Care sunt cele mai valoroase 100 de branduri din lume

Care sunt cele mai valoroase 100 de branduri din lume
Publicat: 06/06/2017, 11:45
Actualizat: 26/03/2019, 08:24

Google, Apple și Microsoft își păstrează primele trei poziții, crescându-și valoarea cu +7% până la 245,6 miliarde dolai, +3% până la 234,7 miliarde dolari, respectiv +18% până la 143,2 miliarde dolari în ultimul an, în timp ce Facebook, ocupantul locului 5, crește cu +27%, ajungând la valoarea de 129,8 miliarde dolari. Valoarea cumulată a primelor 5 branduri din Top 100 BrandZ reprezintă 25% din valoarea totală a celor 100 de mărci din clasament, ceea ce confirmă poziția lor dominantă în cadrul contextului actual de business.

Amazon înregistrează cea mai mare creștere în valoare nominală dintre brandurile din Top 100, ajungând printr-un plus de 40,3 miliarde dolari (+41%) la o valoare de 139,3 miliarde dolari, care îi asigură locul 4 in clasament. Gigantul din retail a continuat să se concentreze asupra ecosistemului său tehnologic construit pentru a răspunde unei varietăți de nevoi ale consumatorilor, cum ar fi cele de cumpărare online, livrare rapidă și entertainment, și a introdus noi servicii bazate pe inteligență artificială cum ar fi livrarea alimentelor și Asistentul Personal Inteligent Alexa.

De remarcat este intrarea în top 10 a mărcii chineze Tencent (locul 8, cu o valoare de 108,3 miliarde dolari), în urma unei creșteri de +27% – a cărei platformă de socializare WeChat devine din ce în ce mai utilizată. Adidas este brandul cu cea mai mare creștere procentuală (+58%, 8,3 miliarde dolari), urmat de brandul chinez de alcool premium Moutai (+48%, 17 miliarde dolari).

BrandZ este un studiu de evaluare a brandurilor care combină opțiunile a peste trei milioane de consumatori din întreaga lume cu analiza performanței financiare și de business a companiilor.

În acest an, valoarea cumulată a brandurilor din Top 100 a crescut cu +8%, comparativ cu creșterea de +3% obținută în 2016, iar numărul mărcilor care valorează mai mult de $100 miliarde a crescut de la șase la nouă. Valoarea totală a mărcilor din clasament a crescut cu +152% din 2006 (prima ediție a clasamentului), pe măsură ce în structura sa au căpătat o pondere mai mare mărcile inovative, din tehnologie, orientate către consumatori, cu o adresabilitate și o putere extrem de mare.

Nouă dintre mărcile din Top 10 sunt branduri legate de tehnologie, la fel cum sunt și șapte dintre proaspăt clasatele în Top 100: XFinity, YouTube, Hewlett Packard Enterprise, Salesforce, Netflix, Snapchat și Sprint.

Categoria cu cea mai mare creștere este retail-ul, care înregistrează un plus de 14% în valoare în ultimele 12 luni, stimulat de branduri de e-commerce cum ar fi Amazon sau Alibaba. Per ansamblu, valoarea retailerilor pur online a crescut cu +388% din 2006, în timp ce valoarea retailerilor tradiționali a scăzut cu 23%. Categoria Tehnologie a crescut cu +13%, în timp ce categoria fast food a fost a treia ca ritm de creștere (+7%), cele mai mari branduri introducând alimente proaspete, meniuri accesibile și inovații legate de punctele de interacțiune care intensifică experiența cu brandul.

Din punct de vedere regional, mărcile din Statele Unite domină clasamentul, cu 54 branduri în top 100, care însumează 71% din valoarea totală a clasamentului. În ultimul an, aceste mărci au crescut cu 12%. În același timp, mărcile originare din restul lumii au înregistrat un declin de 1%, cu excepția Chinei, unde creșterea medie – excluzând companiile deținute de stat – a fost de 11%.

Vârsta medie a unei mărci este acum de 67 ani, în timp ce în 2006 era de 84 ani, ceea ce reflectă intrarea în clasament a mărcilor mai tinere din domeniul tehnologiei și apariția brandurilor din China.

Realizat de Kantar Millward Brown, agentia de consultanță de brand și marketing a WPP, Clasamentul BrandZ al celor mai valoroase 100 de mărci la nivel mondial a ajuns la cea de-a douăsprezecea ediție. Studiul combină indicatori de brand equity măsurați în urma intervievării a peste trei milioane de consumatori din întreaga lume privind mii de mărci B2C și B2B la nivel mondial, cu o analiză riguroasă a performanței financiare și de business a fiecărei companii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice