Cât de dăunător este florul din pasta de dinți

Cât de dăunător este florul din pasta de dinți
Publicat: 08/10/2016, 15:22
Actualizat: 01/10/2018, 18:10

”Este indicat să verificăm pe ambalaj dacă pasta de dinți este aprobată de Asociația Medicilor Dentiști din România, că este astfel testată, nu conține produși nocivi sau toxici și este eficientă pentru scopul propus.

Urmatorul criteriu important este ca pasta de dinti să conțină fluor (în doza recomandată vârstei), dovedit fiind că, local, fluorul are acțiune eficientă împotriva cariilor.

În afara de acesta, pastele de dinți conțin o listă de ingrediente comune (agenți abrazivi, arome, agenți de îngroșare, detergenți, umectanți), precum și alți compuși în funcție de producător și scopul propus (bicarbonat de sodiu, vitamine, compuși antibacterienienzime, calciu, diverse plante aromatice etc).

Este de preferat să întrebați medicul dentist care este pasta recomandată în funcție de nevoile dumneavoastre individuale. Aceasta trebuie să vă rezolve problema existentă (tartru, gingivită, dinți sensibili, albire dentară etc) și să respecte gradul de sensibilitate al dinților și al gingiei.

Legat de fluor, în ultimii ani, circulă din ce în ce mai multe atenționari pe internet cum că fluorul ar fi nociv, chiar otrăvitor, pentru organism.

Pentru a lămuri această problemă, trebuie să înțelegem că, în general, orice substanță cu rol benefic, administrată in exces, poate deveni o otravă, în special pentru cei mici. La fel și fluorul.

Din acest motiv, pentru a nu risca să apară fuoroza dentară sau, la extrem, intoxicația, se recomandă ca bebelușii sau copiii, să fie spălați pe dinți cu pasta fără fluor,” subliniază medicul stomatolog Oana Florea.

În cazul copiilor sau al adulților, fluorul este benefic, în cantități normale, el scăzând riscul apariției cariei cu 40%. „Există însă foarte mulți oameni care cred că fluorul este, de fel, nociv. Se face însă confuzie între compușii cu fluor (fluorura de sodiu sau calciu) care sunt prezenți în pasta de dinți, și care nu sunt periculoși, și fluorul, ca element chimic, care este înalt reactiv și otrăvitor. Este o mare diferență între compușii de fluor și fluorul pur. Este cam același lucru cu sarea de bucatărie (clorura de sodiu), care nu este același lucru cu clorul utilizat la piscină”, afirmă medicul stomatolog Oana Florea.