Cafeaua arabică ar putea dispărea în următorii 70 de ani

Cafeaua arabică ar putea dispărea în următorii 70 de ani
Publicat: 14/11/2012, 15:27
Actualizat: 19/05/2015, 23:40

Cafeaua nelipsită din meniul multora dintre noi ar putea reprezenta în viitor o băutură rară. Cel puțin așa susțin oamenii de știință britanici de la Grădinile Botanice Regale din Kew, Londra, care susțin că soiurile sălbatice de cafea ar putea dispărea în următorii 70 de ani din cauza schimbărilor climatice. Experții sunt de părere că, atunci când acest lucru se va întâmpla, prețul cafelei va crește, iar calitatea băututii va fi una slabă, notează nationalgeographic.com.

Datele cercetării arată că cel mai consumat soi de cafea din lume, respectiv cafeaua arabică, ar putea dispărea din sălbăticie până în 2080. Studiul se referă doar la soiurile sălbatice de cafea, nu și la plantele crescute industrial.

Cu toate acestea, pierderea soiurilor sălbatice ar lăsa culturile de cafea mult mai vulnerabile în fața dăunătorilor, avertizează savanții britanici.

În trecut, de fiecare dacă când producătorii de cafea arabică au avut probleme cu paraziții sau cu boli ale plantelor, ei au apelat la speciile sălbatice, folosindu-se de diversitatea genetică pentru a rezolva problemele, a explicat Aaron Davis, conducătorul echipei de cercetători care a realizat studiul.

Cele două soiuri principale cultivate în lume sunt cafeaua arabică -obținută din planta Coffea arabica, și cafeaua robusta – din planta Coffea canephora. Statisticile arată că în sălbăticie există alte 125 de specii de plante de cafea. „Printre toate aceste specii sălbatice, cu siguranță există gene folositoare”, spune coordonatorul cercetării.

„Cafeaua arabica crescută sălbatic este considerată importantă pentru existența industriei cafelei datorită formidabilei sale diversități genetice”, au adăugat cercetătorii englezi.

Temperatura medie anuală a crescut cu 1,3 grade Celsius în ultimii 50 de ani

Studiul apărut în jurnalul „PLOS ONE” s-a concentrat pe Etiopia – cel mai mare producător de cafea din Africa, și pe Sudan. Concluziile la care au ajuns cercetătorii sunt îngrijorătoare. Potrivit celui mai optimist dintre scenarii, două treimi din habitatele plantelor sălbatice – zone din apropiere pădurilor umede tropicale, ar dispărea până în 2080, iar în cel mai rău caz ele ar dispărea în procent de 100%.

În Etiopia, al treilea cel mai mare producător de cafea arabică din lume, temperatura medie anuală a crescut cu 1,3 grade Celsius din 1960. Studii anterioare au demonstrat că atât soiurile sălbatice de cafea, cât și cele cultivate, sunt vulnerabile chiar și în fața unor schimbări mici de temperatură.

Cercetarea a identificat câteva locuri unde plantele sălbatice de cafea ar putea supraviețui până în 2080, recomandând conservarea lor. Specialiștii au recomandat și realizarea unor stocuri de semințe de cafea din speciile cele mai periclitate.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBA ANULUI despre PFIZER a venit chiar acum! La asta nimeni nu se aștepta
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...