Când se simt bărbații și femeile vulnerabili în viața intimă

Când se simt bărbații și femeile vulnerabili în viața intimă
Publicat: 22/04/2017, 18:17
Actualizat: 01/10/2018, 17:22

„Din punct de vedere genetic, bărbații sunt structurați în așa fel încât simt nevoia de a dovedi că sunt puternici, potenți, capabili. Când vorbim despre putere și potență, ne referim aici la trei aspecte importante. Primul plan este cel sexual, un bărbat care nu obține performanță, așa cum o gândește el, se va simți inferior, incapabil, așa că stima de sine va scădea considerabil. Un alt aspect important este potența financiară, pentru că fiecare bărbat își dorește să se simtă capabil să aibă grijă de el, să câștige suficient cât să fie independent și să își poată susține familia (chiar dacă ne referim la o potențială familie). Cel de-al treilea aspect esențial pentru un bărbat, care îi oferă putere, asta dacă este îndeplinit, este cel social. Importanța pe care simte că o are în contextul social, validarea și recunoașterea sa ca mascul îi asigură o stimă de sine ridicată, siguranță și încredere””, precizează psihologul Andra Tănăsescu pentru Gândul.

În general, față de cel de lângă noi, este de preferat să păstrăm o atitudine de susținere, să evităm sublinierea lucrurilor care nu au ieșit așa cum și-ar fi dorit, să ne focusăm pe reușite, să îl ajutăm să se concentreze pe lucrurile pozitive. „ Primul și cel mai benefic lucru pe care îl putem face este să îi fim alături, să îi arătăm aprecierea pentru rezultatele pe care le obține. Prin validarea reușitelor sale, contribuim la consolidarea încrederii pe care o are în forțele proprii.

O atitudine critică, atacarea directă a virilității sale, atât din punct de vedere sexual, cât și din punct de vedere social și profesional, poate fi un mod de a scădea încrederea unui bărbat în propriile puteri. Astfel va începe să îi evite pe ceilalți și va avea rezultate din ce în ce mai mici””, mai spune psihologul Andra Tănăsescu.

De multe ori, femeile încearcă să dețină rolul principal într-o relație, dar această formă de manifestare poate fi una total greșită. „Atunci când o femeie adoptă o atitudine masculină, și încearcă să facă ea totul, să ia toate deciziile, să acționeze în orice situație, îl lasă pe el fără scop. Astfel, îl face să devină slab și vulnerabil. Printr-o atitudine de acest fel, din punct de vedere emoțional și psihologic, o femeie îl poate „castra”, îl poate face să se simtă nesigur și incapabil ca bărbat””, adaugă specialistul.

De cealaltă parte, și femeile au slăbiciunile lor. Acestea tind să se izoleze când se simte neînțelese de partener. „De cele mai multe ori, când o femeie nu este apreciată pentru calitățile sale, iar feminitatea ei este respinsă sau criticată, aceasta poate avea un sentiment de rușine, lucru care poate o face să se simtă vulnerabilă.

Semnalele mixte sunt un alt motiv pentru care o femeie se poate simți debusolată, ea devenind astfel confuză cu privire la interesul real pe care bărbatul îl are față de ea. Acest fapt va trezi în ea un sentiment de nesiguranță și neîncredere, atât în bărbatul cu care este, cât și în propria persoană””, mai spune psihologul Andra Tănăsescu

Critica, judecata și respingerea sexualității sale pot face o femeie să se inhibe și să respingă avansurile unui bărbat. „De asemenea, abordarea insistentă, chiar agresivă, a unui bărbat de a începe o relație, îi poate crea femeii sentimentul de nesiguranță, neîncredere și chiar de teamă. În acest caz, femeia va simți nevoia să fugă, să se protejeze și să evite orice contact cu un astfel de partener.

În primul rând, o femeie trebuie să se accepte așa cum este, să își recunoască, pe lângă „defecte” (ce consideră ea ca fiind defect), atât calitățile, cât și atuurile pe care le are, să caute să își concentreze atenția mai degrabă pe lucrurile pozitive.

Atâta timp cât există dorință și voința de a merge pâna la capătul schimbării, orice este posibil și vom reuși orice ne propunem””, concluzionează psihologul Andra Tănăsescu pentru Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?