Care este momentul exact când șoferii sunt foarte agresivi la volan

Redactor:
Maria Bîrnaure
Care este momentul exact când șoferii sunt foarte agresivi la volan
Accidentele rutiere au cauze dverse, de la oboseală, neatenție, consumul de alcool și lipsa de experiență. Printre acestea, însă, se numără și agresivitatea la volan, ca un factor ce crește semnificativ iminența producerii accidentelor, potrivit datelor furnizate de specialiștii în psihologia transportului.

Persoanele care sunt agresive la volan se încadrează în categoria comportamentului de tip A, din punct de vedere psihologic, însemnând că sunt impulsive în general și au un temperament coleric, fiind și extrem de competitive.

Se pare că există o anumită perioadă din săptămână când se atinge un grad critic de agresivitate la volan. Acest moment critic este vinerea la ora 17:45. Calculul este explicat de Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră „PsihoTrafiQ”, prin faptul că se apropie weekendul și că persoanele din trafic au acumulat toată oboseala și tensiunile din timpul săptămânii. 

Un alt factor care influențează nivelul de agresivitate la volan este modul în care se comportă ceilalți participanți la trafic. Astfel, Mihaela Rus afirmă: „Din punctul de vedere al vârstei, am observat o frecvență mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Aceștia își gestionează mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experiență rutieră și a indicelui de maturitate rutieră scăzut și au tendința de a răspunde agresiv în trafic. Persoanele mai în vârstă sunt mai defensive în trafic deoarece au acumulat experiență rutieră suficientă astfel încât să își gestioneze mai bine emoțiile”.

Dincolo de aceste două cauze, stă tipul de mașină pe care îl conduce respectiva persoană. „În acest întreg proces, practica a demonstrat că nu doar educația, cât mai ales propria raportare la mașina pe care o conduce poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cogniții disfuncționale în raportarea șoferilor la trafic, deoarece simplul considerent că au o mașină puternică, masivă, le crează un sentiment de siguranță și nu iau în calcul siguranța celorlalți participanți la trafic”, a declarat Mihaela Rus. 

Agresivitatea în trafic nu trebuie privită, potrivit specialiștilor, ca fiind o problemă a celor agresivi. Chiar dacă noi nu suntem agresivi în trafic, putem să devenim victimele celor care se poartă neadecvat. Specialiștii în psihologia transportului recomandă ca răspunsul pe care îl dăm noi unor astfel de șoferi să se traducă printr-un comportament defensiv, fără să le susținem manifestările agresive. 

„De multe ori suntem taxați fără vină în trafic și pur și simplu suntem agresați verbal de șoferi. În acele momente, este bine să nu ripostăm și să adoptăm un comportament defensiv. Putem învăța să ne stăpânim la volan dacă participăm la cursuri de conducere defensivă, care se organizează în școlilele de conducere defensivă, de către instructor speciali antrenați”, declară Mihaela Rus, președintele Psiho TrafiQ.

 

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Ai un interviu online pentru un nou job? Trebuie să pui în practică aceste sfaturi...
Inchide