Asta da ofertă de neratat. Cum să-ți petreci sfârșitul lumii „all inclusive”

Publicat: 24/11/2012, 14:33
Actualizat: 30/07/2014, 15:39

Dacă pentru unii presupusa profeție a sfârșitului lumii pe 21 decembrie este un motiv de îngrijirare sau, dimpotrivă, de amuzament, Mexicul privește situația dintr-un punct cu totul diferit: creșterea veniturilor din turism.

Potrivit unei analize AFP, cu o lună înainte de încheierea calendarului mayaș, hotelierii și agențiile de turism au pregătit oferte all-inclusive și excursii de-a lungul Mexicului și Americii Centrale. Odată ajunși la destinație, turiștii se vor putea bucura de o serie de evenimente și ceremonii tradiționale organizate chiar la cele mai importante situri arheologice.

Sursa foto: Hepta

Astfel, la Cancun, unul dintre statele mexicane în care s-a dezvoltat civilizația maya, hotelierii prevăd sosirea unui număr foarte mare de turiști, fapt ce va duce la ocuparea în proporție de 90% a locurilor disponibile. Afluxul turistic așteptat se datorează poziționării apropiate a stațiunii de situl arheologic Chichen Itza, unde este situată piramida cu 365 de trepte. Sub numele „The End of the Long Count Mayan Calendar” („Sfârșitul Marelui Calendar Mayaș”, n. red), acolo va fi organizată, chiar pe 21 decembrie, o ceremonie specială ce va reconstitui mai multe ritualuri maya.

De asemenea, o ceremonie se va desfășura și în Copan, principalul sit arheologic din Honduras, la eveniment fiind invitat să participe și președintele Profirio Lobo.

În Guatemala, grupurile indigene au pregătit o serie de activități proprii, separate de evenimentele oficiale, în cinci orașe și șase situri considerate sacre. Președintele Republicii, Otto Perez va fi prezent la o ceremonie televizată ce va avea loc la situl arheologic Tikal.

Datorită evenimentelor din decembrie, se estimează că numărul total al turiștilor străini sosiți în Guatemala în 2012 va ajunge la 2 milioane, cu 8% mai mult decât în anul precedent.

Cu toate acestea, mai multe grupuri indigene au acuzat că Guvernele și companiile din industria turismului încearcă să profite de pe urma evenimentului din decembrie, promovând greșit fapte ce fac parte din instoria și cultura mayașă.

„Lumea a fost marcată de o interpretare ciudată (a culturii, n. red) dată de Hollywood, fără a cunoaște prea multe despre asta. (…) În cultura mayașă, erudiții nu au fost niciodată profeți. De aceea nu ar trebui să existe interpretări rezultate pe baza unor așa-zise profeții care nu există”, a declarat Alvaro Pop, un lider indigen din Guatemala.

Ipoteza potrivit căreia sfârșitul lumii ar veni pe 21 decembrie 2012 a fost dezmințită și de NASA, care a adus o serie de argumente menite să înlăture orice îndoială.

„Așa cum și calendarul pe care îl ai pe peretele din bucătărie nu încetează să existe pe 31 decembrie, nici calendarul mayaș nu încetează să existe pe 21 decembrie. Aceasta este data la care se încheie un anumit ciclu, dar apoi, așa cum calendarul tău reîncepe la 1 ianuarie, o nouă perioadă începe și pentru calendarul mayaș”, au precizat cercetătorii.

Sursa foto: Mediafax

Mai mult, întrucât au existat voci care au afirmat că sfârșitul lumii ar putea fi provocat de o aliniere a planetelor din cauza căreia Terra va avea de suferit, specialiștii NASA au infirmat și această teorie. Potrivit acestora, în umătorul deceniu nu este preconizat niciun astfel de eveniment și, chiar dacă s-ar întâmpla totuși o aliniere a planetelor, nu ar avea niciun efect asupra Pământului.

În legătură cu posibilitatea ca un meteor să lovească Terra în acest an, cercetătorii arată că evenimentele de acest fel sunt extrem de rare: „Ultimul mare impact a avut loc în urmă cu 65 de milioane de ani și a dus la dispariția dinozaurilor. Astăzi, astronomii NASA lucrează la un studiu numit >, menit să descopere orice asteroid mare aflat în vecinătatea Pământului, înainte ca el să lovească. Deja am stabilit că nu există nicio amenințare a vreunui asteroid la fel de mare ca cel care a ucis dinozaurii.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului