Cât la sută din densitatea osoasă au pierdut oamenii, de când au început să practice agricultura

Cât la sută din densitatea osoasă au pierdut oamenii, de când au început să practice agricultura
Publicat: 23/12/2014, 17:16

Timp de milioane de ani, până la practicarea agriculturii, omul și strămoșii săi au supraviețuit din vânătoare și cules de plante și fructe, activități care cereau un efort fizic mult mai intens.

Vânător-culegătorii care încă trăiau în urmă cu 7.000 de ani aveau oase și articulații (șolduri, genunchi și glezne) la fel de solide ca omul de Neanderthal, un văr dispărut în urmă cu 28.000 de ani, sau chiar precum cimpanzeii, un strămoș îndepărtat, potrivit cercetătorilor.

Studiul a fost publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite.

Prin comparație, „agricultorii” care locuiau în aceleași regiuni în urmă cu 6.000 de ani aveau oase mult mai puțin dense și mai fragile.

„Avem de-a face cu primul studiu privind scheletul uman care arată o importantă diminuare a densității osoase în cazul omului modern”, a declarat Brian Richmond, cercetător în cadrul departamentului de antropologie al Muzeului Național de Istorie Naturală din Washington și profesor la Universitatea George Washington, coautor al lucrării.

Pentru acest studiu, autorii au utilizat scanere pentru a măsura densitatea osoasă a părților spongioase a oaselor provenind de la 59 de oameni moderni, 229 de primate, precum cimpanzeii, dar și din oseminte fosilizate ale unor hominizi precum Australopithecus africanus, care a trăit în urmă cu 3,3 milioane de ani până la 2,1 milioane de ani, Paranthropus robustus (1,2 milioane de ani) și Neanderthalieni (între 250.000 și 28.000 de ani în urmă).

Rezultatele analizelor au arătat că doar în cazul oamenilor moderni recenți există o densitate osoasă mai mică a oaselor spongioase, care este mai pronunțată mai ales în ce privește articulațiile membrelor inferioare (șolduri, genunchi, glezne).

„Această schimbare târzie în evoluția noastră pare să fie rezultatul unei tranziții de la o viață nomadă la un mod de subzistență mai sedentar”, au concluzionat savanții.

„Există și alți factori care ar putea explica aceste diferențe de densitate osoasă între primii agricultori și vânător-culegători”, a spus Timothy Ryan, profesor de antropologie la Universitate de Pennsylvania., unul dintre autorii cercetării.

„Cantitatea de cereale cultivate în regimul alimentar al agricultorilor, cât și posibilele carențe de calciu ar fi putut contribui la reducerea masei osoase, dar s-ar părea, totuși, că aspectul biomecanic al abandonării activităților de vânătoare și culegere a jucat un rol mai mare”, a mai spus Ryan.

Studiul oferă un context antropologic patologiilor osoase ale populației contemporane, cum ar fi osteoporoza, o fragilizare a oaselor frecventă în cazul persoanelor în vârstă, care apare, în parte, din cauza lipsei activităților fizice, mai ales a mersului.

„De-a lungul celei mai mari părți a preistoriei umane, strămoșii noștri au fost mult mai activi din punct de vedere fizic, comparativ cu noi, astăzi”, a declarat Brian Richmond.

„Oamenii de astăzi trăiesc într-un mediu cultural și tehnologic incompatibil cu adaptările rezultate în urma evoluției”, a spus Colin Shaw, profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

„Sunt șapte milioane de ani de evoluție a hominizilor care i-a adaptat pentru acțiunile și activitățile fizice necesare supraviețuirii, dar în ultimii o sută de ani am devenit periculos de sedentari. Nu am evoluat pentru a sta la birou și a ne deplasa cu mașina”, a explicat savantul.

Potrivit cercetătorilor, efectuarea de exerciții fizice de la o vârstă mică ar trebui să permită obținerea rezistenței osoase maxime în jurul vârstei de 30 de ani. Acest lucru permite menținerea unei mai mari densități a oaselor, în ciuda fragilității inevitabile care apare odată cu vârsta.

Următoarea fază a acestei cercetări, potrivit profesorului Shaw, va fi de analizare, în lumina acestor descoperiri, a diferitelor tipuri de mișcări ale corpului care au permis strămoșilor omului să obțină o astfel de soliditate a oaselor, prin studierea mai ales a alergătorilor de maraton din zonele Himalayei și din deșertul Namibiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani