Care sunt cele mai valoroase 100 de branduri din lume

Care sunt cele mai valoroase 100 de branduri din lume
Publicat: 06/06/2017, 11:45
Actualizat: 26/03/2019, 08:24

Google, Apple și Microsoft își păstrează primele trei poziții, crescându-și valoarea cu +7% până la 245,6 miliarde dolai, +3% până la 234,7 miliarde dolari, respectiv +18% până la 143,2 miliarde dolari în ultimul an, în timp ce Facebook, ocupantul locului 5, crește cu +27%, ajungând la valoarea de 129,8 miliarde dolari. Valoarea cumulată a primelor 5 branduri din Top 100 BrandZ reprezintă 25% din valoarea totală a celor 100 de mărci din clasament, ceea ce confirmă poziția lor dominantă în cadrul contextului actual de business.

Amazon înregistrează cea mai mare creștere în valoare nominală dintre brandurile din Top 100, ajungând printr-un plus de 40,3 miliarde dolari (+41%) la o valoare de 139,3 miliarde dolari, care îi asigură locul 4 in clasament. Gigantul din retail a continuat să se concentreze asupra ecosistemului său tehnologic construit pentru a răspunde unei varietăți de nevoi ale consumatorilor, cum ar fi cele de cumpărare online, livrare rapidă și entertainment, și a introdus noi servicii bazate pe inteligență artificială cum ar fi livrarea alimentelor și Asistentul Personal Inteligent Alexa.

De remarcat este intrarea în top 10 a mărcii chineze Tencent (locul 8, cu o valoare de 108,3 miliarde dolari), în urma unei creșteri de +27% – a cărei platformă de socializare WeChat devine din ce în ce mai utilizată. Adidas este brandul cu cea mai mare creștere procentuală (+58%, 8,3 miliarde dolari), urmat de brandul chinez de alcool premium Moutai (+48%, 17 miliarde dolari).

BrandZ este un studiu de evaluare a brandurilor care combină opțiunile a peste trei milioane de consumatori din întreaga lume cu analiza performanței financiare și de business a companiilor.

În acest an, valoarea cumulată a brandurilor din Top 100 a crescut cu +8%, comparativ cu creșterea de +3% obținută în 2016, iar numărul mărcilor care valorează mai mult de $100 miliarde a crescut de la șase la nouă. Valoarea totală a mărcilor din clasament a crescut cu +152% din 2006 (prima ediție a clasamentului), pe măsură ce în structura sa au căpătat o pondere mai mare mărcile inovative, din tehnologie, orientate către consumatori, cu o adresabilitate și o putere extrem de mare.

Nouă dintre mărcile din Top 10 sunt branduri legate de tehnologie, la fel cum sunt și șapte dintre proaspăt clasatele în Top 100: XFinity, YouTube, Hewlett Packard Enterprise, Salesforce, Netflix, Snapchat și Sprint.

Categoria cu cea mai mare creștere este retail-ul, care înregistrează un plus de 14% în valoare în ultimele 12 luni, stimulat de branduri de e-commerce cum ar fi Amazon sau Alibaba. Per ansamblu, valoarea retailerilor pur online a crescut cu +388% din 2006, în timp ce valoarea retailerilor tradiționali a scăzut cu 23%. Categoria Tehnologie a crescut cu +13%, în timp ce categoria fast food a fost a treia ca ritm de creștere (+7%), cele mai mari branduri introducând alimente proaspete, meniuri accesibile și inovații legate de punctele de interacțiune care intensifică experiența cu brandul.

Din punct de vedere regional, mărcile din Statele Unite domină clasamentul, cu 54 branduri în top 100, care însumează 71% din valoarea totală a clasamentului. În ultimul an, aceste mărci au crescut cu 12%. În același timp, mărcile originare din restul lumii au înregistrat un declin de 1%, cu excepția Chinei, unde creșterea medie – excluzând companiile deținute de stat – a fost de 11%.

Vârsta medie a unei mărci este acum de 67 ani, în timp ce în 2006 era de 84 ani, ceea ce reflectă intrarea în clasament a mărcilor mai tinere din domeniul tehnologiei și apariția brandurilor din China.

Realizat de Kantar Millward Brown, agentia de consultanță de brand și marketing a WPP, Clasamentul BrandZ al celor mai valoroase 100 de mărci la nivel mondial a ajuns la cea de-a douăsprezecea ediție. Studiul combină indicatori de brand equity măsurați în urma intervievării a peste trei milioane de consumatori din întreaga lume privind mii de mărci B2C și B2B la nivel mondial, cu o analiză riguroasă a performanței financiare și de business a fiecărei companii.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Am prins-o! Oana Roman își cumpără așa-zisele 'rochii de firmă' de la tarabă, la periferia...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Sfâşietor. Ce a postat Irinuca, fiica lui Columbeanu, pe Instagram, după ce Monica şi Mr....
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Cel mai DUR BOMBARDAMENT asupra unui oraş din România! Mii de bombe au transformat locul...
INTERVIURI 31 iulie, Ziua orgasmului. Ce relaţie avem cu orgasmul?
Zece secrete bizare care te ajută să reduci cheltuielile cu carburantul. La unele nu te-ai...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Un șofer de 90 de ani, care nu își mai amintea drumul spre casă, a...
Am prins-o! Oana Roman își cumpără așa-zisele 'rochii de firmă' de la tarabă, la periferia...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Comoara pe care România stă, dar nu o valorifică. O tonă se vinde cu 200.000...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Vedetă de 19 ani, în plină ascensiune, ucisă la cinematograf. Lumea, în stare de șoc
Divorț bombă în familia Clejanilor. S-au despărțit în secret. Judecătorii au desfăcut căsătoria
Reghecampf, lovitură fatală pentru Anamaria Prodan. Antrenorul renunță la tot
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...