Au găsit o operă de artă în valiza rămasă în spital a deținătorului „comorii naziste”

Au găsit o operă de artă în valiza rămasă în spital a deținătorului comorii naziste
Publicat: 06/09/2014, 17:15
Actualizat: 08/02/2019, 08:55

Potrivit bbc.com, valiza în care se afla tabloul pictorului impresionist francez Claude Monet a fost lăsată în spitalul german în care Cornelius Gurlitt și-a petrecut ultimele zile din viață. Acesta a murit pe 6 mai, la vârsta de 81 de ani.

Gurlitt avea o colecție de 1.280 de opere de artă, ascunsă în apartamentul său din München. Obiectele au fost însă confiscate de autorități în 2012, în timpul unei percheziții efectuate la domiciliul bărbatului, ca parte a unui proces de evaziune fiscală. Printre tablourile găsite atunci se numără pânze semnate de Pablo Picasso, Marc Chagall și Henri Matisse. Detaliile acestei descoperiri au fost date publicității abia în noiembrie 2013.

Potrivit responsabililor de colecția de artă, tabloul găsit în valiza lui Cornelius Gurlitt este un peisaj, cu nuanțe majoritare de albastru deschis, pictat pe hârtie, care ar putea data din 1864. Tabloul pare să aibă asemănări cu o altă creație a lui Monet, „Plaja din Sainte-Adresse”, care a fost pictată în 1867.

În iulie, câteva opere de artă au fost găsite în apartamentul lui Cornelius Gurlitt, inclusiv două sculpturi despre care se crede că ar putea fi create de Auguste Rodin și Edgar Degas.

Cornelius Gurlitt a moștenit colecția de la tatăl său, Hildebrand, un negustor de artă care lucra cu opere de artă confiscate de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Hildebrand Gurlitt a fost însărcinat de Adolf Hitler cu comercializarea operelor de artă confiscate de la evrei sau pe care naziștii le considerau „degenerate”.

Cornelius Gurlitt a lăsat moștenire colecția de artă, prin testament, Muzeului de Artă din Berna, Elveția, iar acesta are la dispoziție câteva luni să hotărască dacă acceptă sau nu donația.

În luna iunie, un tablou de Henri Matisse a fost prima pictură despre care a existat confirmarea că a fost furată de naziști. Lucrarea a fost conficată de la negustorul de artă evreu Paul Rosenberg, în 1941. Pictura va fi returnată familiei lui Rosenberg.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase