BALKANIK! Festival, o experiență unică pentru 10.000 de spectatori. „Am avut un public fericit”

BALKANIK! Festival, o experiență unică pentru 10.000 de spectatori. „Am avut un public fericit
Publicat: 19/09/2014, 13:35

Duminică, 14 septembrie, s-a încheiat cea de-a patra ediție a Balkanik! Festival, găzduit, timp de trei zile și trei nopți, de Grădina Uranus din București. Peste 10.000 de spectatori au participat la evenimentul desfășurat sub sloganul „Just World Music”.

Balkanik! Festival a plusat în acest an cu un bâlci urban inedit, care a oferit publicului curios să descopere lucruri noi, de la activități meșteșugărești, jocuri de roluri balcanice, spectacole extreme de foc și jonglerii, până la zone de relaxare și citit lângă o cafea la nisip, în hamac.

În prima seară de festival, trupa poloneză Caci Vorba a răpit publicul cu familiaritatea cu care au interpretat și simțit melodii tradiționale românești. Atmosfera a devenit explozivă odată cu urcarea pe scenă a trupei Mahala Rai Banda, în frunte cu solistul și violonistul Ioniță Aurel și spectacolul oferit de fiecare membru în parte. Seara de vineri s-a încheiat cu un concert al Tarafului Haiducilor din Clejani.

Cea de-a doua zi la Balkanik! a fost deschisă de trupa românească Balkan Taksim, care a urcat pentru prima dată pe scena unui festival, și i-a readus pe Kottarashky & The Rain Dogs din Bulgaria, care s-au întâlnit cu fanii veniți special pentru ei și au câștigat noi adepți ai unei muzici balcanice aproape avangardiste. În închidere, macedoneanul Kiril Djaikovski a orchestrat un show care a hipnotizat publicul încă energic prin trio-ul surpriză al acestei ediții, alături de TK WONDER din Brooklyn și Ghetto Priest din UK.

Duminică, pe scena Balkanik! s-a desfășurat primul live jam session românesc de improvizație muzicală care a adus pe aceeași scenă nu mai puțin de paisprezece soliști și instrumentiști, numit simplu AKUIAKU. Berlinezii Django Lassi, nerăbdători să cânte publicului din București în premieră, s-au dezlănțuit pe acorduri rapide de gypsy swing și trompete balcanice.

Festivalul s-a încheiat cu cea mai așteptată apariție, Shantel & Bucovina Club Orkestar, care au depășit orice așteptări, confirmându-și popularitatea și experiența de la sutele de festivaluri. Germanul Shantel (Stefan Hantel) a animat publicul, făcându-l să danseze și să cânte alături de el. Bucovina Club Orkestar a însemnat mai ales talentata solistă din Serbia, Tea Mikic, și toboșarul Marcus Darius.

„Revelațiile de la ediția de anul acesta au fost multe, atât pentru public, cât și pentru artiști. Toate trupele sosite de peste hotare la Balkanik! Festival au fost inspirate în muzica lor de sunetele românrști, de muzica lăutărească și de artiștii noștri”, afirmat Ligia Keșișian Mitulescu, directorul artistic al Balkanik! Festival.

„Cu toții au fost extrem de încântați să cânte la București, majoritatea pentru prima oară, și mi-au mărturisit chiar că au oferit publicului mai mult decât la alte concerte, schimbul între artiști și cei care i-au ascultat a fost unul nemaivăzut. Am avut un public fericit, natural, dornic să părăsească realitatea și cotidianul și să se prindă într-o horă a tuturor simțurilor, să intre într-o transă indusă de muzica aceasta pe care a iubit-o dar și de tot ce a văzut, gustat, simțit la Balkanik! Festival. Ediția a patra a fost un succes, dar pot spune că avem planuri foarte mari pentru cea din 2015, iar cei care se vor afla acolo vor avea ce povesti nepoților”, a mai spus ea.

Balkanik! Festival este organizat anual de Asociația Culturală Metropolis, înființată de producătorul Daniel Mitulescu. Aceasta are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele cinci ediții de până acum peste 40 000 de persoane, și Festivalul internațional de muzică și cultură Balkanik, care a avut un public de peste 18 000 de persoane la cele trei ediții anterioare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?