Astronauții de pe ISS, evacuați într-o capsulă Soyuz,din cauza riscului de impact cu deșeuri spațiale

Astronauții de pe ISS, evacuați într-o capsulă Soyuz,din cauza riscului de impact cu deșeuri spațiale
Publicat: 17/07/2015, 16:12

Incidentul a semănat destul de mult cu scenele spectaculoase din filmul SF „Gravity”, lansat pe marile ecrane în 2013, în care Sandra Bullock și George Clooney au interpretat doi astronauți ce ajung în derivă pe orbita terestră, după ce stația spațială în care se aflau a fost distrusă de impactul cu mai multe deșeuri spațiale.

Astronauții evacuați de pe ISS s-au mutat într-o capsulă Soyuz, atașată de stație, în timp ce o bucată desprinsă dintr-un vechi satelit rusesc a trecut la mică distanță de avanpostul spațial, joi, la ora 12.01 GMT, a dezvăluit agenția spațială americană.

„Echipajul de pe Stația Spațială Internațională și-a reluat activitățile obișnuite după ce a primit aprobarea Centrului de control pentru misiuni spațiale, în urma unei treceri la mică distanță pe lângă stație a unor deșeuri spațiale”, se afirmă într-o declarație oficială dată publicității de NASA.

„Toate sistemele de la bordul stației funcționează normal și astronauții au părăsit apoi capsula Soyuz în care s-au refugiat în timpul trecerii deșeurilor spațiale pe lângă ISS”, precizează NASA.

Echipajul de pe ISS este alcătuit în prezent din cosmonauții ruși Ghenadi Padalka și Mihail Kornienko și astronautul american Scot Kelly.

Scott Kelly a publicat și un mesaj pe Twitter, de la bordul ISS, în care a lăudat coordonarea excelentă cu echipele de specialiști aflate la sol.

Potrivit NASA, acesta a fost cea de-a patra situație din istoria ISS când astronauții de la bordul stației au fost nevoiți să se refugieze într-o capsulă Soyuz din cauza riscului sporit de impact cu deșeuri spațiale.

Capsulele Soyuz reprezintă pentru moment singurele vehicule spațiale capabile să transporte astronauți pe ISS.

Joi, agenția de presă rusească Interfax a citat o sursă din industria spațială, potrivit căreia „probabilitatea ca un obiect să se ciocnească cu stația a depășit nivelul acceptabil”.

„Informația despre o posibilă coliziune a apărut pe monitoarele inginerilor americani foarte târziu, iar ISS nu a avut timpul necesar pentru a putea să efectueze o manevră de evitare a coliziunii”, a precizat aceeași sursă.

Sursa spune că acel deșeu spațial reprezintă un fragment dintr-un fost satelit meteorologic sovietic, Meteor-2, care a fost lansat de pe cosmodromul Plesetsk în 1979.

Ghenadi Padalka, actualul comandant al IS, a petrecut pe orbită peste 804 zile în cadrul a cinci misiuni spațiale.

El a doborât de curând precedentul record de 803 zile, nouă ore și 41 de minute, stabilit de cosmonautul Serghei Krikalev prin intermediul a șase misiuni spațiale la care a participat între 1998 și 2005.

Atunci când va reveni pe Terra, pe 11 septembrie, Ghenadi Padalka va fi petrecut în total 878 de zile în spațiu.

Pasionații de astronomie au posibilitatea de a monitoriza spațiul din vecinătatea Terrei prin intermediul unui program informatic de grafică interactivă, care dezvăluie în timp real locul în care se află fiecare deșeu spațial ce plutește în jurul Pământului.

Aproximativ 21.000 de deșeuri spațiale cu diametre de peste 10 centimetri se află în prezent pe orbita planetei noastre. Printre aceste deșeuri se află fragmente din foști sateliți și rachete, dar și spatule, o mănușă și chiar o periuță de dinți.

Site-ul Stuff in Space permite internauților să „vadă” cu mare precizie obiectele care plutesc pe orbită, oferindu-le coordonatele exacte ale acestora – locul, traiectoria și viteza.

Site-ul a fost creat de James Yoder, un student la Facultatea de inginerie și știința computerelor din cadrul Universității Texas din orașul american Austin.

ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom