Așa s-ar putea circula în viitor. Planul revoluționar al lui Elon Musk. VIDEO

Așa s-ar putea circula în viitor. Planul revoluționar al lui Elon Musk. VIDEO
Publicat: 02/05/2017, 14:43

Planul inginerului Elon Musk este de a construi o rețea tridimensională de tuneluri subterane, cu zeci de niveluri în funcție de direcție. Mașinile ar urma să fie coborâte în tuneluri pe rampe asemănătoare cu ascensoarele și să circule pe platforme cu viteze de până la 200 de kilometri pe oră, într-un trafic controlat de computere.

În cadrul unei conferințe organizată de grupul media TED (Technology, Entertainment, Design / Tehnologie, Divertisment, Design), Elon Musk a prezentat o simulare computerizată a proiectului rețelelor de tuneluri subterane.

„Să vă arăt despre ce este vorba. Sunt câteva lucruri importante la o rețea 3D de tuneluri. În primul rând, trebuie integrate intrarea și ieșirea din tunel în infrastructura orașelor. Cu ajutorul unui lift, un fel de platformă pentru mașină așezată pe un lift, putem integra intrarea și ieșirea din tunel într-un spațiu de dimensiunile a două locuri de parcare. Mașina este așezată pe o platformă. Nu va fi limită de viteză, concepem un sistem care să funcționeze la viteza de 200 km/h”, a explicat Elon Musk.

„Nu știu dacă s-a observat în materialul video, dar nu va exista o limită a numărului de tuneluri care pot fi construite. Se poate merge la adâncimi foarte mari”, a subliniat Elon Musk, explicând că proiectul rutier este asemănător cu cel al tunelului pentru trenuri de mare viteză (Hyperloop). „Oamenii cred că va fi deranjant să le fie săpate tuneluri sub case. Dar, dacă un tunel este săpat la adâncimi de trei-patru ori diametrul lor, nimeni nu și-ar da seama. (…) Realitatea este că pământul are o capacitate foarte bună de a absorbi vibrațiile astfel că dacă, un tunel este săpat sub un anumit nivel, este nedetectabil”, a spus Musk.

Ideea rețelei tridimensionale i-a venit lui Elon Musk în decembrie 2016. În timp ce era blocat în trafic, Elon Musk a transmis prin Twitter: „Am de gând să construiesc un aparat de săpat tuneluri și să încep să sap…”. În acest sens, Musk a înființat o firmă de profil – The Boring Company -, anunțând că va începe să construiască un tunel experimental și va discuta cu autoritățile din Los Angeles despre acest proiect.

Tot în cadrul conferinței TED, Elon Musk a anunțat ambiția optimizării tehnologiei vehiculelor fără șofer. „Cred că încă suntem în grafic pentru a putea traversa Statele Unite din Los Angeles până la New York până la sfârșitul anului cu autonomie totală. Practic, în noiembrie-decembrie 2017, ar trebui să reușim să avem un vehicul care să circule de la un loc de parcare din California până la un loc de parcare din New York fără ca șoferul să se atingă vreun moment de comenzi”, a subliniat Musk.

În aceeași conferință, Elon Musk, fondatorul și directorul companiei SpaceX, a promis intensificarea activităților de explorare spațială.