CANNES 2012. Le Figaro: „Cu trei zile înainte de finalul competiției, nici un film nu s-a detașat net”

CANNES 2012. Le Figaro: Cu trei zile înainte de finalul competiției, nici un film nu s-a detașat net
Publicat: 24/05/2012, 19:10
Actualizat: 25/05/2012, 09:07

„Festival bătrân, 65 de ani, caut film mare” – titra Le Figaro, ieri. Potrivit publicației franceze, cu patru zile înainte de finalul competiției, niciun film nu se detașase net, iar selecția se afla într-un punct mort. O supriză ar putea fi Mud, al lui Jeff Nichols, ce va fi proiectat sâmbătă, pe 26 mai. Autorul filmului eveniment de la Cannes 2011, Take Shelter, recompensat cu Premiul Săptămânii Criticii, Jeff Nichols ar putea face spectacol și-n acest an.

Dar rezultatul va fi aflat duminică, 27 mai, când – după 12 zile de proiecții -, vom afla palmaresul și numele câștigătorului Palme d”Or 2012.

Membrii juriului – condus de cineastul Italian Nanni Moretti, – vor avea dificila sarcină de a alege dintre operele cinematografice ale unor regizori afirmați și deja celebri, precum francezii Alain Resnais și Jacques Audiard, canadianul David Cronenberg și iranianul Abbas Kiarostami, sau ale unor regizori mai puțin cunoscuți de marele public, precum australian Andrew Dominik și mexicanul Carlos Reygadas.

LISTA PERSONALITĂȚILOR DIN JURIUL CANNES 2012

Patru români la Festivalul de la Cannes

Anul acesta, România a fost reprezentată în competiția oficială de filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu. Pelicula marchează revenirea regizorului român în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, la cinci ani după premiul Palme d’Or obținut cu drama „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

Lungmetrajul, care a fost prezentat în premieră mondială la Palatul Festivalurilor din Cannes, pe 19 mai, a fost inspirat dintr-un fapt divers care a ținut prima pagină a ziarelor în 2005, atunci când o tânără, Irina Cornici, a murit după o ședință de exorcizare într-o mănăstire ortodoxă pierdută printre dealurile vasluiene de la Tanacu.

Scris și regizat de Cristian Mungiu, „După dealuri” este inspirat de romanele non-ficționale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu, iar rolurile principale sunt interpretate de două actrițe din Iași, debutante în film, Cosmina Stratan (Voichița) și Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuță (părintele) și Dana Tapalagă (maica stareță).

Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câțiva ani de despărțire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichița, prietena ei din copilărie față de care se simte încă foarte atașată. Voichița și-a găsit însă calea în credință, iar maicile printre care trăiește la mănăstire țin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâștige afecțiunea Voichiței, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forța care o animă.

FILMUL LUI MUNGIU, ÎNTRE CRITICI ȘI APLAUZE

Mungiu nu este singurul român de la Cannes 2012. Regizorul Paul Negoescu este prezent la ediția de anul acesta a Festivalului, în secțiunea Semaine de la Critique (17 – 25 mai), cu filmul independent „Orizont”.

De asemenea, proiectul „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, a fost selecționat pentru Atelierul 2012 al secțiunii Cinéfondation de la Festivalul de Film de la Cannes, unde au fost alese 15 proiecte din 15 țări, în timp ce filmul de școală „Tabăra din Răzoare”, în regia lui Cristi Iftime, a fost ales în secțiunea Cinéfondation.

Cu 91 de filme, dintre care 22 în cursa pentru trofeul Palme d’Or, și o pleiadă de staruri, festivalul, ajuns la cea de-a 65 -a ediție, a debutat grațios pe 16 mai, sub semnul celebrei Marilyn Monroe – imaginea afișului oficial al evenimentului, având-o drept maestră de ceremonii pe actrița franceză Bérénice Bejo, interpreta personajului Peppy Miller din filmul „The Artist”, lansat chiar la Cannes anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”