Au plătit bilet pentru a vedea FALSURI. Muzeul Bibliei retrage mai multe pergamente DUBIOASE. Cum i-au păcălit escrocii pe fondatorii MILIARDARI

Au plătit bilet pentru a vedea FALSURI. Muzeul Bibliei retrage mai multe pergamente DUBIOASE. Cum i-au păcălit escrocii pe fondatorii MILIARDARI
Publicat: 23/10/2018, 11:03

Oamenii de știință germani au analizat fragmentele și au descoperit că cinci din acestea „prezintă caracteristici ce nu se potrivesc întrutotul cu originea străveche și nu vor mai fi expuse în muzeu”.

CNN a publicat în noiembrie 2017 un articol în care punea la îndoială autenticitatea fragmentelor Manuscriselor de la Marea Moartă, pe măsură ce familia Green se pregătea să inaugureze nou ei muzeu de 500 milioane de dolari. Muzeul Bibliei din Washington are vedere spre Capitoliul Statelor Unite ale Americii și reprezintă o investiție uriașă pentru fondatorii săi evangheliști.

Cercetătorii spun că falsurile ar putea face parte din una din cele mai elaborate escrocherii cu obiecte biblice, de la „Evanghelia după Soția lui Isus”, un eșec lamentabil, care a indus în eroare un cercetător de la Harvard și a ajuns în paginile ziarelor în 2012. Unii experți estimează că 70 de fragmente false au ajuns pe piață în ultimii 16 ani.

Green este o familie miliardară din Oklahoma, deținând lanțul de magazine Hobby Lobby și desfășurând o luptă religioasă cu administrația Obama, pe fondul acoperirii costurilor pilulelor de contracepție în planurile de asigurare medicală.

„Am sperat ca testele să aibă alte rezultate, dar aceasta e o ocazie pentru a educa publicul cu privire la importanța verificării autenticității obiectelor biblice rare și suntem complet transparenți”, a declarat Jeffrey Kloha, curatorul șef al Muzeului Bibliei.

Alți cercetători au ridicat în ultimii ani întrebări cu privire la fragmentele de la Marea Moartă, spunând că dealerii fără scrupule profită de evangheliștii bogați, precum familia Green și fac milioane de dolari.

În 2017, compania familiei Green, Hobby Lobby, a plătit 3 milioane de dolari și a returnat o serie de obiecte furate din Irak, ca parte a unui acord cu Departamentul de Justiție.

Steve Green, fondatorul și președintele muzeului, nu a spus câți bani a cheltuit familia pentru cele 16 fragmente ale Manuscrisului de la Marea Moartă. Acestea ar putea costa însă milioane de dolari, potrivit cercetătorilor.

Familia de bogătași a refuzat să comenteze știrea privind falsul de la muzeu, dar un lucru este clar: din cele 16 fragmente, 7 NU vor mai fi expuse și 9 vor fi supuse unor expertize riguroase. Trei din cele nouă obiecte sunt expuse acum la muzeu, alături de un semn care precizează că există semne de întrebare vizavi de autenticitatea lor.

Alți cercetători au spus că 2-4 din cele 16 fragmente de la Marea Moartă sunt autentice, în timp ce 8 sunt false.

În aprilie 2017, Muzeul Bibliei a trimis cinci fragmente către Bundesanstalt fur Materialforschung undprufung (BAM), un institut german pentru analiza materialelor, unde savanții au analizat la un microscop digital 3D fragmentele, inclusiv cerneala și sedimentele de pe pergament.

Ei au concluzionat că falsificatorii scriu peste pergamentul sau pielea străveche, pentru ca acestea să pară autentice, până când cerneala este testată.

Raportul lor a ridicat semne de întrebare cu privire la autenticitatea celor cinci relicve religioase.

Înainte ca Manuscrisele de la Marea Moartă să fie descoperite, în urmă cu 70 de ani, cele mai vechi versiuni ale Bibliei Evreiești aparțineau secolului al IX-lea.

Oierii beduini au găsit însă relicvele vechi de 2.000 de ani în peșterile din Qumran, pe coasta vestică a Mării Moarte. Descoperirea a fost atât de vastă, cu peste 900 de manuscrise și 50.000 fragmente, iar cercetătorii au avut nevoie de șase decenii pentru a le excava și expune publicului.

Unii cercetători au acuzat familia Green că s-a grăbit să cumpere multe obiecte străvechi, fără să le verifice autenticitatea sau fostul proprietar. Într-un interviu oferit toamna trecută, la deschiderea muzeului, Steve Green a declarat pentru CNN că nu este sigur cine a vândut familiei fragmentele de la Marea Moartă. „Au existat surse diferite, dar nu știu exact de unde provin”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cătălin Bordea, ARS la bani după ce a câştigat America Express? Producătorii au luat foc,...
FOTO. Imagini hot cu soția lui Dan Petrescu în costum de baie! Cum arată la...
GALERIE FOTO Patru morți și trei mașini Porsche implicate într-un accident rutier groaznic petrecut în...
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu...
Banca Transilvania vinde o mașină cu motorul și cutia defecte. Merită “Cinciarul” 5000€?
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Cifrele României doboară Ungaria. Capitolul la care vecinii au fost ajunşi din urmă
Adevărul despre Visuri la Cheie. Ce se întâmplă, de fapt, în emisiunea de la Pro...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Vestea dimineții despre Maia MORGENSTERN! Anunţ de ultimă oră despre marea actriţă a României
Oana Lis, diagnosticată cu o boală teribilă. „Mi s-a părut ceva ciudat și am mers...
Horoscop marți, 28 martie 2023. Zodia care are probleme cu banii