Câinele este agresiv. Cine e de vină: animalul sau stăpânul?

Publicat: 20/02/2018, 01:51
Actualizat: 01/10/2018, 17:33

I-a promis mamei, pe când avea doar 13 ani și locuia în Mexic, că va deveni cel mai bun dresor de câini din lume. Nu avea posibilități financiare sau șanse de a-și îndeplini visul, așa că a trecut ilegal granița către America, fără a cunoaște limba engleză și fără a avea prieteni care să îl aștepte de cealaltă parte.

Primul lui job a fost la un salon de înfrumusețare pentru câini, unde s-a făcut remarcat datorită talentului său nativ de a interacționa cu animalele, în special cu rasele violente.

Ulterior, pe când lucra ca șofer de limuzină, o cunoaște pe Jada Pinkett Smith (care pe atunci nu era căsătorită cu Will Smith) căreia îi dresează câinii. Încântată de rezultate, dar și de Cesar, îl ajută angajându-i un profesor de engleză și susține demersul său de a deschide un centru pentru tratarea câinilor cu probleme de comportament, Dog Psychology Center în sudul Los Angelesului.

În 2002, după un interviu în Los Angeles Times, Cesar dezvoltă un episod pilot a ceea ce urmează a fi un succes internațional, „Dog Whisperer”(„Cesar și câinii”). Primul sezon depășește așteptările în topul audiențelor National Geographic. Show-ul s-a filmat pe o perioadă de 8 ani și a fost difuzat în peste 80 de țări.

Își lansează propria revistă în SUA și Canada ce combină sfaturi practice pentru posesorii de câini, dar și articole despre legătura dintre câini și oameni. De asemenea, Cesar dezvoltă și alte proiecte cu National Geographic, un serial-documentar, dar și alte show-uri.

A reușit să impună o tehnică ce constă într-o abordare calmă, dar fermă a câinelui. În viziunea lui, câinii au trei nevoi primare: antrenament, disciplină și afecțiune, în această ordine. Astfel, este de datoria stăpânilor să ofere câinelui antrenamentul necesar pentru a-și consuma energia pe parcursul zilei, să impună reguli clare de comunicare, limite, și nu în ultimul rând să îi ofere afecțiune. Cesar atrage atenția stăpânilor asupra importanței propriei atitudini care influențează comportamentul câinelui, acesta fiind ca o reflexie și preluând energia transmisă.

Care este cea mai mare greșeală pe care stăpânii o fac în relația cu câinii lor?

Cesar: Este foarte important să se respecte cele trei nevoi primare ale câinelui și anume: antrenamentul, disciplina și afecțiunea. În general, stăpânii au tendința de a oferi foarte multă afecțiune, în defavoarea celorlalte nevoi, astfel că animalul devine instabil și poate dezvolta un comportament deviant, iar asta se întâmplă pentru că tu, ca stăpân, ai probleme în a-i caștiga încrederea, respectul și loialitatea.

Care este motivul pentru care un câine distruge constant casa?

Cesar: Atunci când câinele roade sau provoacă pagube, el de fapt încearcă să îți transmită ceva. Fie antrenamentul zilnic nu este îndeajuns pentru ca el să își consume energia, fie este plictisit, fie atitudinea ta nu este cea de lider, calmă și hotărâtă, așa cum eu recomand. Știu că realitatea zilelor noastre impune ca stăpânii să plece la muncă în fiecare zi, lăsând, de cele mai multe ori, câinele singur în casă. De aceea, este important să îl obișnuiești cu acest program încă de când este pui.

Ce poate face stăpânul pentru a opri aceste crize agresive în lipsa lui?

Cesar: E indicat să înceapă ziua cu o plimbare în ritm alert, fără să îi permită câinelui să se oprească la fiecare copac sau să latre la orice lucru care îi atrage atenția. Un jogging împreună cu câinele sau o plimbare cu bicicleta ar trebui să îi consume acestuia destulă energie, astfel încât să rămană calm pe parcursul zilei. De asemenea, ar fi foarte bine dacă stăpânii ar găsi timp măcar 10 minute pentru a se juca cu câinele, pentru a-i provoca mintea și a-i oferi posibilitatea să își antreneze simțul olfactiv.

Există câini care se nasc agresivi?

Cesar: Orice câine poate deveni agresiv, fie el Chihuahua sau Rottweiler, diferența este dată de nivelul de pagubă. Este foarte important ca stăpânii să își asume responsabilitatea totală atunci când dețin rase puternice, Pitbull Rottweiler sau German shepherd. De multe ori, se dă vina pe rasă, însă adevărații vinovați sunt stăpânii, care nu țin cont de cele trei principii. Odată ce deții controlul și aplici cele recomandate, vei avea un câine calm, iubitor și stabil, indiferent de rasă.

Cum poți deține controlul asupra caracterului și atitudinii câinelui tău:

1. Creează un program care să conțină minim 30-45 minute de mers alert în fiecare dimineață. Acest lucru este esențial, atât pentru sănătatea fizică, cât și mentală a câinelui tău.

2. Alocă timp zilnic pentru a lucra cu câinele tău în vederea stabilirii și păstrării regulilor și limitelor. Astfel, afecțiunea oferită ulterior va fi considerată drept recompensă.

3. Întotdeauna ieși afară din casă înaintea câinelui tău. De asemenea, ai grijă ca atunci când îți plimbi câinele, acesta să meargă în paralel cu tine sau în spatele tău. Aceste lucruri îi vor arăta cine este liderul, figura alfa.

4. Înainte să îi oferi mâncare, jucării sau afecțiune, e bine să îi dai câinelui ceva de făcut. De exemplu, îi poți comanda să stea sau să îți aducă ceva. Astfel, ceea ce îi vei oferi după va fi primit ca și recompensă.

Cesar Millan vine pentru prima oară în România. Celebrul antrenor canin, care a inclus Bucureștiul în turneul „Once Upon a Dog Tour 2017”, pe care îl va susține în alte 15 orașe europene, va putea fi văzut în acțiune pe 21 martie 2017 la Sala Polivalentă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului