar cum vremea respectivă a fost depășită, cred că se poate puțin toată treaba”, a adăugat Toni Grecu.

Foto: Publimedia (Cristina Nichitus)

În plus, umoristul s-a declarat revoltat de schimbările arhitecturale din Capitală, din ultimele două decenii.

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat cu arhitectura orașului București în ultimii 20 de ani. Eu cred că, după anul 1989, Bucureștiul a fost distrus tot la fel de mult cât a fost distrus de Ceaușescu… Apar clădiri peste noapte și nimeni nu știe cum și cine le face. România este o țară a miracolelor și din punctul de vedere al arhitecturii”, a comentat Toni Grecu.

O opinie similară are și Mihai Dobre (Dobrică), unul dintre membrii formației Șuie Paparude. Muzicianul a precizat că propunerea de dărâmare a gardului i s-a părut bună încă din 2009, când a fost vehiculată pentru prima dată.

„Eu am fost de la început . Sunt întru totul de acord! Mi-ar plăcea să se poată face picnic acolo (pe esplanadă, n. red), să poată lumea să vină și să stea pe iarbă, să se joace copiii, să îți plimbi câinele. Să fie ca într-un parc!”, a declarat el pentru gândul.

Foto: Publimedia (Adriana Neagoe)

„Numai în țările din lumea a șaptea, unde eventual sunt încă dictatori, acolo, din motive de securitate, pun garduri din acestea foarte înalte. În țările civilizate nu vezi așa ceva. Treaba asta cu securitatea e o vrăjeală proastă. Dacă nu vor să-l dărâme, atunci data viitoare când sunt alegeri să-și țină discursurile de acolo, de la ei de la balcon, iar noi să stăm pe după gard”, a mai spus Mihai Dobre.

Nu la fel de vehement a fost Ioan Gyuri Pascu, care consideră că o astfel de măsură ar putea avea mai degrabă un rol simbolic.

Foto: Mediafax (Mircea Rosca)

„Sincer, îmi este indiferent dacă se dărâmă gardul sau nu se dărâmă. Nu asta este problema în România. Trebuie să se facă ceva în interiorul Palatului, în interiorul oamenilor să se producă o schimbare, în inima lor și în mintea lor. Asta este pentru mine o dorință mare cât mai trăiesc pe pământ”, a declarat actorul pentru gândul.

„Deși, spre exemplu, când s-a dărâmat Zidul Berlinului a fost un mare simbol. Dacă și aici s-ar putea ca oamenii să se elibereze în interior odată cu dărâmarea acestui gard, atunci sunt foarte pentru. Altfel, mi-e indiferent”, a conchis el.

Deși a fost parlamentar timp de patru ani de zile, actorului Mircea Diaconu nu îi displace doar zidul din jurul Casei Poporului, ci întreaga clădire. Mai mult, Diaconu, fost senator liberal, susține că Parlamentul este „o clădire groaznică și toxică, unde creierul ți se modifică”.

OVIDIU MICSIK / MEDIAFAX FOTO

„Din punct de vedere arhitectural și istoric, este un loc toxic, o clădire groaznică, un buncăr. Nu e o mândrie națională și am spus-o de atâtea ori. Eu nu aș investi nimic acolo, reprezintă o perioadă de jenă a României. Dacă stai prea mult în Parlament, creierul ți se modifică, e demonstrat”, a spus Diaconu, pentru gândul.

Pe de altă parte, Ciprian Rogojan, cunoscut mai mult sub numele de „Cici de la Sistem”, care a intrat în Parlament în decembrie 2012 pe listele PDL, nu ar zice ‘nu’ dărâmării zidului care înconjoară Casa Poporului.

„Ar fi o idee foarte bună, pentru tot ce înseamnă verdeața care e acolo. Eu mă declar pentru dărâmare, așa cum e acum arată ca o fortăreață, mai ceva ca ambasada Statelor Unite”, a precizat Cici, contactat de gândul.

FOTO: protvmagazin.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee