„Biletul de adio” al lui Hitler, scos la licitație. Motivul pentru care Fuhrerul a refuzat să părăsească Berlinul aflat sub asediu

Redactor:
Silviu Bănilă
„Biletul de adio” al lui Hitler, scos la licitație. Motivul pentru care Fuhrerul a refuzat să părăsească Berlinul aflat sub asediu
O telegramă supranumită și „biletul de adio" al lui Adolf Hitler, care conține un mesaj al liderului nazist către un comandant, ar putea fi cumpărată la licitație, pentru suma de 70.000 de lire sterline.

Mesajul istoric a fost trimis cu câteva zile înainte ca Hitler să se sinucidă în buncărul din Berlin și este adresată lui Ferdinand Schorner, unul dintre comandanții preferați ai Fuhrerului. Acesta l-a sfătuit pe Hitler să fugă din capitala asediată a celui de-al Treilea Reich.

„O să rămân în Berlin, pentru a lua parte, în mod onorabil, la bătălia decisivă pentru Germania și pentru a da un exemplu celor care rămân. Cred că așa voi face Germaniei cel mai mare serviciu. Pentru toți ceilalți, fiecare efort trebuie canalizat spre păstrarea Berlinului. Puteți ajuta decisiv, prin împingerea inamicilor spre nord, cât mai mult posibil”, scrie Hitler.

Alexander Historical Auctions din Maryland, SUA, care vinde obiectul istoric, a declarat că scrisoare este „cât se poate de unică”.

Președintele companiei, Bill Panagopulos, a declarat: „Nu există o altă dovadă scrisă a dorinței lui Hitler de a rămâne (și a muri) în Berlin. Este biletul lui de adio, de sinucigaș. Se creionează drept un lider curajos, care stă alături de oamenii lui, până la capăt, când de fapt s-a ascuns în dormitor și s-a împușcat în cap”.

Licitația include și răspunsul lui Schorner, care îl roagă pe Fuhrer să fugă din Germania.

„Vă rog, în acest moment greu, să părăsiți Berlinul și să vă asumați comanda sectorului sudic”, a scris Schorner. „Dacă vă prăbușiți, veți lua Germania după dumneavoastră. Milioane de germani așteaptă să reclădească Germania din nou, alături de dumneavoastră”.

Panagpulos explică: „A fost un favorit de-al lui Hitler, un om devotat, chiar și-a dorit să-l extragă din Berlin. Hitler, pe de altă parte, se afla într-o poziție imposibilă. Cu două zile înainte, la o conferință, Hitler a cedat psihic, când a fost informat că ordinele privind mobilizarea pentru „salvarea” Berlinului au fost ignorate. Hitler a lansat un atac verbal la adresa trădării și incompetenței comandanților. Ieșirea sa a culminat cu o declarație – în premieră – care susține că Germania a pierdut războiul. Hitler a anunțat că va sta în Berlin până la final”.

În data de 26 aprilie 1945, la două zile după ce Hitler i-a transmis răspunsul lui Schorner, liderul nazist a primit o nouă șansă de a fugi din Berlin, pe care a refuzat-o.

„A sperat într-un miracol, cum că Schorner va reuși să-i împingă pe ruși din Cehoslovacia și să protejeze Berlinul, dar amândoi știau că este imposibil”, a mai spus Panagopulos.

„Forțele sale defensive se prăbușeau în jurul lui și obuzele rusești se auzeau deja în vecinătate”.

Hitler și partenera lui de viață, Eva Braun, s-au sinucis în buncărul din Berlin al Fuhrerului, la data de 30 aprilie 1945.

În testamentul său, Hitler l-a promovat pe Schorner la gradul de comandant șef al armatei germane, succedându-l pe el însuși.

Schorner și-a abandonat ulterior misiunea și a fugit în Austria, unde a fost prins de armata americană.

După război, Schorner a fost închis în Rusia și Germania de Vest și a beneficiat de eliberare în 1963. Acesta s-a mutat la Munchen, unde a murit în anonimat, în anul 1973.

Scrisorile cu caracter istoric vor fi vândute în 30 aprilie și 1 mai 2019 și experții estimează că vor încasa în jur de 52.000-70.000 lire sterline pentru ele, scrie mirror.co.uk.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide