Au exilat-o pentru că avea SÂNII PREA MARI. Asanarea morală începe în Gorj cu statuile

Au exilat-o pentru că avea SÂNII PREA MARI. Asanarea morală începe în Gorj cu statuile
Publicat: 15/02/2019, 16:13

Într-o țară în care vitrinele tuturor chioșcurilor de ziare sunt tapetate cu reviste XXX, autoritățile locale au decis să înceapă asanarea morală în județul Gorj cu… statuile. Busturile prim-ministrului liberal din perioada interbelică Gheorghe Tătărescu și al soției saleau fost exilate în comuna Vladimir, după șapte luni în care au zăcut într-un depozit al Muzeului Județean de Istorie. Motivul: statuia Arethiei are sânii prea mari.

În urmă cu trei ani, scandalul statuii Arethiei Tătărescu a făcut deliciul tabloidelor din presa internațională. Totul a pornit de la Radu Boroianu, pe atunci secretar de stat în Ministerul Culturii.

„Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, mi-a spus așa… pe ton de glumă, cum că ar deranja proporțiile, eprea «sexoasă»… dimensiunea sânilor. Dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii și tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în față, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine și sânii reprezentau ceva,” explica artistul plastic Paul Popescu, autorul celor două busturi.

Ca să nu se facă de râs de tot, reprezentanții Ministerului Culturii au găsit o altă chichiță busturilor: au fost amplasate fără a avea toate avizele.

„În ambele cazuri, Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public, înființată potrivit prevederilor legii, nu a putut aproba cele două monumente amplasate ilegal și care reprezintă în mod inadecvat și lipsit de valoare artistică două personalități importante ale istoriei acestei țări”, preciza Ministerul Culturii într-un comunicat.

Pentru că stârnise deja destule zâmbete și indignare, eliminarea statuilor a fost amânată până în vara anului trecut. O comisie locală a stabilit, totuși că – deși e prea sexoasă, inadecvată și lipsită de valoare artistică pentru Târgu Jiu, statuia Arethiei Tătărescu își merită locul în comuna Vladimir, în curtea Casei Memoriale Tudor Vladimirescu, unde nu mai poate tulbura privirile decât a maximum 1.000 de turiști, câți trec pe aici – mai mult întâmplător – în fiecare an. În Târgu Jiu, statuile fuseseră expuse chiar pe Calea Eroilor, lângă operele lui Constantin Brâncuși,în parcul care poartă numele… Arethiei Tătărescu.

Ce a făcut doamna Tătărescu să merite asemenea cinstire (inclusiv titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu Jiu)? O nimica toată: în fruntea Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, în 1937 a adunat 2.200.000 de lei, cu care l-a finanțat pe Constantin Brâncuși să ridice Coloana Infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii.

Artistul ce a realizat busturile soților Tătărescu s-a declarat dezamăgit de întreaga poveste, care a pătat memoria celor două personalități.

„Mă gândeam să le iau înapoi, legea mi-ar da dreptul,” spunea Paul Popescu. „Dar ar însemna să intru în contact cu oamenii ăștia și nu vreau să mai trec nici prin apropierea lor.”

Acum, Direcția de Cultură Gorj solicită Ministerului Culturii să verifice dacă avizele date pentru amplasarea busturilor la Vladimir sunt legale, nefiind exclusă posibilitatea ca lucrările să fie din nou date jos de pe soclurile lor. Pentru bustul Arethiei Tătărescu, autoritățile au plătit suma de 5.000 de euro acum șapte ani, când cele 2 statui au fost amplasate la Târgu Jiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu