„Biletul de adio” al lui Hitler, scos la licitație. Motivul pentru care Fuhrerul a refuzat să părăsească Berlinul aflat sub asediu

„Biletul de adio al lui Hitler, scos la licitație. Motivul pentru care Fuhrerul a refuzat să părăsească Berlinul aflat sub asediu
Publicat: 25/04/2019, 09:48

Mesajul istoric a fost trimis cu câteva zile înainte ca Hitler să se sinucidă în buncărul din Berlin și este adresată lui Ferdinand Schorner, unul dintre comandanții preferați ai Fuhrerului. Acesta l-a sfătuit pe Hitler să fugă din capitala asediată a celui de-al Treilea Reich.

„O să rămân în Berlin, pentru a lua parte, în mod onorabil, la bătălia decisivă pentru Germania și pentru a da un exemplu celor care rămân. Cred că așa voi face Germaniei cel mai mare serviciu. Pentru toți ceilalți, fiecare efort trebuie canalizat spre păstrarea Berlinului. Puteți ajuta decisiv, prin împingerea inamicilor spre nord, cât mai mult posibil”, scrie Hitler.

Alexander Historical Auctions din Maryland, SUA, care vinde obiectul istoric, a declarat că scrisoare este „cât se poate de unică”.

Președintele companiei, Bill Panagopulos, a declarat: „Nu există o altă dovadă scrisă a dorinței lui Hitler de a rămâne (și a muri) în Berlin. Este biletul lui de adio, de sinucigaș. Se creionează drept un lider curajos, care stă alături de oamenii lui, până la capăt, când de fapt s-a ascuns în dormitor și s-a împușcat în cap”.

Licitația include și răspunsul lui Schorner, care îl roagă pe Fuhrer să fugă din Germania.

„Vă rog, în acest moment greu, să părăsiți Berlinul și să vă asumați comanda sectorului sudic”, a scris Schorner. „Dacă vă prăbușiți, veți lua Germania după dumneavoastră. Milioane de germani așteaptă să reclădească Germania din nou, alături de dumneavoastră”.

Panagpulos explică: „A fost un favorit de-al lui Hitler, un om devotat, chiar și-a dorit să-l extragă din Berlin. Hitler, pe de altă parte, se afla într-o poziție imposibilă. Cu două zile înainte, la o conferință, Hitler a cedat psihic, când a fost informat că ordinele privind mobilizarea pentru „salvarea” Berlinului au fost ignorate. Hitler a lansat un atac verbal la adresa trădării și incompetenței comandanților. Ieșirea sa a culminat cu o declarație – în premieră – care susține că Germania a pierdut războiul. Hitler a anunțat că va sta în Berlin până la final”.

În data de 26 aprilie 1945, la două zile după ce Hitler i-a transmis răspunsul lui Schorner, liderul nazist a primit o nouă șansă de a fugi din Berlin, pe care a refuzat-o.

„A sperat într-un miracol, cum că Schorner va reuși să-i împingă pe ruși din Cehoslovacia și să protejeze Berlinul, dar amândoi știau că este imposibil”, a mai spus Panagopulos.

„Forțele sale defensive se prăbușeau în jurul lui și obuzele rusești se auzeau deja în vecinătate”.

Hitler și partenera lui de viață, Eva Braun, s-au sinucis în buncărul din Berlin al Fuhrerului, la data de 30 aprilie 1945.

În testamentul său, Hitler l-a promovat pe Schorner la gradul de comandant șef al armatei germane, succedându-l pe el însuși.

Schorner și-a abandonat ulterior misiunea și a fugit în Austria, unde a fost prins de armata americană.

După război, Schorner a fost închis în Rusia și Germania de Vest și a beneficiat de eliberare în 1963. Acesta s-a mutat la Munchen, unde a murit în anonimat, în anul 1973.

Scrisorile cu caracter istoric vor fi vândute în 30 aprilie și 1 mai 2019 și experții estimează că vor încasa în jur de 52.000-70.000 lire sterline pentru ele, scrie mirror.co.uk.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească românii fără certificat verde pentru a avea acces...
EXCLUSIV! DESCINDERI cu SCANDAL în cartierul HENRI COANDĂ! Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021