Călin Goia, după ce Voltaj a câștigat finala Eurovision România: Deja ne gândim cum să ajungem mai sus de locul doi la Viena

Publicat: 09/03/2015, 08:46
Actualizat: 09/03/2015, 20:48

Trupa Voltaj va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2015, de la Viena (Austria), cu piesa „De la capăt”, câștigătoare a finalei selecției naționale Eurovision, care s-a desfășurat duminică seară, la Sala Polivalentă din Craiova, și a fost difuzată în direct la TVR.

Trupa Voltaj a fost aleasă în urma punctajului primit de la juriul de specialitate (50%) și prin televoting (50%). Astfel, trupa Voltaj a obținut 4.707 voturi din partea publicului, care s-au transformat în 12 puncte, cărora li s-au adăugat cele 12 puncte din partea juriului.

Pe poziția a doua, în urma voturilor, s-a situat Luminița Anghel („A Million Stars”), cu 18 puncte, iar, pe poziția a treia, Ovidiu Anton („Still Alive”), cu 15 puncte.

La conferința de presă care a avut loc după încheierea concursului au participat membrii trupei Voltaj, compozitorii și producătorii piesei, Liana Stanciu, șefa delegației României la Eurovision, toți membrii juriului (interpretul și compozitorul Mihai Pocorschi, Ovi – Ovidiu Cernăuțeanu -, care a reprezentat România la Eurovision 2014, alături de Paula Seling, Bogdan Honciuc, corespondent pentru Eurovision în România și Republica Moldova, Anca Lupeș, specialist în management și impresariat artistic, și compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă – președinte) și Iuliana Marciuc, producător al evenimentului.

„Suntem emoționați și foarte bucuroși. Suntem convinși că, la ce concurență a fost, atuul câștigător a fost mesajul nostru și românii au dorit să ducă acest mesaj la Viena și să-l aducă în fața Europei. Le mulțumim celor care ne-au votat, mulțumim juriului pentru încrederea pe care ne-a acordat-o. Să ai 24 de puncte din tot atâtea e foarte onorant. (…) Deja ne facem planuri și ne gândim cum să facem încât să ajungem cât mai sus. Dacă se poate mai sus de locul doi (făcând referire la o piesă a formației care are acest titlu, n.r.). Asta e marea noastră dorință”, a declarat Călin Goia, solistul trupei, la începutul conferinței de presă.

Acesta a spus și că trupa are pregătită și varianta în limba engleză a piesei și urmează să se sfătuiască cu cei care au mai multă experiență în ceea ce privește concursul Eurovision pentru a hotărî cum se vor prezenta la Viena: cu piesa în engleză, cu cea în română sau cu o combinație între cele două limbi.

Varianta în limba engleză, lansată de curând, are titlul „All over again” – fiind compusă și produsă de membrii trupei Voltaj, alături de Deepside Deejyas, de Monica Stevens și Andrei Leonte -, iar videoclipul acesteia, realizat în regia lui Dan Petcan, reunește cadre din scurtmetrajul „Calea Dunării”, regizat de Sabin Dorohoi.

Piesa, în ambele variante, trage un semnal de alarmă asupra situației tuturor copiilor lăsați în urmă de părinții plecați la muncă în străinătate.

„Bucuria mea cea mai mare este că campania «De la capăt» merge mai departe și va fi și mai vizibilă și acei copii, care sunt departe de părinții lor, cu siguranță se vor simți mai puțin singuri, pentru că vor fi sprijiniți din tot mai multe părți și asta cred că e cel mai important și câștigul cel mai mare. Cred că această campanie nu va lăsa rece întreaga Europă, pentru că și ei au copii și și ei trebuie să se pună în postura părinților care merg să muncească afară, din cauză că trebuie să asigure un trai decent copiilor lor, făcând sacrificii enorme. Tocmai de aceea, dragi europeni, trebuie să-i respectați pe români, pentru că marea lor majoritate muncește din greu și cinstit”, a mai spus solistul trupei Voltaj.

Președintele juriului, Viorel Gavrilă, a precizat că misiunea lor la acest concurs a fost una destul de grea.

„Poate ne-am făcut și noi misiunea și mai grea alegând din aproape 100 de melodii aceste 12 piese. Eu le consider cele mai reprezentative din cele 100. Au fost piese foarte bune, producții bune. Am avut un show cu adevărat minunat. Ne-am bucurat la fiecare piesă, acolo, în juriu, pentru performanțele, atât ale interpreților, cât și ale producției în sine, a show-ului, foarte bine pus în scenă. Au existat criterii clare după care juriul a mers și la preselcție și în selecția de astăzi. Bineînțeles că ponderea a avut-o în această selecție de astăzi, în primul rând, interpretarea solistului – pe lângă piesă, care normal e cea mai importantă – intepretarea solistului, care trebuia să fie una perfectă, și, bineînțeles, show-ul și felul în care acesta este realizat din toate punctele de vedere. Așa cum spuneam, ca să facem o impresie foartă bună (la Viena, n.r.) va trebui, din toate punctele de vedere, să avem și un show și vocile foarte bune și totul să fie excepțional”, a declarat Viorel Gavrilă, la conferința de presă.

La rândul său, interpretul și compozitorul Mihai Pocorschi a declarat că este pentru prima dată când este impresionat de producția spectacolului finalei naționale pentru Eurovision și a precizat că juriul a evaluat prestațiile concurenților într-o cameră separată, cu două plasme în față și două boxe, la fel ca ceea ce oamenii au văzut de acasă.

„Cred din toată inima că e primul an în care selecția din oferta pieselor care au existat a fost cea mai aproape de adevăr, calitativ, și că, în finală, diferența au făcut-o categoric experința celui care cântă live, care, din păcate, la soliștii tineri nu este așa de mare (…), am auzit ieșiri din tonalitate la diverși soliști. Ceea ce pot să spun este că, într-o proporție de 80 spre 90%, fiecare din concurenți au tratat cu mare seriozitate și atenție producția de care s-au ocupat singuri (…), având o atenție mare la calitatea vocii, la calitatea interpretării”, a spus Mihai Pocorschi.

În urma preselecției, în finala națională Eurovision au concurat: Voltaj – „De la capăt”, Băieții – „Dragoste în lanțuri”, Tudor Turcu – „Save Us”, Aurelian Temișan feat. Alexa – „Chica latina”, Rodica Aculova – „My Light”, Blue Noise – „Love Won’t Run Away”, Ovidiu Anton – „Still Alive”, Lara Lee – „Superman”, Super Trooper – „Secret Place”, Luminița Anghel – „A Million Stars”, Cristina Vasiu – „Nowhere”, CEJ – „We Were In Love”.

Alina Șerban de la TVR Craiova și Andrei Boroșovici de la TVR Timișoara au fost gazdele finalei naționale Eurovision 2015. Alături de ei, Ioana Voicu și Florina Ghenescu i-au însoțit pe artiștii participanți în culise și în Camera Verde.

Finala selecției naționale Eurovision a putut fi urmărită în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și TVR Moldova, precum și pe platformele online tvrplus.ro, eurovision.tv și pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române.

Concursul Eurovision 2015 se va desfășura la Viena, Austria, pe 19, 21 și 23 mai. România va participa în prima semifinală a concursului, cea din 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia și Ungaria.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion și Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling și Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014, cu piesa „Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern