Biografia lui Sebastian Papaiani: ”Arta înseamnă să minți atât de frumos încât să se apropie de realitate”

Redactor:
Ecaterina Marinescu
Redactor:
Monica Stoica
Biografia lui Sebastian Papaiani: ”Arta înseamnă să minți atât de frumos încât să se apropie de realitate”
Sebastian Papaiani a fost în B.D.-uri,cu Toma și Dem. A fost Păcală, dar și Ieremia în "Toate pânzele sus".Câte roluri n-a interpretat maestrul, actorul desăvârșit.Cu talentul lui necuprins a devenit legendar. Prietenii lui, actorii, îl numeau cu drag "Bică". Inima lui Bică a încetat să bată astăzi.

Era strigat cu porecla și numele de alint „Bică”. Sebastian Papaiani le-a fost tuturor actorilor bun prieten. Iată viața maestrului:

Actorul s-a născut pe 25 august 1936, la Pitești (Argeș). Copilăria și-a petrecut-o, după cum declara actorul, „într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de țigani, dar țigani cu care puteai să fii prieten…”.

Tatăl său, Alecu Papaiani, era de origine greacă, Papayannis fiind proprietarul unei curți, undeva în mărginimea Piteștiului în care erau apartamente de două cămăruțe, închiriate de coșari, geambași, lustragii. Pe vremea când era puști, actorul era fascinat de circul ce venea în cartier și de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne și Johnny Weissmuller erau preferații lui.

La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole și să devină actor.

Actorul a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960 și în 1963. Debutează în comedia regizorului Geo Zaizescu , ” Un surâs în plină vara „, unde alături de tânăra și frumoasă actrița Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât și de public. Joacă an de an, atât în drame cât și în comedii și rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile: Plutonier Căpșună / ” B.D….”, Alecu / ” Asta seară dansăm în familie „, Păcală, Pompei / ” Toamna bobocilor ” și mai ales Ieremia / ” Toate pânzele sus „.

„Dacă joci rolul unui rege, când te duci la piață să iei legume nu te poți comporta ca un rege. Tocmai asta este arta, arta înseamnă să minți frumos, atât de frumos încât să se apropie de realitate”, spunea Sebastian Papaiani despre rolurile actorului.

Pe scena teatrului a interpretat roluri precum Regele Salemului în „Alchimistul” și Bătrânul actor comic al lui Luigi Pirandello. În ultimii ani a jucat și în telenovele românești „Numai iubirea”, „Lacrimi de iubire”, „Daria, iubirea mea”.

„În teatru sau în film, eu întotdeauna am plecat la drum cu un alt personaj pe care ­l-am dus în spate. Nu m-am jucat niciodată pe mine sau nu am jucat ce aș fi dorit eu. De exemplu, mi-aș fi dorit ­să-l joc pe Cyrano de Bergerac, pentru că aveam nasul mare. Visam treaba asta. A trecut vremea, n-am mai avut timp. Am mai vrut să joc rolul lui Don Quijote. Șă știți că întotdeauna actorii vor muri spunând că mai voiau să joace cutare sau cutare rol. Rolurile pe care le-am jucat nu m-au frământat niciodată. Nu mă consumă. Dar asta nu înseamnă că nu mă gândesc mult la ele”, spunea actorul în 2011, într-un interviu.

Maestrul Papaiani era prieten bun cu Ștefan Bănică și Ștefan Iordache, cu Draga Olteanu Matei și Stela Popescu. A jucat alături de actori legendari. Alături de monștrii sacri, Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Colea Răutu, și Ion Besoiu.

Sebastian Papaiani are doi băieți, din căsătorii diferite: Sebastian (Basti) și Alkys.

A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

În anul 2011, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală. „Împart bucuria și emoția cu dumneavoastră. Fără public nu se face nici teatru, nici film”, a spus Papaiani, înainte să dezvelească steaua care i-a fost acordată pe Aleea Celebrităților. Actorul a mulțumit familiei sale în discursul pe care l-a avut, dar și primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la eveniment pentru a-i înmâna acestuia, dar și actriței Ileana Stana-Ionescu, Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere pentru întreaga lor carieră.

„Mulțumesc mamei mele, care m-a făcut, tatălui meu, care m-a bătut, domnului primar, care a avut forța să ia pentru mine o stea de pe cer și s-o aducă pe pământ”, a mai spus atunci Papaiani. De asemenea, el a recitat o poezie despre care a mărturisit că a învățat-o de la actrița Draga Olteanu Matei. Deoarece în poezie era vorba despre un peștișor care s-a îndrăgostit de o stea, Papaiani a spus că, joi, el a devenit „peștișorul” stelei sale. „Mulțumesc soției mele, care a fost aproape de mine în pat și pe stradă”, a încheiat actorul seria mulțumirilor.

Începând cu 1 martie 2013, cinematograful Modern din zona centrală a municipiului Pitești și-a schimbat numele în Cinema „Sebastian Papaiani”, „în semn de omagiu pentru cariera de excepție în slujba culturii și artei vizuale din România”, anunța în acea perioadă regia RomâniaFilm printr-un comunicat remis agenției MEDIAFAX.

Potrivit filmografiei publicate pe pagina de Facebook a actorului, acesta a jucat în peste 40 de filme: „Un surâs în plină vară” (1963) – în rolul lui Fanitza, „Dragoste la zero grade” (1964), „Gaudeamus igitur” (1965), „Balul de sâmbătă seara” (1967) – Papă, „Diminețile unui băiat cuminte” (1967) – Fane, „Brigada Diverse intră în acțiune” (1970) – plutonierul Căpșună, „Brigada Diverse în alertă!” (1971) – plutonierul Căpșună, „B.D. la munte și la mare” (1971) – plutonierul Căpșună, „Astă seară dansăm în familie” (1972) – Alecu, „Cu mîinile curate” (1972) – Fane Oarcă, „Ciprian Porumbescu” (1973) – Voronca, „Ultimul cartuș” (1973) – Ilie Oarcă, „Păcală” (1974) – Păcală, „Frații Jderi” (1974) – comisul Ionuț Jder, „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475” (1975) – comisul Ionuț Jder, „Toamna bobocilor” (1975) – Pompei, „Zile fierbinți” (1975) – macaragiul Guriță, „Roșcovanul” (1976) – Lampă, „Accident” (1977) – reporter, „Toate pînzele sus” (serial TV, 1977) – Ieremia (ep. 1-12), „Iarna bobocilor” (1977) – Pompei, „Eu, tu, și… Ovidiu” (1978), „Melodii, melodii” (1978), „Clipa” (1979), „Nea Mărin miliardar” (1979) – Gogu a lu’ Pupăză, „Expresul de Buftea” (1979), „Am fost șaisprezece (1980)” – Caporalul Vasile Dobriță, „Ultima noapte de dragoste” (1980) – lt. Petre Orghidan, „Șantaj” (1981), „Alo, aterizează străbunica!…” (1981), „Rămân cu tine” (1982) – Manole, „Fram” (Serial TV) (1983), „Ringul” (1984), „Secretul lui Bachus” (1984) – Grig Ștevie, „Zbor periculos” (1984), „Liceenii” (1986) – domnul Marinescu, tatăl lui Mihai, „Secretul lui Nemesis” (1987), „Neînvinsă-i dragostea” (1993) – Căpitan Ștefan Topârceanu, „Numai iubirea” (Serial TV) (2004) – Manole Tudose, „Lacrimi de iubire” (Serial TV) (2005) – Nea Tache, „Bani de dus, bani de-ntors” (2005), „Păcală se întoarce” (2006) – Păcală (tatăl), „Daria, iubirea mea!” [Serial Tv] (2006-2007), „Nimeni nu-i perfect” [Serial Tv] (2008) – Domnul Predescu.

Actorul Sebastian Papaiani a murit marți, pe 27 septembrie, la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferință.

Sebastian Papaiani a fost internat de urgență, în luna mai, pe secția de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București. Suferise atunci un atac vascular cerebral.

 

 

 

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Finalul dinastiei: Cuba înlătură de la conducere familia Castro după mai bine de 60 de...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Care sunt primele lucruri pe care să le verifici la o mașină atunci când pleci...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide