Câștigătorul Palme d’Or și pelicula cu Mădălina Ghenea, distribuite în România

Publicat: 26/05/2015, 10:45
Actualizat: 27/05/2015, 11:57

Independența Film va distribui în România câștigătorul prestigiosului Palme d’Or 2015, „Dheepan”, în regia lui Jacques Audiard, desemnat duminică seară, la cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Este cel de-al doisprezecelea lungmetraj câștigător de Palme d’Or adus în România de Independența Film, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Casa de distribuție va aduce, de asemenea, pe ecranele românești și filmul care a primit premiul pentru cel mai bun regizor, „Nie Yinniang/ The Assassin”, în regia lui Hou Hsiao Hsien, precum și lungmetrajul care a avut parte de una dintre cele mai călduroase primiri zilele trecute la Cannes, „La giovinezza/ Youth”, al lui Paolo Sorrentino, în care joacă și fotomodelul și actrița română Mădălina Ghenea.

Astfel, Independența Film va lansa în cinematografele din România nouă dintre filmele prezente anul acesta la Cannes, programate pentru finele lui 2015, începutul lui 2016: „Dheepan/ Dheepan”, de Jacques Audiard (prezentat în competiție la Cannes 2015 și recompensat cu Palme d’Or), „Nie Yinniang/ The Assassin”, de Hou Hsiao Hsien” (prezentat în competiție la Cannes 2015 și recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor), „La Tête haute/ Standing Tall”, de Emmanuelle Bercot (proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes), „La giovinezza/ Youth”, de Paolo Sorrentino (în competiție), „Umimachi Diary/ Our Little Sister”, de Hirokazu Kore-Eda (în competiție), „Love”, de Gaspar Noé (în afara competiției, în secțiunea Midnight Screening), „Amy”, de Asif Kapadia (în afara competiției), „Trois souvenirs de ma jeunesse”, de Arnaud Desplechin (în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs) și „Le tout nouveau testament”, de Jaco Van Dormael” (Quinzaine des Réalisateurs).

„Dheepan”, de Jacques Audiard, spune povestea unui luptător pentru independență (un Tigru tamil) care fuge în Franța, pe finalul războiului civil din Sri Lanka. Ia cu el o femeie și o fetiță, ambele necunoscute, în speranța că, părând o familie, pot obține mai ușor azil politic. Cei trei fugari ajung la Paris, unde el își găsește o slujbă. Așa-zisa familie începe să-și croiască o viață nouă, însă violențele din cartier îi redeschid rănile războiului, răni pe care Dheepan și le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou. De data asta el nu va mai lupta pentru independență, ci pentru a-și proteja ceea ce spera să devină „familia” sa reală.

Rolul lui Dheepan este jucat de actorul Antonythasan Jesuthasan, a cărui copilărie se suprapune în mare parte cu povestea personajului său din film. Înrolat în armata Tigrii Tamil încă de la vârsta de 16 ani, Antonythasan a luptat pentru această facțiune armată din Sri Lanka până la vârsta de 19 ani. În 1989 a fugit în Thailanda, unde a locuit 4 ani, apoi a ajuns în Franța, în 1993. Avea 25 de ani când a aplicat pentru azil politic, pe care l-a și obținut. A avut diverse locuri de muncă, de la vânzător în supermarket și bucătar până la hamal într-un hotel din DisneyLand Paris.

În tot acest timp el a scris. „Gorilla” este primul său roman apărut în 2001. Cel de-al doilea, „Traitor”, a fost publicat în 2004. Ambele povestesc viața de luptător pentru eliberare, precum și abuzurile guvernului din Sri Lanka din anii ’80.

„Nie Yinniang/ The Assassin”, de Hou Hsiao Hsien, este un film cu arte marțiale care poartă publicul în China secolului IX. Fiica în vârstă de 10 ani a unui general este răpită de un călugăr. Este inițiată în artele marțiale și transformată într-un veritabil asasin. Misiunile sale sunt justițiare: acelea de a lichida guvernatorii corupți. La un moment dat, una din misiuni o întoarce acasă, acolo unde trebuie să-l omoare chiar pe cel pe care-l iubea în copilărie, un bărbat ajuns acum un mare lider militar. Nie Yinniang va avea de ales: îl sacrifică pe cel pe care-l iubește sau abandonează pentru totdeauna cariera sacră de asasin profesionist.

„Când eram puști, în Taiwan-ul anilor 50, biblioteca școlii mele era înțesată de așa numitele romane wuxia. Le-am iubit și le-am citit din scoarță-n scoarță. Așa cum am citit și literatură străină. Spre exemplu, îmi amintesc în mod special cărțile lui Jules Verne. Desigur că existau tot atunci și filme wuxia din Hong Kong, cunoscute în Vest sub numele de kung fu. Le-am descoperit în tinerețe și m-am îndrăgostit de ele. Mi-am zis că, la un moment dat, poate încerc și eu un film din acesta. Dar în felul meu. Nu sunt genul care să am de-a face cu luptători care zboară prin aer. Nu e genul meu. Eu prefer să stau cu picioarele pe pământ”, a declarat regizorul Hou Hsiao Hsien.

De o primire specială a avut parte filmul lui Paolo Sorrentino, „La giovinezza/ Youth”. La proiecția de miercuri, după terminarea filmului, sala a aplaudat frenetic și a strigat „Bravo!” pe tot parcursul derulării genericului final, până când ecranul s-a stins. Din distribuție fac parte Rachel Weisz, Michael Caine, Jane Fonda, Harvey Keitel și Mădălina Ghenea. Modelul român în vârstă de 26 de ani joacă rolul unei Miss Univers.

Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor și compozitor, pe de o parte, și un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce își petrec vacanța în Munții Alpi. Filmul urmărește eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum și relațiile pe care le au cu copiii lor, dar și modul în care aceștia interacționează cu ceilalți oaspeți ai hotelului la care sunt cazați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York